Payah jgk mcm ni..

Emosi ibu mengandung ni mmg x bole dibuat main...kalau dh nangis,nk berhenti payah...😂 Kisahnye,suami sye bergurau dgn sye mse hari berpantang nanti,dia nk makan benda yg sye x bole makan mcm fastfood depan sye.. mula2 kami gelak sme2...tp lepas habis gurau pasal benda tu... Sye terdiam,lepastu sye menangis... sye jd overthinking ... Sye fikir sye akn meroyan kalau dia buat mcm tu.. suami yg td kt dapur terus dptkn sye sbb sye nangis teresak2..bila dia tnye kenapa saya jwb la psl dia bergurau td tu.. suami tergelak... Dia kata sambil gelak2, "belum buat betul2 dah nangis..." Saya balas balik,"yelah..kalau buat betul2 biar syg meroyan padan muka abang..." Terus suami pujuk... Suami tnye kenapa bole overthinking dan nangis betul2? Sye jwb dari luahan hati yg lama terpendam, "Sbb skrg ni,apa yg syg nk,syg teringin,semua tak dapat sebab kita x de duit nk beli...abang bru dpt keje..syg x keje,xde duit... Lauk pun kita xde kt dlm rumah ni.. hari2 nasi goreng sbb ad beras, bawang dgn lada je kt dapur tu....sayang mengandung,kena makan buah,minum susu...tp x buat pun.. makan ubat pun HB tetap low sbb pemakanan sayang yg tak tentu arah ni.. sayang pernah makan nasi dgn garam mse abang keje sbb nasi goreng x kne tekak sayang..sayang nk nasi putih tp x de lauk,sayang telan nasi dgn garam... Tiba2 abang ckp,mse syg berpantang nanti abang nk mkn sedap2 dpn syg tp syg x bole nk mkn sbb tgh berpantang..abang rasa adil ke?" Dgn linangan air mata sye jelaskan.. muka suami terus berubah..tak tau la dia serba salah ke apa.. dia peluk sye,pujuk adalah dlm 5minit mcmtu sblm dia gerak keluar dari bilik.. Dia siap2,ckp nk keluar kejap.. ah pulak dia yg terasa... Salah ke saya luah mcm tu? Sye nangis sbb overthinking psl gurauan dia mse sye berpantang dan sye pun bgtau kenapa saya bole nangis betul2.. Tp,dia pulak nk bawa diri,tenangkan fikiran... Dia keluar je dr rumah..saya sambung nangis..ha ha ha 🙂

29 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

hehehe..tak apa..biarkan dia keluar. mungkin suami awak pun dah rasa serba salah. dia pun sebenarnya tak berniat nak buat awak macam tu kan..dia cuma bergurau je kan. tapi tu lah..ibu mengandung ni mmg sensitif sangat 😂 saya tadi petang whatsapp suami,nak mintak dia belikan ABC. suami cakap,dah petang..dah habis. kedai tu bukak sampai pukul 5 petang je. boleh pulak saya menangis 😂. padahal bukan suami tak nak belikan,tapi sbb kedai tu dah tutup..saya pun silap jugak,cakap dah lambat 🤭.. saya mengandung yg ni pun Allah uji kami dgn kewangan. sama je sis saya dgn awak,kat rumah cuma ada beras,bawang,cili,telor. dah sampai nak bersalin ni,baru dapat makan ayam. selalunya makan dgn telor,tak pun buat nasi goreng. kadang tu goreng bawang curah kicap je..huhuhu. suami saya kerja,cuma barang kurang. jadi banyak cuti lah dari kerja..kitaorg pun makan apa yg ada je. Alhamdulillah, HB saya okey..sbb saya cuba untuk sentiasa positifkan diri. tak nak lah pikir bukan². sbb saya yakin,ada rezeki untuk kami nanti yg Allah dah aturkan. cuma kena sabar dan usaha lah semampunya. semoga Allah limpahkan kita dgn rezeki seluas langit yg terbentang. tak banyak tak ape,yg penting cukup untuk keperluan kita ye sis..Aamiin Ya Rabbal Alamin 🤲🏻❤️

Baca lagi
2mo ago

Alhamdulillah...

