KERAP GUGUR

Sape ade pengalaman kerap gugur... Sy dah 4X gugur... Kandungan 10mggu mesti gugur... Sekrg mengandung 9mggu... Nurse x nak bt buku pink lg... Lbh 12mggu br nurse Suh dtg bt buku pink... Soalan: Mcmane nak atasi supaya x gugur lg?

16 Balas

Huhu sori to hear sis... Mcm kes Sy jg da.. Tp yg ke-4 gugur Sy tpksa trus g pakar d sana trus Sy di warded... Slps tu doc Pakar bg temujanji setiap 3bln skali... Sehinggalah disahkan positif 5 week still jumpa Pakar... Sampai la Dkt2 mok bsalin... Time 37week jumpa Pakar ditahan pula sebab kurg air ketuban... Mmg berisiko la kandungan... Dan 37w2d Sy dipaksa bersalin sebab air ketuban 7/10 jer tgl... Syukur bby lahir CUN2 2.6Kg OK jg cuma tpksa masuk nicu sebab emlscs...

Senoga dipermudahkan sis. Sy pun sama pendapat dgn yang lain. Kena refer doktor. Bila dah tau punca lebih mudah utk rancang hamil semula. Sy pun 4 kali gugur n sama keadaan mcm sis akan keguguran bila masuk 9 ke 12 minggu. Kali ke5 ni sy dah 32w. Tapi sy cpt2 refer doc bila tau pregnant 5w n doc kk rujuk ke pakar O&G hospital. Doc bagi aspirin bila kandungan masuk 12w. Semoga ada rezeki buat sis juga nanti. Inshaallah jika sampai rezekinya semuanya baik2 aje.

Aik knpe misi tk kasi bukak buku?? Sy dlu 3x ggur kene marah dgn dktor pakar sbb 3x tak sempat bukak buku pink. Lpz kejadian tu preggy ke4 tahu je preggy trus buat bku pink sy bukak awal 3week kndungan dh bukak and nurse pon oke je lgi dia pantau kita. Tkpe wt mse ni sis rest je jgn wt keje apa2. Mcm sy masak apa sume hubby yg buat. Sy cuma baring bedrest mkn solat mndi tido . Dh sebulan lebih tebaring mcm ni huhuh

4y ago

Tu la kadang ade kkia yg tklayan awl2 nie pon payah gak tp nsib tmpt sy dia terime. Xpe atleast sis ade bukak dkt swasta biar dktor swasta pantau 😘

Ehhh mcm pelik je nurse xbg bukak buku. 🤔Nak kene tgg 12w bru dpr bukak buku. 🙄 Saya selasa lps dh bukak buku (kandungan 8w). Btw, kl ada history gugur before, this time around need more/extra careful. Rehat/mkn kene cukup. Acid folic don't miss. Elakkn dr buat kerja2 berat or berlebihan. Good luck mommy.. Semoga semua nya dipermudahkan. 🤗

Sy pernh 2 kali gugur..lpas Dr dh detect apa masalah sy..baru Dr suggest bt cervical cerclage..maksudnya time 12-14w..Dr akan jahit rahim lpas Tu time 37w baru jahitan tu dibuka..cervikal cerclage ni untuk yg selalu gugur..maksudnya pangkal rahim lemah.. Sis kena kurangkan buat kerja berat..turun naik tangga...

bnykkn baring dan kurangkn bergerak bwt senaman angkt pinggul atau letak bantal d pinggul tinggi dri kepala biasa sbb peranakan terturun atau lemah kurangkn mkn masam tu trimester prtama biar la asyik baring mcm orng sakit yg pnting janin terjaga

Sya 4x gugur,genap 12mggu gugur.... 3x gugur msa nk dpt Ank ke2...sekali gugur msa nk dpt Ank ke3...skrg pregnant 32mggu... Nurse bgtau kalo pregnant jer cpt² buat bku pink... Sng mereka nk pantau...

Pendapat saye sis kena tahu punca utama yang menyebabkan sis kerap keguguran setiap kali mengandung. Sbb ape yg sis gtau kandungan xsampai 10 minggu pastu gugur. Better sis direct pegi jumpa pakar O&G.

Tak refer klinik ke sblm ni ? Normal yg ada sejarah ni doc akan bg ubat kuat rahim pegi je terus klinik dulu apa2...hosp kerajaan ni kdg2 xcomplete pon ubat dia bagi

Kalau gugur lebih drp 3 kali, doktor akan mintak sample keguguran tu.. Dia nk buat test.. Pstu bru dia bg cadangan utk kandungan akan dtg.