JANTINA BABY.

Saya ada 4 anak perempuan . nak minta pendapat mummies semua , macam mana ye kita nak merancang dapat anak lelaki? Ada petua atau kaedah pape tak?

122 Balas

sy pun terasa ble org dtg2 cakap harap2 lelaki... sedangkan kte tak pernah kisah laki or pmpuan.. sedih sbnrnya ble semua mengharapkan lelaki.. sbb belum keluar lg.. tp scan laki.. risau jgk kalau keluar pmpuan.. smpai selalu mimpi bersalin jantina laki punya risau sgt.. bnde tu smpai buat kita stress sbnrnya.. tp asyik pesan ngn kte jgn stress2, pdhl dorg yg bg kte stress.. dh laa anak first.. dh kne cakap2 mcm tu..

Bila pok cik mok cik membawang tp tak cukup ilmu.🙄 Zaman sekarang dah canggih. Google je info boleh share link atau copy paste kat whatsapp atau update Facebook. Teguran secara tak direct. Mungkin boleh suruh suami slow talk dgn FIL, yg rezeki anak lelaki atau perempuan adalah Allah yg tentukan. Siapa lah kita nk persoalkan rezeki yg Allah bagi. Lagipun, benih lelaki yg tentukan jantinanya kan.

Anak mak cik sy ade yg ketiga-tiganya semua perempuan. Tapi alhamdulillah semuanya pandai² blaja, pandai bawak diri & xpernah bagi makcik sy susah hati. . pedulikan mulut² org.. sy percaya mommy akan jaga baik² anak mommy xkira jantina.. anak² ni amanah Allah.. merekalah yg akan jaga kita waktu tua & doakan kita juga nanti.. inshaAllah.. mudah²an semuanya baik utk mommy & anak² mommy.. Aaminn

Moga dipermudahkn urusan.. Dmurahkn rezeki.. InsyaAllah. Bg sy xperlu perlekeh rezeki org/ank/ Menantu kerna pernahkh tfikir pd psangan yg blom punya zuriat sedri & pd psangan yg punya ank2 istimewa ttpi ianya ttp Juga punya hikmah pd setiap rezeki yg Allah tentukan. Wlpon xdpenuhi kehendak moga ank2 perempuan itu mjdi ank2 yg baik n solehah & manfaat dunia akhirat buat ibubapanya.. Aamin 🤲

4y ago

I feel u sis..

Kesian u sis...berdoa bnyk2 dan bersabar k...dugaan hidup kena kuat hadapi...x pyh la nk dgr sgt apa org ckp2 tu...rezeki tuu bkn kita yg tentukan..ank adalah segala2nya...x perlu pilih ank perempuan ke lelaki..iaa 1 anugerah yg ckup indah bt kita selagi kita masi hidup dlm duniaa ni..sedih sy sis bila bca luahan sis ni...moga2 ada hikmah segala dugaan sis ni k...sayang sis..😍😍😍

Sy pon tengah pregnant skrg.pregnant no 4.. mengharapkan juga lelaki..Sy dah ada anak lelaki tp ank sulung dgn bekas suami..dgn suami kedua dapat dua anak gegirl..n skg pregnant teringin nak bg dia boboy..Semoga Allah permudahkan urusan kite ya puan..byk2 kan bersabar..peduli lah apa org nk ckp..Allah yg bg kite zuriat dan tentukan jantina nya .. Percaya dgn rancangan Allah ..

Sy mgandung anak sulung.. side suami mgharapkan bby boy sbb suami satu2 nya cucu lelaki. N byk kazen belah dia totally dpt zuriat perempuan.. sy ada ckp benda ni kt mak sy..mak sy bising..jgn nak mgharap apa2 jantina sekali pun..ckup la anak yg lahir ni sihat walafiat. Marah btl dia.. bagi sy, sikit pn x kisah jantina apa2.. apa2 pn tetap zuriat n permata hati yg DIA bg

Hello.. Yg tentukan jantina anak adalah lelaki. Bkn pmpuan.. Kte ni pegang chromosome (cmni kot ejaan nya, bedal lah) XX laki pegang chromosome XY. Klu chromosome Y dia lemah maka dpt la anak pmpn. Suh manusia2 yg kurang bijak tu g blajar balik. Sedap2 je salahkan org pmpn. Kte ni dh la menanggung sgalanya. Kata2 begitu mcm menidakkan ketentuan Allah je.

5y ago

Tula pemikiran manusia2 yg belum terbuka .

Sy ank 1st lelaki...mengandung kali kedua ni bulan depan scan.. kalau org tanya jantina anak, mgkin sy akan ckp x tau lagi.. sbb bg sy dpt baby laki ke atau perempuan sama je.. semua anugerah dr Allah.. lg 1, nk mendapatkan nye bukan senang.. 7 tahun sy tunggu utk baby yg kedua ni.. sy cuma harap baby sy ni sehat sempurna sifat dan akal fikiran.. InshaAllah..

Ank saya pertama dan keempat adalahnlelaki..semasa hamil suami saya mngidam nak makan seefood je..udang,ketam,sotong,lala,siputsedut la..ada kawan cina saya bgitahu..kalau nak ank lelaki kne bnyak makan sefood..saya baru tahu..patut suami suka makan sefood..tapi x tahu ianye btul atau kebwtulan..ni saya hamil 18 mnggu hasband mngidam nak makan seofood jugak..