Gdm tp bsp normal

Hai assalamualaikum sy nak tny sy minum air gula buat kali kedua ada kencing manis. Masa first minum air gula xda pun kencing manis. Tp buat bsp normal ja bacaan. Tapi waktu pagi bacaan 3.9. Mcmna ya ada kencing manis tp bsp normal?

1 Balas

sebab bila minum air gula tu kita overload badan kita dengan gula. kadang pancreas kita tak terkejar nak hasilkan insulin untuk counter semula. especially kalau jenis tak biasa makan manis in the first place. tapi bila ikut pemakanan seharian kita, pancreas kita sebenarnya okay je buat kerja. takpe teruskan je pemakanan mcm biasa. maksudnya GDM kita under control tu, bagus lah.

2w ago

Alhamdulillah tq menjawab soalan sy. Mcm tahu2 ja sy mmg kurang gemar makanan/minuman manis. Sy ingatkan mesin glucose meter ni masalah. Sbb bacaan selepas makan pun 5.6 je.