Terasa diri ini...

Sye tak tahu kenapa,sejak kandungan masuk 7bulan,otak sye ni mcm x betul,blur terlebih atau bahasa kasarnya mcm bodoh yg menyebabkan tindakan2 sye semua jd bodoh dan buatkan org sekeliling annoyed dgn sye... Kejadian sblm ni yg buat sye rse jd bodoh ialah,sye tolong ambilkan ubat nenek sye kt farmasi..lepastu sye hlnk hntr ubat tu tp masa tu nenek sye x de kt rumah jd sye pergi rumah dia dan dah sampai ada makcik sye,dia suruh sye mkn apa semua..ubat msih kt dlm handbag..lepastu sye terus balik,ubat nya sye tak tinggalkan..dh smpi rumah bru teringat ubat nenek...dah terpaksa la pergi rumah nenek skli lagi.. Kejadian hari ni plk,paling bodoh sye rse,paling blur..sye sejak masuk 8bulan ni,sye mabuk mual dtg balik...dan plk mak sye kt hospital...nenek sye yg jge..td ni nenek keluar mkn dgn ayh sye,sye teman mak sye dlm wad..bila nenek sye dh naik,ayh sye plk balik rumah rupanya...sye plk minx izin suami smpi tghri je..tp sbb ayh dh balik,sye kena la tunggu kt hospital.. Mse nenek sye naik tu,sye dh start mual dan nk muntah..jd sye nk rehat nak baring kt balai pelawat.. yg buat sye jdi bodoh,sye x bgtahu suami langsung sye masih kt hospital...sye smpi je balai pelawat,pergi toilet muntah2.. jd sye terus la rehat,baring dan lelap mata kt balai pelawat tu... Jam 5ptg suami call tp sye tgh solat asar plk..dan sye tak tahu kenapa sye langsung tak tengok fon sye dan fon sye dlm keadaan mute...jd lepas solat,sye terus naik wad lagi... Suami call lg bru sye perasan..sye angkat call dan sye kne marah dgn suami... Sye tahu sye slh...tp mmg sye blur sgt sepanjang kt hospital smpi la suami call marah2 bru la sye terfikir kenapa x bgtau suami..kenapa x wasap dia ke call dia ke...rse sgt diri ni mcm org bodoh...suami ckp dia kecewa dgn sye sbb sye tak fikir psl dia...sye selfish... Sye pun rse sye bodoh sgt... Sye harap, kebodohan sye ni tak lekat kt ank sye🙂

25 Balas

Itu bkn kebodohan sis. itu lupa. sy pn pelupa skrg nie. nk g kencing pn lupa, padahal rasa nk kencing tu ada lg. dok fikir " eh apa nak buat td ya ". Ibu2 pregnant mmg akn alami benda nie. Org sekeliling perlu faham. Sdgkn dlm agama pn ada tolak ansur utk penyakit " lupa " nie. Xkn la org skeliling nk trus mnghukum. Xda siapa nk lupa, benda nie xsengaja. Dlm hidup, jgn biarkn org buat kita rasa kita nie xguna, bodoh, semua salah kita. Nanti tanpa kita sedar kita akn low self confident, menyalahkn diri sendiri, anxious, panic attack, hujung2 depression. Sy ckp mcm nie sbb sy alami perkara yg sama. Dlu selalu salah sikit je kena maki, kena hamun, dituduh itu ini, tanpa sy sedar sy terima & telan smua tu sampai 1 masa was diagnosed as depression. Tp sy kena tu dgn arwah sorg drpd family sy, lepas nikah husband selalu support & bg kata2 positive, dia slalu ckp itu semua da berlalu, skrg tiba masanya sy jalani kehidupan yg brkualiti & xda siapa pn akn ckp smua negative words tu pd sy lg. Alhamdulillah sy da xperlu jumpa doctor pakar psychiatrist, xperlu ubat. Sis blh explain normal utk ibu mengandung lupa sbb hormon, klau still ada yg nk ckp benda2 negative, abaikan. Emosi sis & baby lebih penting skrg nie.

Sis tu bukan kebodohan . Lumrah kalau pregnant ni ada jaa benda lupa . Yela dengan kita kdg letih penat , terlupa sesuatu benda . Tambah2 bawa baby dlm perut , tak pikir benda lain dah . Sometimes ada kala kita pun lalai . Bukan kita minta masa pregnant ni nak semua jadi . Cuba set mindset dgn positive vibe . Bincang dgn suami baik2 , bgtau elok . Dan si suami kena la paham keadaan isteri mcm mana takboleh sukahati nak buat andaian . Suruh suami download apps tracker nak check sis ada dimana . Senang pantau drpd nak marah sis pikir selfish ka apa . Saya ni lama pjj dgn suami , asal ke mana jaa lepas tu balik rumah mak saya . Bila suami dah transfer sini , mindset saya masih pikir suami pjj . Tiap kali keluar dari rumah saya , balik rumah mak saya padahal suami dirumah . Sampai suami cari disana guna tracker tu . Nasib suami faham , yela dirumah pun dia nampak yang saya pelupa . Benda saya letak saya sendiri tak ingat dimana . Pentingnya komunikasi sis .

