Kandungan Kosong

Saya baru keguguran blighted ovum 3 bulan lepas. Nak merancang hamil balik tapi risau kejadian sama berulang. Siapa pernah alami kandungan kosong dan lepastu pregnant semula & kandungan normal?😔 takut hamil blighted ovum lagi walaupun doktor ada cakap hal ni terjadi sekali sahaja.

12 Balas

Keguguran 1st trimester ni very common sebenarnye sis, walaupun boleh sbbkan kesedihan yg dlm sekali..kalau cromosom problem kandungan tu akn gugur sendiri. Tapi sentiasa boleh saja cuba dan cuba lagi, jgn give up. Next pregnancy confirm anxiety, tiap kali masuk tandas cek kat panty kalau ada darah.. Begitulah pengalaman kebanyakan wanita yg pernah keguguran ni. But we try again, jaga kesihatan dengan baik, prepare badan utk mengandung semula ❤️

Saya pernah mengandung sama mcm sis . Lepas 3bulan saya pantang betul2 , saya lekat semula . Alhamdulillah sekarang dah 6bulan . Sentiasa positif ya sis walaupun saya faham , kita takut kejadiaan berulang kan ? Saya pun rasa mcm tu . Tapi alhamdulillah , allah bagi peluang lgi pada saya . Insya allah ada rezeki untuk sis lagi

1y ago

Doktor bagi jawapan yg menenangkan saya . Dia kata kehamilan kosong ni bukan salah siapa2 , tu semua sbb baby tu sendiri bermasalah . Kromosom genetik ka apa erk orang panggil ? Mmg takcantik taksempurna . Sbb tu jadi mcm tu . Kalau kita paksa jugak ia hidup , mungkin anak tu taksempurna ada masalah . Saya doakan sis positif secepat yg mungkin ya , makan folic acid tauuu !

sy sis masa pregnant kali kedua thn 2017 dulu,lepas gugur mmg sy sambung je mkn asid folic hari2.alhamdulillah lpas 3 bln berjaya pregnant semula n lahir ank kedua thn 2018.now dh ada 3 anak,doakan ada rezeki utk sy pregnant lagi since ank last dh cukup 2thn.aamiin

Sama saya haritu macam tu juga...Dr suruh jarakkan sekurangnya 3x cycle period...Saya rancang sendiri je takde ambik perancang... teruskan makan asid folic je..Lepas tu lekat balik dan sekarang dah 6 bulan. Alhamdulillah...😊

1y ago

Alhamdullilah, seronok nya baca crita macam ni. Harap2 saya dpt hamil normal jugak mcm awak, doakan saya berjaya hamil bulan ini ya🤲🏼 and jaga dirik awak & baby❤️

Saya gugur bulan 5 baru ni . lepas gugur tu tak dtg period sebulan . Tahu ii dah lekat balik . Skng dah 22week4day . Alhamdullilah . In shaa allah ad rezeki untk puan jgk . Amiin . 🥰

1y ago

@nurul shima amiin . Doakan saya jugk

Thun lps sy mngandung kantung ksong. Buat D&c. Alhmdulillah lps 6buln prgnt semula. Skrg dh 18week4day.td scan bby aktif je. Insha Allah ade rezeki Utk sis juge. Bnykkn berdoa ye.

Saya pernah blighted ovum bulan 4 gugur lepastu saya rest lepas period 3x baru try lagi end July dah lekat. Alhamdulillah kali ni dah ada baby dalam kantung kandungan nak masuk 4bulan.

1y ago

hihi masa gugur tu dah 9week.. dia klua terus.. Ohh alhamdulillah hihi.. baby kalini kuat laa kan 😊 betul² byak byak kena doa.. InsyaAllah memang kena jaga betul² kalini kann😅 Allah tu adil , dia ambil yg first dia bg yg kedua ni 😍

sama mcm saya sis...3 bln lps gugur blighted ovum saya mengandung balik...alhamdulillah skg dh 5bln dan baby sihat n aktiv...semoga sis jugak diberikan zuriat slps ni...aamiin

1y ago

Alhamdullilah, seronok nya dah hamil balik. Doakan saya pregnant ya bulan ni🤲🏼 aminn

sy pernah jadi mcm gitu..in shaa Allah pasni ok.jgn risau..sy hampir setahun br lekat skrg dh 29weeks..in shaa Allah rezeki semua Allah y aturkan

sya pernh gugur 10 week kantung kosong. dlm masa 2 bulan lekat balik.. alhamdulillah skrg dh 33 week. kandung pun sihat