yaAllah baca komen² sedih pulak..rupanya sy tak keseorangan🌝🥺😭🥲 kat dapur ad bawang n telur..nak rasa ayam ikan mmg jarang la..selalu je makan nasi ngan ikan masin, makan sama2 lauk tu pastu nnt msti somi buat lawak nak ceriakan hati kita..suh pejam mata hayati lauk ni rasa mcm wagyu lah apa lah hahah..suami je keje, sy duk rumah ngajar mengaji online..tp gitu² la income nya. tp syukur Alhamdulillah Allah bg rezeki suami yg caring n penyayang. semalam dia balik bawak bunga kedai eco rm2, dalam pasu kecik comel. supriseee dia kata.. happy sy tak terhingga pastu nangis senyap² sbb malu nangis dpn dia..rasa terharu, rasa mcm mahalnya bunga ni ratus²..effort dia nak happykan kita tu sebak sy tgok.. dia tak mampu nak beli mahal2 tp dia mampu beli hati kita.. tp mmgla ..skrg ni semua orang susah ek huhu..sy kdg rasa sedih nak makan sedap2 tak dpt..nak rasa mekdi tak dpt..tp nnt terfiikir alah bkn aku sorg..semua org tgh susah..syukuri apa yg ada insyaAllah happy selalu je

Baca lagi
2mo ago

hehe takpa la segan lak sy🤣 sy duk kuala kangsor ni ha tercampak kat sini haha..asal n9..sis doakan sy murah rezekii selalu ya..smpai satu hari nnt sy dh takde tekebil² dh kalau nak sesuatu..nak beli je haha..

hm.. teringat teringin mintak nasi briani kat suami dari sebelum puasa sampai abis puasa xdpt... last2 mak kite belikan.. dpt la jugak merasa lepas sebulan... hahha... pastu ngidam kek... last pi klua sendiri cari kek tu sb mintak2 xdpt.. bila salah beli kek tu sampai la da branak masih nak cari kek yang ngidam masa ngandung tu... sabo jela 😂... paling emosi bila da branak kita suh tolong teman bangun cebok anak cirit tembus ke dapo... dia kata da titis ubat telinga (dia sakit telinga seminggu ni) pastu saya kasi ayat sentap... demi ubat setitis kat telinga tu xnak tolong bini dpt pantang yang da bertitis2 bercawan2 berbaldi2 darah untuk anak dia ... sama je emosi sebelum n selepas branak masih xle kawal sedih n rasa kurang perhatian suami... hope dia sedar bila kita ngadu sakit pinggang n rahim bila pantang... hakikat dia kalau sakit dia ngadu kita tolong .. dia sakit kita sakit dia tido..

Baca lagi

Sy pernah menangis gara2 suami bgurau tinggalkan sy dalam Mr.DIY😂Sy pusing2 cari last2 dia cakap dh dalam kereta.sy dah rasa sebak time masih dalam kedai tp dapat tahan lagi.masuk kereta cakap dengan suami kenapa tinggalkan sy tp suami cakap bgurau sbb dia suka tengok sy merajuk..bbrapa saat lepas tu sy ambik tisu konon nak lap hidung last2 gugur air mata sambil teresak2😅suami pun terdiam terus masa tu then minta maaf😂sy pulak tak tau kenapa sedih sangat sepanjang pjalanan nak balik rumah menangis🤭ingatkan nak period emosi tak stabil alih2 check tengah pregnant😂mmg emosi sepanjang pregnant ni susah dijangka especially yg tinggal jauh dari family sendiri..macam2 hal bermain dalam fikiran tapi tu la perlu berfikir secara positive demi baby👶

Baca lagi

sme cm sye. nak mkn cendol durian. ngidam pahtu setiap kali kluar, kedai tak bukak. kdai hnye bukak waktu ptg smpai 11mlm shj.sye slalu lalu dpn kdai waktu pgi sbb nk beli brg dapur. ape lagi??? stu hari tu menangis la xdpt mkn cendol yg dh lme ngidam tu. pd suatu hari time suami rehat kje sejam kol 5.30 ptg, dier sanggup blikn cendol durian kt situ pd time tu. lps tu bergegas dier pegi kje blik jarak ngan tmpat kje jauh skit. sian plak kt dier sanggup dtg pegi beli dan hntr. dier tgok sye mkn smbil menangis happy dpt mkn dan berbaur sedih ingt pengorbanan dier. dier mcm "kenapa awk ni?" sye pun ckp ni perasaan bercmpur baur org ngandung. jgn layan.... dier gelak laaa

