Buka buku pink

Hi , saya tengah hamil minggu ke 5. Anak first. Jadi agak blurr disni. Boleh sesiapa bagi tahu saya Bila waktu sesuai ye untuk bukak buku pink?

12 Balas

Sy masa dpt tau pregnant 5w 2d.. ttc 14 tahun.. sy bwk upt ke kk.. doc check skali urine test mmg confirm +ve.. then dia scan x nampak apa.. suruh dtg 7w utk re scan.. tp ms 5w dia on antibiotics utk kencing kotor.. 7w dtg utk urine test sekali lagi & re scan.. kencing kotor settle.. re scan ada kantung tp x nmpk baby & x dgr heartbeat.. so doc suruh dtg 9w 25/11 ni utk re scan sekali lagi.. kalau ada heartbeat baru doc bg buka buku pink.. semua ni sy buat dkt kk.. doakan sy 25/11 ni.. berdebar harap boleh nmpk baby & dgr heartbeat baby

saya pergi klinik biasa untuk scan dulu.. dah confirm (masa tu 10w tak silap) terus buat appointment nak bukak buku pink. Nanti nurse tanya ada scan mana2 klinik tak untuk confirm pregnant. Kira cepat la proses, saya bagi gambar scan tu ja. Terus bukak buku. Pergi pagi2 dear, sebab kena ambil darah hantar lab pagi2. Bawak la surat nikah, untuk nurse isi muka depan buku ja, n nak tengok nikah tak nikah jugok kot hehe. Husband saya ikut sekali sebab nak ambil darah. sekian pengalaman saya. have a safe journey ❣️

2y ago

Terima kasih untuk info berguna ni

Sy sblum buka buku merah sy refer knlik swsta untuk kepastian masa tu dah 8 week lbih sbb situ jd kukuh utk pergi KK.. Lps tu sy pergi KK berdekatan ataupun call nanti nurse bg tarikh dengan list untuk dibawa masa buka buku merah. 1) 2salinan i/c suami&isteri 2) 2salinan surat nikah 3) bil api/air original (alamat skrg)-first bby 4) surat refer dr doc (pengesahan mengdung, cth scan /UPT)-first bby 5) buku merah lama(next bby) #harap dapat membantu.

2y ago

Terima kasih berkongsi ilmu 🥰

call dulu tanya prosedur . bgtau juga klinik jika awak berisiko: ada sakit kronik, usia 35+ ke atas, pernah keguguran dll. kalau ada salah satu tu, jgn ditangguh. Saya umur dah banyak, lps confirm hamil 4 minggu , doc swasta nasihatkan sy buka buku pink secepat mungkin.

ikut atas kk.. pergi buat appoimnt wktu tu 6w.. 19/11 ni dh dapat tarikh buat buku pink.. tengah 9w6d..

Awk call kk terus. Bgtahu awk buat upt positive. Nanti dia bg tarikh. Sy 6w dh bukak buku. 7w minum air gula.

2y ago

awalnye minum air gula..

Nak Tanya 36week tpy Baby still 1.9kg normal ke ? Sye rse takut pulak dgr kecik sgt

Biasanya dlm 8weeks macam tu sis , apapun semoga dipermudahkan urusan ya ♥️

Atas Kk jgk... Kalau Kk dekar sy 8 week dh boleh buka buku pink

sebelum 12 minggu sis