Confius

Hi mamy..korang yg makan obimin korang makan acid folic ka sekali sbb obimin mmg ada folic acid kan?? Ka saya salah??? sbb syg dpt folic acid dr klinik sbb first confirm kan syg mngandung obimin pulak dpt dr hospital kkia ..??kalau makan obimin perlu tak makan folic acid lagi???

Confius
26 Balas

hai puan.. kalau dah makan obimin , folic acid dah tak perlu.. sebab dalam obimin dah lengkap segala zat besi , folic acid.. ini apa yg diterangkan oleh nurse dan Doc di KK tempat sy.. Alhamdulillah , sekarang sy dah 13w , sy dari folic acid dah bertukar ke obimin.. semoga dipermudahkan urusan pregnancy puan ye..🥰

Hi sis, haritu saya makan Obimin & Folic Acid as per advice Doctor. Tapi sekarang Doctor suruh stop Obimin and ambik folic acid je sebab HB ok. Doctor ada mention kandungan folic acid dalam Obimin sikit tak sama macam kita makan sebiji folic acid sahaja. Pernah tanya doktor jugak xpa ke makan dua2 skli, doktor ckp okay je

hii, kalau da makan obimin ,folic acid tetap kena makan sebab folic acid dekat pil obimin tak cukup 5mg. boleh tengok dekat botol obimin tak sampai 5mg . doktor saya mmg suh makan obimin dengan folic acid .kebanyakkan baby cacat sebab tak cukup folic acid dalam ubat obimin .

sy pun kk bagi new obimin nie, nurse kk sy cakap kalau dah ambil obimin xperlu ambil acid folic dahh, sy dh dua kali confirmkan dgn nurse, mana la tahu sy tersilap ke🙊

Hai sis..saya dapat new obimin so tak makan dh folic acid sbab kandungan dalam obimin dah cukup untuk ibu hamil n dalam obimin pun dah ada folic acid

Haritu saya pun macam ni, so Obstetrician saya suruh habiskan saja folic acid yang dapat dari klinik, then continue new obimin till after delivery.

sy mkn obimin ni sakit kepala mnjang..Tp hb semua ok,pstu ckp kt doc dia tuka ubat lain bru ok...Skg mkn maltofer..doc ckp tlbih dos

Saya mkn je dua2 . Dh confirmkan dgn nurse. Nurse kata boleh je. Cuma jgn serentak. Misalnya, mkn FA pg, mkn obimin tu mlm. 🥰

you may just take obimin and skip the folic acid. last time I also just take obimin and calcium as replacement for milk.

saya pn doc da bgi obimin.. lps tu doc ckp jgn mkn asid folic tu sbb dlm obimin dh da asid folic... dh lengkap...