Bayi batuk..

Mula2 baby sye yg bru umur 6bulan ni dpt akal baru batuk main2... Mmg tahu dia batuk main2 sbb lepas batuk bila kita bg attention,dia akan sengih2 then takde batuk dh... Bunyi pun "ehekk ehekk ehekk" Tiba2 hri ni mse tidur pun dia batuk... Lepastu batuk dia mcm "khoh oh hokk ohhokk hekkk hakk hakk" maksud sye mcm betul2 batuk... Sye dh risau... Nk bwk dia g klinik,suami kata "bdk ni banyak akal..dia batuk main2 je" lepastu suami terus g keje .. sye suri rumah je.. Lepastu sye dlm dilema nk bawak ank ke klinik/hospital sbb dulu ank pernah warded seminggu sbb muntah2 jeluak yg banyak dan menyembur,sye tak fikir ap masa tu terus bwk ank ke hospital minx tolong ayh sye hntr sbb lepas muntah dada dia berlekuk mse bernafas adalah dlm 3 kali berlekuk sampai2 hospital pernafasan dia dh okey tp pakar suh tahan ward.. Mse tu suami marah2 sye depan org ramai yg tgh tunggu giliran.. sye x fikir malu tapi saya sedih sbb suami marah sye bila ank kena warded.. dia kte sye x fhm dia yg dh penat kerja tiba2 ank bini duduk hospital..sje tmbah beban kt kepala dia..lepastu dia terus pergi.. sye masuk wad dgn ank je..sehelai sepinggang..dgn xde duit..bateri fon pon tinggal 50% dan sye belum makan pape mse hritu sbb kejadian pd waktu pagi.. Dpt masuk wad plk petang,lepas waktu makan...satu malam tahan lapar,suami takde tnye wasap pape langsung psl sye dgn ank... esoknya dia dh cool bru dtg melawat bwk mknn dan bg duit sikit utk sye beli pape... Jd bila ank batuk2 cmni..sye takut nk bwk dia ke hospital lg..lg2 dh nk raya ni... 😔 Sye risau kt anak..mne ad mak tak risau bila ank sakit tp bila teringat peristiwa tu,sye jd takut.. overthinking..#pleasehelp Sye jd mcm ni sbb terlalu bergantung hidup pada suami..sye x kje.. suami pun buat 2 kje skrg sbb dh nk rye. Sye nmpk dia penat.. Tapi ank sye😭 sye risau....#pleasehelp

2 Balas

Dada berlekuk atau nafas laju ke skrg? Kalau ya, tak de pilihan, kena bawak ke hospital. Kalau hanya batuk sikit2, sis boleh bawa ke klinik kesihatan. Saya tak pasti keadaan sis mcm mana. Boleh cuba order Grab/naik teksi/bas ke KK kalau suami tak boleh bawa?

1y ago

nafas laju, dada berlekuk takde lagi..nk bwk ke klinik bole je,ayh ad bg kereta viva utk sye gerak ke mana2 Kwsn yg dekat2 la.. cuma yg buatkan sye tak berani bila suami persoalkan mcm2... "kalau adik kena tahan wad mcm mne? abg penat keje ni.." so sye tak tahu sye kne buat apa...

Seeloknya puan cakap la dengan dia semula berkenaan ni. Mungkin masa tu dia penat kan, tu terlepas marah ke apa kan. Tapi takkan nak jadi benda yang sama lagi. Siapa lagi yang kita nak harapkan selain dia.

1y ago

sye ada pujuk nk bwk ank sye ke klinik..sbb dh masuk 2 hari dia batuk.. suami kata "nak bawa adik ke klinik? habis kalau doktor suh pegi hospital, spe nk bwk syg? abg dh penat kerja tau..kalau adik kena tahan wad? sayang nak adik kena tahan wad? adik main2 jelah... nafas dia okey...tak yah risau sgt..." so sye pun yelah kan je dulu..tp hri ni dia mcm makin kuat batuknya walaupun nafas x laju,dada x berlekuk .. sye cuma nk check je..tp suami persoalkan mcm sye nk sgt anak sye masuk wad... pening la kepala sye fikir anak ke fikir suami...😇