Kerana gdm saya down ?

Saya pregnant first baby , Tapi baru 8week dah sangkut kencing manis , Appoiment ke 3 kali , doc dah bagi makan ubat kencing manis , Kerana risoko macam2 boleh jadi .. SAYA DOWN SANGAT2 ?

Kerana gdm saya down ?
60 Balas

betul2 mmg stress sikit bila ada gdm. sbb tak tau nak control makan macam mana. sis try banyakkan minum air masak and banyak berjalan. saya sekarang kurang ambk nasi. banyakkan roti. then contoh kalau keluar makan bihun ka. jangan habiskan semua portion. ambil setgh ja. mmg kita tak kenyang tapi nak elak sangkut untuk hari tu kena buat camtu. then kalah rasa makan berat sikit time tu cuba excercise sejam lepas makan. movement yang banyak boleh percepatkan pembakaran gula. if nak makan nasi, ka makanan heavy lain make sure makan sayur ka protein macam ikan ka dlu. jangan campur gan nasi dlu. makan lauk ja dlu. protein and sayur tu akan help proses gula cepat so tak sangkut. awal2 pregnancy mmg kadang gdm teruk sikit nnt dah middle pregnancy okay rasa. tapi saya setakat ni bsp takda la sangkut sangkat alhamdulillah sbb saya dah tau macam mana nak kawal. make sure lepas makan jangan tidur or duduk setempat. banyakkan movement.

Sy pon gdm. Cara sy utk buat bsp, puasa start awal, pkl 6@7 dh stop mkn. Lpas pkl 8 amik darah mkn sekeping roti wholemeal, lpas pkl 10@11 boleh mkn lbh skit. Mcm roti dgn segelas susu hl low fat kotak merah. Lunch lepas amik darah pkl 2 baru mkn nasi sesenduk, ambil sayur n protein lebih n mnum air kosong. Lpas tu ptg kalau lapar lg bru mkn biskut jacobs high fibre 3 keping atau setengah potong buah epal/orange. 2 jam sblm ambil darah pkl 8/9 mlm dh stop mkn. Mcm tu la rutin kalau buat bsp. Cubalah. Seksa sikit tp xpela utk sehari buat bsp. Seeloknya amalkan lah sbb kita berisiko mcm2 kan. Maybe dlm semnggu ad sehari cheat day ke. Apa2 pon kena control diet. Cut air manis. Mnu. Byk air kosong. Samalah2 kita berjuang . InsyaAllah boleh.

Relax sis..sy pun pernah rasa yg bgitu..menangis lg sy,syukur encik suami memahami..Sy minggu tu sy positif kncing manis, ada bleeding lps tu kena detect lg plasenta previa type 4..kena suruh cek gula 1kali 1 mnggu,sdh la jauh rmh-hosptal.utkvkasi maintain gula dlm drh sy cuba control diet,masa cek gula tu sy bnykkan brjalan slpas mkn,lps 5 bln preggy bru sy cuba nawa bekal nasi + peria. Itu ja sy mkn sikit2 selepas cek gula..jd skrg dugaan terakhir sy, warded sejak 9/1 smpai la sekarang utk pemantauan.. tarikh czer sdh kena bagi.. semoga semuanya d permudahkan (25/2/20).

Sy pum ad gdm bru je blik dri buat bsp ni ha..jgn down sis..kawal mkn je..nak tnya sis mkn ap breakfast tuh??sy kalau ccuk lpas pkol 8pg mesti ambil roti wholemeal dgn biskut je 2kpg air kosong secukupnya..before buat bsp sy stop mkn berat kol 7mlm..lapar sgt je bru mkn biskut 1 kpg..alhamdulillah bacaan bsp okay..mgtt sy tggi 10.1 lepas mnum air gula..trus cut mnis..kalau tringin sgt mnis pun mnun susu hl berperisa..hri2 juga cheat day tpi insaf blik dgn buat kerja rumah bg peluh..make sure bkn kerja berat2 ya sis..kndungan awl lagi tuh..

5y ago

Kalau untk harian Pg : roti wholemeal(kalau rajin buat sandwich lebihkn syur) + kurma sebiji+ biskut 2kpg( air kosong) Tghri: nasi suku-suku spruh tpi sy suka mkn ulam jdi no problem nak mkn syur tuh spruh pinggan..shri sblum bsp lauk sy sup aym + syur2 Ptg: kalau cheat day tringin sgt pisg greng tpi selalu kuih2 atau mkn biskut kering je.. Mlm: kalau sy lapar sgt je mkn nasi dua kli sehri kalau ad selera menu sma mcm tghri..lebihkn syur hijau.. air kosong 3 liter shri sbb berat sy lebih 70kg.. Time bsp pula: sy mmg cut manis trus.. Before bsp sy stop mkn sblum 7pm..sbb pernah sekali mkn before 10pm bsp pgi 5.3..atas pagar..

