SANGKUT GDM BACAAN TINGGI

Hi mummy semua. Kejap ni kk call, sy sangkut gdm pulak 😭 ni anak first. Sy da 17 weeks. Mak ayah tak pernah ada sejarah kencing manis. Saya pun bukan penggemar makanan manis dan masih lalui alahan. Down pulak rasa 😭 apa yg sy boleh lakukan yaa ? Bacaan sebelum 4.8 Bacaan selepas 11.2 Tinggi sgt 😭

7 Balas

Setahu saya kalau tak makan apa2 tu pon buatkan gula tinggi dlm bdn sis sbb kacau penghasilan insulin semulajadi. Selain tu stress pon boleh sebabkan gula tinggi sis.. Tidur kene cukup & cuba elakkan stress. Sis cuba makan juga walaupon alahan, atleast mkn buah2/roti/cereal/apa2 yg boleh diterima tekak. Saya dulu pon sangkut gdm, tp sbb salu skip breakfast & lewat makan. Lps jaga makan dgn teratur baru bacaan konsisten ok balik.

2y ago

yeke sis.. klu camtu bole jd ni puncanya. sbb sy alahan teruk. mmg tk lalu mkan. seingat sy sehari sblum puasa tu.. ade la tgh hari sy amik nasi sikit. malam tu sy mnum je sblum kul 10 tu. sbb sy, mlm yg kerap muntah. tu yg tk mkan. stress pn mungkin ya jgk sbb tgh lalui alahan kn. apa pun tq sis utk tips nya 🤍 sy skrg da slowly recover.. in sha Allah sy cuba follow.

saya gdm on insulin n ubat..sebab mmg dah ada diabetic dari sblm pregnant..dietation saya suggest beras sis boleh tukar kpd beras basmati @ y murah sikit beras perang.portion makan buat suku² separuh..jgn skip makan nnti takut hypo pon bahaya jugak..buah hanya buah jambu batu je digalakkan makan..susu plak freshmilk anlene elok utk ibu gdm..

2y ago

Hahahaha redo je kan bila kena cucuk ni. Tp kan saya kdg stress betul bila fikir cucuk insulin ni. Tiap kali nak check up mesti takut & bad mood. Haha Tp nasib baik suami, doctor semua supportive & baik2.

Hai, saya pun ada gdm. Skrg on insulin 4 kali sehari makan ubat kencing manis juga 😔. Saya sebelum & selepas minum air gula, dua2 bacaan tinggi. Sampai kena warded 3 hari kat hospital. Dulu masa awal2 pregnant saya minum anmum coklat, sbb tak tau anmum gula nya tinggi. Skrg saya minum hl Tp jarang2. Stress sangat tau sebenarnya.

2y ago

Cucuk sendiri. Biasa nya 4 kali dlm sehari. Tempat cucuk kat peha @ perut @ lengan. Tp saya pilih peha sbb less sakit dari perut walaupun perut byk lemaks huhu. Jarum 4mm 🙃

Saya sangkut juga puan. Bacaan sebelum minum air gula sangkut 5.4 . 2 jam lepas minum air gula normal pulak 5.2 . . Jadinya kena la buat bsp juga 2 minggu sekali 😁 . Pregnant anak no 1 tak de , yang kalini pregnant no 2 pulak sangkut 😅

2y ago

sama2 la kita btabah sis 🥲

jaga pemakanan dan portion makanan....nanti dorg akan hntar/vc dgn pakar dietian.....sya pun mcm sis...lpas mnum air gula naik 8🤣...enjoy your journey sis,17hb ni sya kna buat bsp yg kedua😊...anak 1st juga...

2y ago

tu la sis.. sy hrp sy punye terkawal la pasni. seriau gak klu smpai insulin tu.. sy pnakut nk buat.

nurse ckp apa sis bile sangkut gdm? sy pun baru lepas minom air gula. tp tengah tunggu result.. tkotnye😭😭 sy pun x suka makan manis2

2y ago

sy tk mkan apa2. sy alahan teruk sis. byk muntah je. tp sy bila da start alahan time awal tu.. sy air masak tk lalu. sy byk minum air sirap je. pstu pagi ptg siang malam mkan buah. sy rse tu punca nya kot. sbb mkanan yg lain.. apa pun sy tk lalu.

Berapa lama tggu result minum air gula. Saye isnin mggu lepas dah minum air gula. Tapi smpai skrg kk belum call lagi

2y ago

saya buat 6/7 8/7 sye call sendiri KK tnye . tggu KK update lmbt sebb dorang lmbt update result. sye ada GDM jugak fasting 5.8 after 2 hours 7.9 murung betul