Awal pregnant

Maaf bertanya, bila mula2 dpt tahu pregnant. Kene buat apa ye ? Terus ke klinik atau mcm mana ye ? Sebab first time pregnant.

8 Balas

Teruskan mkn folic asid, check klinik utk confirm pregnancy. Sebelum minggu 12, boleh buka buku pink kt KK perdekatan ( sediakan dokumen salinan sijil nikah ( 2 copy ) , bil air / electric , my sejahtera ( sbb ye nk tgk vaksin )). Jage kesihatan, jgan mkn mknn mentah.. banyakkan rest.. if ada bleeding segera ke hospital.

sy buat upt naik double line.. esok tu terus g klinik swasta nk confirm kn prengnent.. pastu dokter suruh dtg lagi dua minggu untuk scan... sbb klau scan awal2 mmg tk nmpk apa lgi .. rabu ni 25hb sy 7week g scan .. harap2 nmpk lh janin n heartbeat... pastu bru boleh bukak buku pink..

amalkan folic acid atau folate setiap hari. nak mula calcium magnesium pun boleh dah. kalau nak check up di KK, boleh dah nak call, nanti dia akan bagi tarikh appointment. kalau nak check up di swasta, seeloknya tunggu 8-12 minggu nanti. selalunya swasta boleh walk in je.

Da brp week? Anggaran dr last period. Lw 7w better xyh dlu g kk..mkn asid folik je,mnum susu HL.. Nt da 10w g kk scan tuk confirm then bole bkk buku sblm 12w..nk bkk bku bwk ic,surat nikah ,bil api,scan..

8mo ago

Ye .. Alhamdulillah sy preggy sume xd kolestrol ke kncg mnis ke xd.. Lw blom gj mang susu HL la sy bntai..bole tkr2 flav🤣 xla bosan n ssh2 nk bncoh susu tepong🤣 lw susu tepong mang bncoh 1 tumbler pstu buh ais..perhhhh nikmat2.. Kah kah ..

pergi farmasi beli folic acid 5mg. sepapan rm1 lebih..mkn satu biji sekali sehari. 6w pergi klinik swasta dlu buat scan pengesahan mengandung. klu tak ada budget, buat scan masa 8w.

Amalkan acid folic dulu. Jangan buat kerja berat, banyakkan rehat. Lagi 2 minggu baru gi scan kat klinik. Kalau scan sekarang tak nampak apa lagi buat sis susah hati and fikir bukan2 aje nanti.

8mo ago

Ok.. terima kasih atas perkongsian.

ble da 6-8 weeks peg scan swasta.. ble da nmpk heartbeat, call kk bdekatan utk buat appoinmen buku pink..

saya cek upt naik 2 line , hari yang sama saya gi scan dekat swasta ,

8mo ago

Allah lamenya , saya 3 tahun , alhmdulillah ...