GDM / kencing manis

Ramai ibu2 tak faham sebenarnya, kencing manis bukan la disebabkan pengambilan makanan yg manis shj.. sebenarnya ia disebabkan oleh ketidakupayaan badan kita untuk menghasilkan insulin yg ckup untuk mengawal kadar gula yg tinggi dalam darah.. jadi ada ibu yg boleh makan manis, tp takde kencing manis.. ada plak ibu yg makan manis sikit, terus kena kencing manis.. ikut keupayaan badan masing2.. jadi tk pelik la walaupun, ibu2 kontrol makan sblum minum air gula, tetap boleh kena kencing manis.. sbb badan ibu tk produce insulin yg ckup lepas shj consume air gula ✌️

1 Balas

Hmm betul jgk tu. Alhamdulillah sy xkne kencing manis n baby pun sihat, sdangkan msa pregnant kuat sgt mkn bnda manis 😅😅

5y ago

Aduh seronok nya.. sy masih menunggu result.. hehe harap2 jugak tk sangkut..