Obimin

Saya pegi kkia hari tu, klinik cuma bagi obimin. Mak saya (nurse kkia tp dah pencen) dia cakap kenapa klinik tu x bagi folic acid, iron, b complex ,kenapa obimin je. Dia cakap kandungan folic acid dlm obimin tu tak cukup. "kalau mama masa kerja dlu, sy x bagi ibu2 obimin, sy akan bagi ubat 3 serangkai tu".. Terus rasa confuse nak ikut cakap mak atau kkia skrg. Mak dulu bekas sister klinik kkia juga..dia suruh sy ambik ubat dekat klinik swasta..

13 Balas

kalau di ikutkan pil obimin tu dah ad segala vit.. hasil research 😂😂😂 Obimin adalah multivitamin dimana ia adalah gabungan beberapa jenis vitamin seperti Vitamin A, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B6, Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin D, Niacinamide, Pantothenic Asid, Folic Asid, Iron, Calcium, Copper, Iodine. Menurut portal rasmi Unilab pula, suplemen Obimin ini boleh membantu dalam memberikan anda nutrien yang secukupnya semasa kehamilan dan juga sewaktu anda menyusu.

Tempat yang saya selalu checkup .. doc cakap obimin tu mmg okay .. tapi sumber folic acid dan 3 serangkai tu dalam dose yang sedikit .. doc akan suggest makan makanan dari sumber zat besi, vit c dan seangkatan dengannya..

sy dr mula bukak buku pink smpai bersalin, mmg makan obimin yg kkia bg tu je..alhamdulillah 😊 tp takde mslh pun kalo mommy nk rqst ubat 3 serangkai tu kt kkia..diorg akan bg jugak

setiap kali mengandung mmg sy mkn obimin je..alhmdllh ok..xperlu nk telan byk ubat..obimin dan ubat tambah darah je...

Kandungan folic acid dlm obimin mencukupi.. 1st trimester kita hanya perlu 400mcg & pd trimester 2 & 3, hanya 800mcg..

Kalau awak rasa nk ikut ckp mak awak, awak boleh je minta kkia ubat 3 serangkai tu yang.. xde masalah 🤗

saya baru 1 trimeater,biase masuk 2 trimester baru dokter bagi obimin.lengkap dah semua

Obimin ada 2 jnis..ada obimin biasa..ada obimin plus..sis mkn obimin yg mne ek?

5y ago

oh lengkap detail awak jelaskan,terima kasih awak.bagus obimin plus lengkap lagi.cukup dah untuk pregnant.

Kalau xsalah sy obimin tu dah merangkumi semua dh yang 3 serangkai tu..

Sy mkn obimin je sbb obimin multivits. Alhamdulillah okay je wak.