cara berhentikan air susu?

Saya dah tak tahan..menangis je setiap kali bagi anak bf...ada tau tak mcm mana cara bagi stop air susu tu..sebab puting sya dah berdarah dan luka??..sya terpaksa beri anak susu fm..tapi skrg susu bengkak sebab susu dah mula menghasilkan.masalah pula puting dah melecet luka berdarah..sya pump pun sama sakitnya..ada sesapa blh tolong ??

17 Balas

Allah thu tu sakit sgt...... Jmpa doc la... Atau sapu ubat.... Sy dl smpai bengkk susu tp belah kann je smpai kene opret buang susu basi sbb sy tuam pe smua... Pump tk guna.. Da sumbt...... Sy dgn ikhls aty sabr demi ank... Lps opret de susu tp kurng sgt.. Belah kiri menitis tp tk bnyk.. Sy perah pkai tgn tk smpai 1ons pun bg je ank..... Seminggu tuh kering trus.... Better akk bg je ank isap...... Atau letak kn puting palsu tk bole.. Ke sakit jgk..

Banyak2 bersabar.. sakit tu penghapus dosa, sy fikir mcm tu je.. selagi boleh tahan.. rajin2 jemur tetek tu, bagi dia kering n tak bergesek2 ngan baju .. breast pad wajib pakai selain pakai2 krim2 yg sesuai ngan u.. insyallah, lama2 okey laa tu.. mohon sgt bersabar.. kesian kat baby.. sebb susu badan adalah susu yg terbaik.. sayang kalu tak diberi

4y ago

Terima kasih sis..sya akan usaha sehingga dpt buat sebetulnya bf utk baby..minta pertolongan Allah.

saya dulu mcm tuh jgk sis setiap kli bf msti mngalir air mata sbb puting melecet n luka tapi lpas bby mnyusu sy sapu air susu dkt tmpt luka alhamdulillah luka kering..setiap kali lpas mnyusu mmg sy akn bt mcm tuh..skrg bby sy dh nk msuk 4 bln n sy still fully bf 😊 sabar ye mommy..utk permulaan jee

4y ago

Ok mom

Sabar ya sis sy pon mcm tu juga dulu. Sebab puting susu kita tu nak mengembang. Saya dah sapu ubat macam2. Finally sy sapu bepathen beli dekat farmasi. Tp sebelum menyusu ambil kain celup air suam pastu perah dan lap pada puting dan breast. memang akan ambil masa.

4y ago

Owh oktq sis

Cba spu myk zaiton atau ltk susu bdn 2 kt puting..sye dlu mcm 2 jgk ..tp sye ttp tros kn jgk bg bf. ..mmg mngs2 sakit bg..bdrah2. .smpai tpksa pam susu yg bdrah 2 utk buang dlu. .lme2 lps 2 alhamdillah okee da.. .sabar ye mommy. .🥰💪

4y ago

Buang. .yg ade drah buang ..mcm sye jgk ..kkdg sye pam pas 2 sye buang. .

memang sis baru2 mcm ni memang puting kita akan luka breast bengkak nk bgi susu pun sakit sis cuba bgi je baby memang akan pedih ngilu tpi inshallah lama2 akan ok klau sis tk sua puting pada mulut baby nnti puting kita tk terbiasa baby hisap

4y ago

jgan bagi baby susu tu sis buang je ..

Jgn pikir mcm tu... Stiap ksakitan kita rasa.. Dapat pahala nya.. Sis blh letak cream kat puting cari kat farmasi.. Jgn ptus asa jd sorg ibu. Susu itu rezeki anak... Smoga tabah

4y ago

Amin.tq sis

Sayang sis kalau ada susu badan tapi nak berhenti pula. Tips nya sapukan air susu tu kat keliling nipple yg crack tu setiap kali lepas baby menyusu. InsyaAllah mujarab.

Selalunya menyusu slap cra pn bley jd jgk puting luka,sis kena bg dy isap smpai ke tempat yg gelap tu,jgn bg puting ja sbb tu luka,tp bnda ny tk lama sekejap ja,sbr yer

4y ago

Baik sis

Try Nursicare.. it works wonders. Bleeding and painful nipples are because of wrong latching. Please go to your nearest lactation consultant/nurse

4y ago

Ok sis