sy pun lebih kurang sama jugak blur...kdng tu termenung tapi x pk apa apapun mcm tgah tido tapi mata terbukak ...org ckp apapun x pk pnjang terus iyakan ja...fone dlm peti ais..bawah sofa..dlm toilet...kunci rumah tinggal luar rumah...siram pokok time hujan...hbes kemas rumah kemas lg skali...pintu rumah slalu x berkunci...masak tapi order food panda...turun tngga laju laju lupa diri preggy...posmen hantar brg sy buat tatahu..bila posmen dh pergi bru sy bukak pintu...apapun Alhamdulillah...suami fhm sbb masa memula tahu preggy sy suruh husband rjinkan membaca tentang kehamilan...supaya sama sama tahu dan saling menjaga...apapun smoga semuanya dipermudahkan segala urusan...

1y ago

Trun tangga laju2 tu sma laa dgn sy , .. selalu kena bising.. Tp alhamdulillah x pernah jatuh .. Bila tringat balik rsa kelakar pulak..

itu bkn bodoh sis , itu sbb pregnancy brain. mmg masa mengandung akn jd pelupa. even sya yg lps dh 6bulan bersalin nii pun masi pelupa lg pdhal sya kalo biasanya, org bg no phone sebut sekali je pun sya bole igt.. tp skg ni, benda yg sya nak ckp pun sya bole lupa apa nak ckp.. 😅 suami pun geleng kepala saja. dia pun mula2 x paham sikap pelupa sya makin menjadi2 tp sya bacakan dia kaitan sikap pelupa dgn wanita hamil, brulaa dia paham. kalo ada benda yg sya lupa, msti sya ckp mcm ni kata dia.. “ urat byk putus masa beranak, sel sel otak x brp nak connected dah ” 😂

perkara biasa.. alhamdulillah suami sy memahami.. sis kena laa bagi tahu dia selalu suruh dia banyak membaca n sis pon kena byk membaca jgk.. duduk sama2 baca artikel2 pasal kehamilan, kalau suami mcm x berminat sis duduk sebelah smbil2 baca tu share ngan dia secara x langsung dia tahu.. sy nie kadang suami gelakkan aje bila perangai pelupa tu dtg time mengandung sbb dia tahu n faham dh.. kdg dia jadi alarm tlg ingatkan sy.. sbb tuu belajar tuu penting n x Kira usia.. ilmu kena cari dia x dtg sendiri sis.. chill okay.. enjoy jee your pregnancy journey dgn happy..

jd pelupa tu sis..bkn bodoh..kdg jd mcm tu bkn kite kawal..sbb mmg normal mse peknen.sy dlu parking kete n kuar xdan 3 minit..blk x jumpe kete..15 minit Cr kete x jumpe..Lupe mane kete..blurr..warne ape kete ape..padahal dpn mate.sy ramai ank..6 org.blh sy Cr ank sy y kecik mse masuk lif..terkial2 tanye suami mne ank y sorg tu..padahal ank Ade d dukung sy..smpai org dlm tu terpinga tgk sy.satu lg anset Ade d tgn sy..merata sy cri..bnyk lg la jd Lupe .tp tu semntara je..lepas bersalin ilang la penyakit Lupe tu..pe pn positif..mntk y baik2

Sy pun sejak pregnant byk benda lupa. Sampai suami usik ckp sy dh tua. Haha. Nk buat A ternampak B, buat B. Lps tu A tgl mcm tu je. Nampak C, br la teringat keje A x siap lagi. Fuh! Sy gase sy dh cukup parah dh masa tu. Risau terbawa² sampai lps bersalin. Nasib sekitar sy ramai yg faham tp usik tetap ada la. Pernah tu pi tandas tp bawa sekali bekas bekal nk basuh. Lps tu lupa terus masuk opis. Opismate yg tlg bawa beg bekal bg sy balik. Alamak tuan!

tu bukan kebodohan. tu lupa. biasa je, mmg ade je ibu mengandung jadi cpt lupa. salah satu nya saya la. xde issue pon sbnr nye. awk je rasa rendah diri. husband tu pon kena la fhm. kekdg bukan sengaja nak lupa, tpi ade benda menyebabkan kita lupa. contoh awk mual muntah, dh confirm2 laa, xingt nk bgitau apa semua. nak rehat. husband pon jgn la sbb panic terus nak marah2.

Awk x bodoh.. Org tua2 ckp..Ni semua pembawakan budak , awk kena selalu selawat dn tenangkn diri.. Sy pn pernah jugk jd mcm awk msa mngndung dlu. Selalu terlupa , tp alhamdulillah suami sy x mrh sb sy selalu cerita dekat dia stiap kali sy terlupa akn sesuatu perkara.. ♥

org pregnant ni ada masa dia jadi pelupa yg teruk..macam saya sekarang ni kerap sgt lupa purse ltk kt mana..dalam tu ada segala jenis atm kad,ic, lesen apa semua.blank tak igt lansung kt mana letak..pastu nak menangis sebab takut hilang nasib suami tolong cari n jumpa..