Ubat KKIA bagi

Salam, hope ada yg sudi reply. Siapa check up KKIA? Nak tny ubat apa KKIA bagi mommies ye? Sebab sy tengok ada yang dpt ubat lain2. Risau plak. Please respons. Sy dpt acid folic, b complex, iron dgn vitamin c je. Sy ada nampak org lain dpt ubat lain2. Sy tak dpt obimin, caltrate dengan neurogain. Kenapa ye?

13 Balas

Badan org tak sama sis, jgn ikut kondisi badan org lain. Klinik bagi ubat ikut keperluan pesakit, mana boleh badan A perlukan Vit X tapi doc bagi Vit Z hanya sbab pesakit B dapat Vit Z sdangkan badan A perlukan Vit X.

Saya Minggu 8-12 dapat acid folic dgn iron Minggu 13-18 dapat acid folic sahaja Minggu 19-21(skrg) dapat acid folic dgn iron Tu ja nurse bagi. Sy tya dpt ni je ke. Dia kta haah ni ja cukup. 😅

Saya dapat zincofer je sis. Satu tu je. Tapi tu pun sepapan je boleh telan sebab mual teruk makan zincofer. Then saya beli maltofer dekat farmasi. Makan tu jela sekarang. Ubat ubat lain tak ada

4y ago

Sama lah saya hb low jugak. Tapi tak boleh telan zincofer tu, terpaksa beli sendiri maltofer dekat farmasi.

Sy dpt mcm sis juga,sbb misi ckp klo xde pape masalah kk akn bg 4vitamin tu je.sy dr buka buku hgg skrg 30weeks mkn 4vitamin tu je.Alhamdulillah sbb sy xde masalah pape.

4y ago

Sama. Tp msa awal tu sy dpt zincofer tp xle mkn, mual. So lepas tu smpai skg 33weeks dpt 4vit ni.

Sama je setiap ubat sis. Kalau tak dapat banyak2 mcm sis, akan dapat mcm obimin iberet zincofer. Ada orang tak boleh telan yg sebiji tu, sebab muntah2.

Sy masa di KKKL, dapat Obimin. Tapi dsebabkan PKP nurse suruh continue checkup dekat kawasan rumah. Di KKAmpang, Sy dapat Zincofer.

Obimin tu blh sembelit, tak dpt pn takpe, zincofer lak tak sedap... huhuhuhu.. apa yg awk dpt tu dah mencukupi sis... 😁😁😁

Biasanya ubat yg kk bg tu ikot hb & keadaan org tu. Mcm sy hb normal je doktor bg obimin. Tp ad org xleh telan obimin.

Sy dpt obimin. Neurogain beli sndri sis sbb mahal. Mmg ngndung dlu pon beli Neurogain sbb elok utk baby

Setiap org Lain2 ubat.. Kdang2 diorang xbleh telan ubat yg nurse bg.. Tu yg nurse akn tukar