Sy dah 23week 5hari...start minum air gula tu first trus detect bsp sbb bacaan 9.6😂😂.. Pastu ambil darah.. Rupanya gula normal yg dpt detect 3bln sblm mengandung kot 5.1 mmg good bacaan... Pastu kenalah bsp time ni kandungan) 3bln rasanya.. Sy amal epal hijau jak.. Dgn air putih.. Yg tinggi tu sbb sy mkn bihun sy xpuasa.. Jam11am sy smpt mkn bihun 10.45 bacaan 6.7.. Knp kitaorg 3x shj bacaan.. Jam8am puasa jam10mlm /jam11am/jam3pm lepas tu jmp doc utk bagi temujnji strusnya smpi Bersalin

Saya suspected diabetic. At first reading saya 6.7 average. Kalau x makan 5.3. Tp akhirnya senang nak control. Makan segenggam nasi saja, jgn add kuah kt nasi. Makan lebih sayur, elakkan sos sos. First few days seksa, krn saya love nasi. To skrg dah biasa, tak rasa apa apa pun. Gembira krn bacaan cantik for 1 month dah. I self test everyday. 4.2 bila x makan. Lepas makan 5.3. We all can do it. Just tahan as it is all for our precious baby. 💪🏻

sy kadang stress bukan pasal gdm sbb gdm tu skg sy dah pandai kawal dah,.sy selalu stress bila bab checkup..dpt nurse yg kadang ikut mood dia ja nak marah ke,nak senyum ke sdgkan sy tgok nurse lain elok je layan patient2 under diorang,,kadang sy bnyk tanya pun dimarah..nak ckp badmood xkkan setiap kali sy checkup nak badmood kot adoii pening..mmg next pregnant sy xkkan dah checkup kat kkia ,stress mmnjang kadang sy rasa sedih kenapalah sy dilayan begituu...

5y ago

Saya pernah dpt sis nurse yg mcm nyh. .ehhh ikotkan aty nak tempek sekali. .tp masih blh jaga air muka suami. .sbb time tu suami ikot skli. .geram je kita bila kita tnya sesuatu bnde yg kita kurang pasti tp jawapan yg dpt acuh tak acuh dgn muka ketat. .ishhh. .geram sgt.

Sye pon GDM makan ubat.. Kadang2 seminggu sekali, 2mnggu sekali kena pe klinik.. Memang tkde makne la check-up sebulan skli tu 😅 Lagi plk skrng nie sye dengan darah merah kurng, kencing kotor tinggi.. Lagi mcm2 ujian sye.. Mse abang2 Dye semua okey je.. Tpy suami sllu kuatkan sye, selalu ckp mungkin skrng mcm2 ujian, insyallah nti baby keluar mcm2 Dye senangkan hati kita.. Insyallah.. Semoga kita sama2 kuat untuk anak2 ❤

Saya pun gdm sis , sekarang dah 16weeks lebih ... tapi saya buat bsp ni hanya sebulan sekali ja paling tinggi saya check 5.5 yg lain semua bawah ada yg 4.3 nasihat saya banyak kan minum air putih kalau kita tahu sehari tu untuk bsp tahan makan sikit kan dah berpuasa dripada malam lepas esok pagi ambil darah makanlah benda yg kurang kelori macam tosei ke benda2 yg sihat , jangan tibai nasi lemak buat alas perut ... boleh buat diet suku2 separuh

Maaf ya brtya.. Kwn2 yg len kalo bce komen sy pon blh tlg jwb ya.. Sy confuse bab gdm ni.. Dgr rmai stress.. Sy ade jgk gdm.. Tp sy mcm wt xkish ja.. Sbb sy xtau kne jge cmne😅.. Yg sy tau.. Bile cek bsp kne bwh 6 ja.. Ats 6 bru sy rsau.. Kire truk la.. Wt mse ni dh msuk 7m.. Ade 2 ja merah.. 6 n 7.. Len sume 4 n 5 bcaan nya... So sy mkn ja sume.. Xjga pon.. Juz time nk cek.. Kne pose sy pose 😅.. Bile bce komen2 uols Sy jd rsau plak 😬

4y ago

Metformin sis.... Pg sis xtggi...sy pgi tu tggi...ptotnya kena bwah 5.3 sbb dah puasa kan... Tu yg doc bg ubat tok kwal...nmpklaa ade pnurunan dr sblom ni 6.4 pg... Skrg smua da bwah 6 klo lepas kol 8pg...laupun sy mkn nasi goreng tok srapan😅😅