Kencing manis

Saya stress. Minum manis dah stop. Makan nasi setengah senduk nasi ja. 2 kali ja makan nasi dalam sehari. Tapi cek gula dalam darah tetap tinggi 7.0-7.3. Ada petua untuk kurangkan gula dalam darah tak? Btw saya pregnant 4 bulan+ dan disahkan kencing manis (GDM). Hari ni saya start makan ubat metformin dan tiap dua minggu check BSP😔

22 Balas

Nasi sikit tu bagus dah, tapi kena make sure bahagian sayur dan buah tu banyak. Protein pun kena cukup. Dan satu lagi sebenarnya, jangan berlapar. Bila kita terlalu lapar, gula kita rendah. Kemudian akan naik mendadak lepas kita makan sesuatu. Ataupun bila kita tidur dalam keadaan lapar, bila bangun pagi, gula kita tinggi. Jadi hari kita bermula dgn gula yg tinggi. Dannn sangat penting makan ikut jadual yg dietitian bagi tu. Sebab time tu adalah time maksimum metabolisme kita bekerja. Ni semua apa yg dietitian saya nasihatkan. Saya macam awak dulu. Kena makan ubat jugak. Sampai menangis stress bacaan gula macam tu. Rupanya salah cara pemakanan. Cuba la tips saya ni 🤗 tak perlu apa2 supplemen, jaga portion, jadual n jangan terlalu lapar. Luar dr waktu makan utama tu adalah makan ringan. Biasakan diri makan buah atau roti wholemeal utk alas perut.

1y ago

Betul sgt.. biar kerap makan tapi sikit2 makan.. bila lapar insulin lagi mencanak naik bila makan tiba2

Beras kene tukar. Mcm sye mkn bashmati semasa mgandung sbb nk control sugar and still cut nasi jugak. Sayur cuba mkn peria. Sbb sye makan peria sugar dpt control. Buat manis mcm mangga sume sye kene cut. Air kosong je sye minum. Kalau teringin sangat bende manis setakat 1/2 teguk je minum. And ada jadual makan. Pagi kol 8 bfast, 12tgh hari lunch, 4 hi tea, 6 dinner, 10pm susu kosong. Meaning last heavy food stop after dinner at 6pm. 😢. Bertapa nk control sugar tapi seksa laaa

Doc arrange jumpa dietitian tak haritu? Based on my experience. (GDM juga) Kena tau calculation Carb kita kena amek utk sehari berapa. For my case; (lain orang lain calculation) Dietition suggest 3:2:3:2:3:2 If makan nasi, make sure ada protein + sayur banyak. (Suku suku separuh) kuah2 takyah sangat lah. Sikit je. Masakan bergula pun kena elak. Simple sugar boleh tinggal terus. Banyakkan air masak. Makanan merepek boleh lah tinggalkan dulu. Jaga makan ok mommy.

minum limau kasturi. ..perah buat air kosong....jgn simpan gula. ...mnum dlm 2 3 kali dlm sehari. ..sblm cek bsp. ..mkn bubur nasi campur pusu halia....blh trun kn bsp. ...saya pun gdm on diet. ...mula2 saya mmg tak tau nak buat mcm mana. .saya test2 satu2 brg mkn...smua nya naik. .last skli saya mkn bubur sama pusu halia. ...minum limau kasturi kosong...air kosong saja. ..trun bsp saya. ..smpy skrg saya amalkn. ...skrg saya sudah 36 week. ..msih cek bsp

4y ago

pusu halia tu ape

kena ada senaman sikit2..sy pun gdm jgk tp waktu baby dh 30weeks..mmg stress sgt so sy faham sikitla perasaan puan..30 weeks perut dh besar so sy buat yg simple2 je, jalan2 setempat dlm rumah waktu tgk tv, stretching exercise utk kuatkan pelvic floor etc..kena jaga gula sbb xnak pakai insulin, sy fobia dgn jarum hehe..sy buat bsp hari2 sendiri, beli meter glukos..sgt2 membantu sbb kita dpt tau apa makanan yg buatkan gula tinggi

Saya pun GDM on diet.. Kena lebihkan sayur hijau sebab sayur hijau akan turunkan gula dlm darah.. Ni dietitian yg bgtau. Tak kisah la sarapan bihun ke tetap kena ambil sekali dgn sayur hijau. Sy biasa nak senang pagi standby timun batang masa sarapan. Banyakkan minum air masak juga. Awal2 dlu bacaan sy tinggi juga.. Lepas dah amalkan saranan dietitian alhamdulillah skrg bacaan cantik.

try follow jadual mkn yg disarankan semasa buat bsp, mkn pagi 8.00-10.00, 10.00-12.30 puasa, 12.30-2.00 lunch, 2.00-4.30 puasa, 4.30-7.00 tea/dinner, 7.00-10.00 mkn ringan biasanya buah, 10.00-8.00 puasa, masa puasa tu blh minum air masak, cut terus air manis, lebih bagus kalu amalkan air lemon suam tanpa gula, sy amalkan jadual ni, gula sy tak lebih dr 5.5

kena bnyk minum air kosong baru bacaan gula cantik & 2 jam sblum cek bacaan gula jgn mkn. contoh utk pagi pling lewat mkn mlm kol10, pas cek bacaan pg trus mkn pas mkn 2jm sblm mkn tgh Ari cek plk bcaan gula kol12, pas cek mkn utk ptg plk sama 2 jm sblm cek jgn mkn... bnykkan minum air kosong insyaAllah bcaan bsp akan cantik...

4y ago

betul MOMMY

Banyakkan minum air kosong. saya sebelum check bacaan gula mmg saya minum air kosong byk sgt. even ada gap tu sya makan nasi ke apa ke saya terus minum air kosong non stop smpai la wktu check bacaan yg seterusnya. InsyaAllah berkesan. Start sya bt mcm ni bacaan sya 4.6-4.8 je. alhamdulillah

sy amalkan air hijau cikgu jefri.. dgn izin Allah hb, gula semua ok.. alhamdulillah.. padahal sebelum pregnant makan metformin tiap hari.. start pregnant baru try air hijau.. mcm ok pula.. tapi try tnya Doktor dulu air hijau ok tak