JANTINA BABY.

Saya ada 4 anak perempuan . nak minta pendapat mummies semua , macam mana ye kita nak merancang dapat anak lelaki? Ada petua atau kaedah pape tak?

122 Balas

Sy anak 1st boboy sis.. scan 3x dlu..mmg boboy..skali kluar mmg boboy...skrg dia dah 8yr.. alhamdullilah dberi rezeki lg & skrg tgh mgndung anak kedua.. dah 23w+.. scan masa 20w hr tu terang2 nmpk boboy..tp nanti nak repeat scan lg..kalo kluar boboy pun alhamdullilah..sy xkisah juga..sbb siapa kita nak mgatur ketentuan Allah kn....hmmm...mcm sy balik tmpat family..bla diorang tanya brpa bln dh..dah scan blm...bla sy jwb "dah scan..tp xtau laa mesin tu betul ke tak sbb mesin tgok innsyaAllah nak dpt anak llki lg" trus ada laa sbilangan family trus mcm ckp "alaaaa knpa llki lg..kn bgus kalo dpt pmpn spasang dah" hmmm sy direct ckp kalo sblm tbentuknya jenis kelamin baby kita bleh pilih nak laki ka pmpn tentunya sy pilih pmpn...tp ni kerja Tuhan siapa nak pertikai..trus diorang diam..pastu still ckp2 blkg..hairan... kerja Tuhan dorg anggap mcm pilih baju pink & biru di kedai aja 😂😂😂😂

Moga kuat semangat sis dan suami dalam menghadapi tekanan dan mulut puaka dari orang sekeliling. Anak adalah rezeki dan amanah dari Allah. Apa jantina yg dpt, semua rahsia dari Dia. Ada yg dapat lelaki semua, ada yg dapat perempuan semua, ada yg dapat kedua²nya dan ada yg tak dapat langsung. Dia yang lebih mengatahui apa yang terbaik buat hambaNya. Macam saya 4 anak lelaki. Berdoa dan mengharap juga agar yg ke 4 ni perempuan, tapi bila scan nampak lelaki, redha sajalah. Mungkin Allah tak bagi anak perempuan, sebab kami nanti tak pandai jaga. Bertabah ya sis.. Jgn terlalu stress mikirkan apa org kata...

5y ago

Betul tu.. Syukur tu penting. Tapi kesian kalau asyik dikata orang, stress jadinya...

saya anak sulung perempuan. adik-adik 5 orang lelaki 😅. pergi mana-mana semua orang mesti cakap, ramainya askar dia. masa kecik dulu saya selalu bayangkan, seronoknya kalau ade geng. kenapa la allah bagi saya ramai sangat adik lelaki ni. dah la buasnya. 😂 tapi bila satu masa, ayah saya eksiden. lumpuh sebelah badan. lama-lama okey sikit cuma tangan masih tak boleh gerak. anak-anak lelaki ni la tongkat ayah saya. baru la saya nampak hikmah Allah bagi 5 askar ni. 😊 biar la orang nak cakap ape, yang penting kita kena bersyukur. sebab Allah bagi yang terbaik untuk kita.

ada jg erk jenis fil tk tau berterima kasih n brsyukur.. da ada cucu² perempuan tu da kira bgs tauu dr lngsung xda ank.. ank lelaki ke perempuan bkn menentukn sapa baik sapa buruk... tk paham org zaman skg lngsung tk pndai jaga hati.. tkpela sis , ank apapn yg akn lahir nnt brsyukurla sbb itu da pemberian dr Tuhan.. abaikn mulut² puaka , yg penting suami sllu ada brsama sis.. doa bnyk² moga tercapai keinginan sis nk dpt ank lelaki.. Amen 🙏 sis jaga kesihatan , tamau stress² .. takecare n godblessyouu

5y ago

Tq sis bagi kata2 semangat

dulu... ayah dgn mak saya pun mngalami nasib mcm ni.. adik beradik semua perempuan 7 orang.. dlu nenek belah ayah x suka kami.dia sllu kata pumpuan ni bukan bg rezeki pun.. x pernah syg kami pun..ayah sy relex je..dia kata semua itu rezeki.. cuma nk ckp la.. semua cucu laki yg dia harapkan semua jadi sebaliknya la.. x nak ckp la.. cucu lelaki dr belah adik beradik ayah.. sekarang nenek belah ayah.. baru nak syg2 kt cucu2 perempuan dia ni haha... sebab jadi manusia sikit..

Ko leparkan balik ayat...sperm anak awak tu yang banyak perempuan! Telur aku tak ada kena mengena dengan jantina baby..sperm lelaki anak awak tu yang lembap lambat nak berenang.. pastu ko lempar buku science kat dia suh dia belajar balik reproduction system..ish! Senang dia nak mengata my sister!! Bab main tak puas tu ko kata balik..macam mana nak puas yang anak ko ni yang asyik nak boiboi je..nak focus pun tak dapat...geram hati aku wei dgn manusia gini...

5y ago

Tergelak i baca. Sori. 🤣

Cm kat kg kami jg. Klo branak bby pompuan mmg kna kecam. Katanya anak pompuan nimnyusahkan nak jaga.cetek betul pmikiran tu org.. Anak tu kn rezeki dri Tuhan.. Syukurlah ada anak(x kira llki or pompuan).. Mcm my sis, dia tlnjur dgn bf lps tu bsalin anak pompuan, lps tu MIL dea selamba jk ckp"bby pompuan x ada guna, x dpt harta'.. Kcian sis sa. 😔Nasib bby sa llki.. Doakan bby sa agar btumbuh dgn baik, sihat dn djauhkn dri org2 yg x baik. Amen

5y ago

Dah ramai orang perempuan yg lebih berjaya dari org lelaki zaman sekarang ni .

Sabar sis.. inshaAllah janji tuhan, Allah bersama orang2 yg sabar.. siapa tahu rezeki Allah.. anak perempuan tu la yg pembawa rezeki melimpah ruah pd sis n suami.. Salah satu tips utk dpt jantina baby, sis boleh follow corak pemakanan sblum 'bersama'.. amalkan makanan yg mendorong mendapatkan bayi lelaki.. cth pengambilan kopi dan lain2.. boleh google.. Corak makanan pon antara faktor jantina baby.. boleh cuba tips ni next time.. 😊

Cu tera cra ni,amalkn dging merah, mnum susu, mkn asid folik 3 bulan awl sblm mrncang, lps tu lps priod dh suci terai uat hbgn intim ngn suami stiap hari jgn tugu wktu sbur je n lps brhbung tu jgn cpt basuh rehat dlu,sy xkta cra sy ni akn dpt ank lelaki tp mcuba xslh, iktiar kn sy dh cuba alhamdullillah skrng tgh mgndungkn ank lelaki.. N jgn lupa ingt Allah doa n sbar ye puan.. Smoga da rezki puan utk dpt kn ank lelaki amin...

sabar sis...sy skrg tgh mgandung ank no 4....3 ank sy semua boy...sy pun bsalin ceaser haritue g scan doktor ckp baby boy....mmg teringin sgt nk ank pompuan tp kami redha....suami siap ckp lepas ni ikat jerk x kisah ar nati baby boy or girl n jgn peduli ckp org....dh Allah nk bg semua lelaki kita terimalah.....yg pntg suami kita masih bersama kita.....masih terima kita seadanya....org luar nk ckp apa biarkn dorg ckp.....

5y ago

In sha Allah ...,Aamiin