Kencing manis

Saya stress. Minum manis dah stop. Makan nasi setengah senduk nasi ja. 2 kali ja makan nasi dalam sehari. Tapi cek gula dalam darah tetap tinggi 7.0-7.3. Ada petua untuk kurangkan gula dalam darah tak? Btw saya pregnant 4 bulan+ dan disahkan kencing manis (GDM). Hari ni saya start makan ubat metformin dan tiap dua minggu check BSP😔

22 Balas

kalau saya masa ambil bsp dan mlm nya tu sblm ambil bsp , mmg cut air gula sharian tu , mkan pun slps ambil bsp prtama n strusnya puasa kena betul2 xda ambil apa2 smpi air putih sekali alhamdulillah result pun dlm 5.0 dan kebawah

sy pun ada kncing mnis jgk...sy blh dikata kn xmkn pn nasi stiap hri sbb sy alahan y kuat..tpi gula dlm drah ttap jee tnggi..skarng doc bg ubt ccok.. alhamdulillah skarng gula dlm drah sy dh normal😊

minum air lemon sis...insyallah mbantu...pastu cuba elak mkn nasi sblm cek bsp....sya amalkan nie alhmdllh bcaan gula dlm 4.7 ke 4.8

sy pn kne gdm..airtu 1st bsp sume pg smpai ptg dlm 5..mlm je naik sikit 6.1 pn dktr kate tggi...pelik la..rase fedup dh nk jge mkn..

waktu mkn kna jga, utk roti guna kn roti hijau, nasi da ok tu.. nie sis bru mkn ubat kn, insyaallah 2 ke 3 hri.. gula akn terkawal

try minum air limau kasturi jgn letak gula byk letak sikit shj biar lebih rasa masam dr manis, makan jambu batu n peria..

sy pn kne gdm on insulin...sy insulin MLM sbb tinggi 5.8..Bsp 2 minggu sekali kena gi check kt kk ...

kurangkan biskut, bnda berkaborkidrat, buah2 pun kena pilih

sy minum esp shaklee .. gdm under control..hihi

make peria sis..turunkan kencing manis