FIRST TIME POST?

Saya gembiar sgt2 sebab saya dapat tahu saya prgnant selepas 5year menunggu..n baby baru 6week..tapi saya sedih sebab saya ada cyst?..apa perlu saya buat ye?

14 Balas

alhamdulillah..tahniah yer sis..jgn sedih2 n stress ksian bby dlm prut tu..doc ada bgtau x cyst tu brape cm? mmg kbnyakan org akn ada cyst di awal pregnancy ni..sy sndri pn ada cyst jgk..doc ckp cyst ni ada yg aktif n ada yg x aktif..tp kbnyakan cyst ni akn kecut sndri bila bby dh mkin mbesar. .klu yg jnis aktif n smkin mbesar plak doc akn sntiasa pantau..klu dh mlebihi 7cm br doc akn operate..tu pn msa 2nd trimester..sis just jga pmakanan n doa bnyk2 agar cyst tu mgecut sndri ek..sy pn mnggu dpn kna repeat scan nk tgk cyst still ada atau dh kecut..now dh 18w2d 🤭 apapn sis take care yer

5y ago

Dotor cek aritu 4.4 la xsilap saya..ntah la saya pom xtahu nak buat apa skrg..hanya berserah pada tuhan jew skrg..saya tkt jgk tkt cyst tu bahaya..org xbagi saya makan dgg n ayam..betul kew? 😢😢..saya tkt la tkt cyst tu membesar ..tkt jadi apa2 kepada baby jew😭😭

Pengalaman sy bulan puasa baru ni. Skg sy prgnt dah 26w.masa kndgn 12w doc tgk cyst sy dah 7x5cm. Doc bg appoinmt 2 minggu kg utk operate. Disebabkan cyst tu x mengecut so mmg doc buat operation tu masa kandungan sy 14w. Alhamdulillah semua berjalan dgn lancar.skg kandungan sy pun sihat.cyst pun x de dah. Mcm kes awk, sempat lg cyst tu mengecut. Biasanya doc akan buat operation masa kandungan 2nd trimester. 14w-22w... Jgn risau.insyaallah x ada apa2..

5y ago

Insyaallah...jgn risau mommy sekalian. Doakan kandungan kita sihat.mkn kena jaga jgk taw. Bykkn minum air durian belanda.

Sy masa mula2 scan pun doc detect ada cyst. Masa tu baby baru 5weeks. Now dah almosts 10weeks baru scan haritu dah tak nampak cyst tu lagi. Hopefully dah betul2 mengecut. Sy amalkan mkn pati delima + madu setiap bagi sebelum breakfast sambil selawat dan doa sbb both tu makanan sunnah, kurangkan makan daging merah and ayam especially bahagian byk lemak, kurangkan makanan berminyak, bykkan makan sayur. Cubalah sis. InsyaAllah Allah bantu sis and baby

5y ago

Brand gulsan sis

Alhamdulillah tahniah sis. Jangan risau sangat ya 😊 InshaaAllah takde apa. Saya masa 5 weeks pun ada cyst 2 ke 3 kali check up juga ke hospital. Then minggu ke 15 camtu cyst dah kecut. Sebab dr kata maybe cyst tu utk support kita punya pregnancy. Nanti bila placenta dah ada cyst tu akan kecut sendiri. Doa banyak ya sis.

Jangan sedih sis!! Saya pun sama ada cyst 7 cm.Dr dah takutkan dah utk buat operate. Tapi alhamdulillah, Allah izinkan dia kecut sampai 1 cm je bila 4 bulan. Rasa nak menitik air mata waktu tu. So, jangan fikir bukan2. Ikhtiar makan antioksidan (delima, orange dll) dan jangan makan ayam n daging, ikan keli, air soya.

5y ago

Oh ykew..alhmdulillah..nak tanya seafood boleh makan x? Sebab saya dgr ada org kata xboleh makan kalau cyst😢..saya tkt saya baru 6week tapi cyst dh 4.4cm dh xsilap saya 😭

Congrats sis.. Sy pn ada cyst wkt awal2 scan dulu. Tp masuk trimester kedua xnpk dah.. Mungkin dah xda.. Hopefuly.. ☺☺ skrg dah nak masuk 27w.. Xda rasa sakit or apa.. Harap sis pn mcm tu. Think positive ya mommy 😘😘

5y ago

Terima kasih ye..in sha allah saya harap begitu jgk😢😢

Jgn risau x ada apa2 sa dulu baby pertama pun ada cyst tpi masa kandungan sa masuk 32 minggu cyst hilang jga sbb baby da bsr.. Jgn risau x ada apa2 yg jdi k doa sja yg baik2 😊😊

5y ago

Amen.. Jgn stress2 tau jga diri baik2 sma baby tau take care yaa😘😘

Boleh hilang bila usia kandungan membesar. Inshaa Allah. Atau cyst kecik x kacau baby xpe. Jgn pk bukan2. Ikut nasihat dr.

5y ago

Terima kasih ye sis in sha allah😭😭😢

Congrats for ur pregnancy.. jgn risau sis.. semoga urusan dipermdahkn.

Xpe.. Doa2 cyst tu kecut... Insha Allah