Baca lagi

Fahamm. Pelik2 kan emosi ibu mengandung..asyik emo, pstu sedih sndri. Haha. Sy pun sama sis. Sepanjang pregnant adalah 2,3 kali merajuk x tentu hala. Sebab xdpt makan apa yg nak lah, sebab xdpt kua jalan2 lah. Haihh. Suami keje kt site, 7 hari smggu, mlm je ada masa sama2. Sy pulak suri rumah. Bila rsa emosi x stabil tu, cuba mlm2 msa tdo sis tenung muka suami🥹. Igt balik semua benda yg dh dia korbankan, usaha dia. Fkir positif, tarik nafas dan jgn layan sgt emosi tu. Kita penat, dia pun penat jgk. Kena sama2 faham. Semoga ibu2 mengandung dlm ni sentisa dikurniakan ketenangan hati & jiwa. Nnt bby dlm perut tu pun akn happy sama 🙂🙂

Baca lagi

Alaa mengalir pulak air mata saya ni.. ter emosi pula ibu mengndung😅 berjangkit ye kita nangis2.. Takpe sis, setiap rumah tangga ada ujiannya.. percaya pada rezeki, bersabar banyak2 ye. Besar pengorbanan ibu ngandung, macam2 ngidam tapi hanya mampu ngidam je.. sis dapat suami yang memahami pun dah bersyukur. Mungkin dia pun sedih tu takdapat nak provide makan sedap2 kat sis, tapi percayala suami ni mmg otak nya ligat nak cari duit untuk anak bini je.. untuk diri sendiri takde pun belanja. Semoga baby dalam kndungan membesar dengan baik, kenang jasa ibu ayah bila besar nanti. Amin 🤲🏻

Baca lagi

suami saya okey...sebab sekarang ni saya first mom...dia jaga saya dengan baik..dia layan saya dengan penuh kasih sayang...kalau saya nk makan ni makan tu...dia belikan jugak walaupun sampai habis duit sebab risaukan saya yang mengidam..dia risau kalau saya tak makan..walaupun dia penat balik kerja.. dia tetap senyum..layan jer perangai saya time pregnant..sebab mom time pregnant ni kdg² perangai mcm budak,,mood tiba"gembira tiba" sedih...kdg" overthinking...mak mertua saya pun faham keadaan saya.. syukur sangat dpat keluarga suami baik mcm ni🤭🤭

Baca lagi

sy pnh di tempat awak sis..ya mmg dia gurau2..tp bila kita curahkan isi hati mcm tu..sdh pasti jika hati dia kasih n syg dgn sis..mmg dlm diam dia akan menangis sendiri..mcm suami sy dulu😅 sy pulak rasa bersalah..wlpn sy mengandung emosi tak tentu..sy fikir jgk hati n perasaan suami..😁 apa pun sy doakan semoga keluarga ibu2 yg ada masalah kewangan semoga mendapat rezeki yg melimpah ruah bagai air sungai yg mengalir deras... semoga rezeki kasih syg n cinta dalam keluarga semakin mekar bercambah dari hari ke hari..aamiin yarabbal alamin..❤❤❤

Baca lagi

time mengandung memang emosi tu sensitive sikit sis kdg boleh nangis tiba2 pdhal gurau2 je pon..saya pon mcm tu..ajak suami selfie suami duk main phone je dia ckp kejap ya.. terus sedih sgt sampai menangis.dia pon pelik.pdhal selfie je pon.pastu dia pon gelak2 sambil selfie time saya tgh nangis2 tu.lg 1 tanya dia kalau saya takde boleh tak jaga baby..dia ckp awak takde nk pegi mana pulak..trus jd auto nangis ttbe terpikir klau kita ni mati spe nk jaga bby..terdiam terus suami kita ckp pasal mati...terkedip2 dia jdi sedih jugak..

Baca lagi
2mo ago

soalan yg "bole tak abang jaga anak kita kalau sayang pergi nanti?" tu sye pernah tnye sekali,suami sye merajuk x nk ckp dgn sye,so kena la pujuk😂..lepastu dia kata, "jgn la tnye mcm tu..abang pun tak tahu apa nasib abang kalau syg x de..apa lagi kalau syg tinggal abang dgn ank.. mcm mne abang nk jaga dia tanpa syg kt sisi abang ..." lah sye pulak nangis lepas tu😂😂😂 dua2 menangis😂 aduh kalau igt balik mcm kelakar...tp kalau igt lg skli sebak pun ya