sakit

salam... sye nak tanye.. ade x ibu2 yg mengalami buasir yg teruk mase mengandung... boleh bg tau x cane nak buat...

79 Balas

Sy pregy dh 6bln ni bru kene macam bengkak kat tepi belah atas dubur, tp x oasti buasir luar ke dalaman, sbb sy tnya adk ipar sy die kata die pon tngh pregy msti kene bengkak tu kecik je, sy seumur hdup bru ni kne 😭 puncanya mnggu lepas sy dok tringin mkn ayam cili padi dua hari bturut gak sy mkn n buah sy stop trus jd sembelit n teran smpai jd bengkak tu skang, sy try tnya adek sy kje farmasi katanya ibu hamil mang ade yg pnah kene klu bdn xde serat n kurang mkn buah atau sembelit trok.. Adek sy bg cream haomocare aloe verra hurix sy try pkai dlm 2 hari ni tp surut lah skit.. Cuma x selesa lah rse pelek je kat bwah tu..

5y ago

utk ibu yg preggy x dglakkn mkn bnde pedas.. n ibu prggy kne bnykkn mnum air & buah²an.. sbbnye kite cpt dehidration sbb bby ambik sgle nutrient kite. n klu blh berak jgn teran.. tu slh satu factor buasir blh tjd...

sy ad buasir juga . mse brsalin ank prtama buasir jdi trkelua dri lubg dubur . lps tu bengkak . duduk semua sakit lps tu sapu cream tok kecut kn . skrg preggy yg ke 3 risau akn bengkak semula brsalin nt . xbole nk ubt . klau nk buang pon rse ny kne operation . tu pon blom tntu semboh 100% . sbb buasir ni punca dri luka dlm dubur . sy dlu mula2 sbb sembelit teruk mse pntg ank prtama . xbole brlame kt tnds sbb ank jenis sawan nagis . jdi bila ank trbgun trpkse la teran kuat2 . doc check luka . lps tu 1ari berak brdarah . g hos doc kata ad buasir . akrg ni tgh redho je buntot ad ketolan daging mcm tu . 😢

5y ago

sy xtau la sis . klau mse preggy sy xtau ubt ap . klau buasir bru nk mnjdi . doc biase akn bg ubt yg msok punggung tu . tok ilang kn buasir tpi sy ni dlu penakot jdi xpkai ubt tu . ahahah . tu yg buasir sy jdi teruk . tpi mse tu sy xpreggy . sis bole trus prgi ke Hos trdekt . kata trkena buasir n preggy . nt doc akn bg ubt yg sesuai tok mommy preggy .

pngalaman sy plak. lma gila kna buasir 3 bulan kot. mnum air byk lg la sbb kerap membuang lg skit smpy dkat sebotol myk gmat hbis. satu hr rsa sakit gila2. .then mlm tu bca surah Al baqarah ayt 1-5, ayt kursi & 3 ayt terakhir surah Albaqarah. bca mkna skali. yakin. esok tu bgkak pon hilang smpy arini xskit. rupanya gguan. egt normal ja bila pregnant. terlupa pnah kna dah dulu gtu. bdan lemah so kna ht2. jgn terlalu suka bgtau org. xsuma org suka tgk kita bhagia

5y ago

thanks ye. sy pn ada sapu gamat sbb nk tolak dia masa lepas mandi atau masa2 lain susah. so bila sapu gamat jadi licin senang tolak.

Saya ada kena buasir mase pregnant 3bulan dan lambat nak baik. Sy pegi klinik doctor bg ubat sapu dgn makan jugak insert. Kena byk minum air byk2 minum air buah pagi dan mlm. Lps tu sis kena makan makanan yg tak pedas sgt. Lps tu kena kerap cuci dan kering kan area buasir tu. Jgn pakai seluar dlm ketat2. Jgn kepit atau duduk terlalu lama. Insyallah nnt ok. Janji makanan kena jaga dgn minum air suam n jus kerap. So senang membuang.

5y ago

tq fr sharing . tula.. sbb masa preggy nie sy suka giler makan makanan yg pedas. xpedas xleh. sy org pntai timur.. bole kata xgemar pedas sangat, n sy mmg dah kurang mkn pedas sejak tahu ada buasir n buang air besar berdarah. Ada amalkan 2 jenis ubat. Alhamdulillah menjadi. tp stop dlu sbb pregnant kan.. So rasanya dia jd balik sebab terlalu kuat makan pedas. sampaikan nasi lemak utara, nasi lemak selatan tuu mmg sy bole makan.. mmg xkuar air mata pn. dlu kalo makan pedas skit jer pn air mata da mencurah2.

ye buasir sis klau ad ketulan kelua dri lubg buntot tu . sis kne pkai cream kecut kn buasir . yg jenis sapu tu . dy bengkak sbb tu sis rse sakit . bole prgi hos sis tok dpt kn ubt ilang kn buasir . klau trkelua tu sis kne bg kecut dlu buasir dy bru xrse sakit lg tpi jgn la sis bia plak bila da kecut . sbb tu xmemulih kn 100% lg . bru kecut kn shje . klau xrawat awl nt susa nk sembuh .

Sye.. Smpai buasir trkluar😩.. Pnca nye sye mkn ubat klnik 3srangkai to.. Klo x mkn molek jerk.. Ngdu kt dktr kk die ckp mmg cm to mula2.. Last2 smpai trkluar buasir bru die tukar ubat iberet.. 😒da skrg sye xtw nk buat pe.. Sbb test g kt bidan die ckp xleh buat pe2.. Nk xnk tggu lpas brnak bru bole ubat.. Sbb klo ubatkn skrg tkut t mse teran bnda to trkluar blik.. 😭

5y ago

Die ad ktulan dging y trkluar.. Dkt dubur kite.. Klo sye akn trsa die trkluar bile sye cangkung ke toilet.. Tpi rjin2kn dri tolak bnda to masok blik..

Saya pun kena buasir haritu masa 6 minggu. ubat masuk kot punggong tu semua tak jalan. So doc bg ubat Dulcolux.pil ni ada jual dekat farmasi juga.sbb kawn pun pernah makan. ubat ni saya makan esok memulas mcm makan julap. najis lembut and banyak keluar. makan mlm ubat ni. lepas pada tu buasir slowly berkurang then hilang terus. sbb kita tak meneran dan najis tak keras.

trkelua ke buasir ny sis . klau trkelua n bengkak mcm kembong buasir ny ad ubt cream sapu tok kecut kn sis . bole beli je kt mne2 farmasi . klau buasir ny kt dlm buntot lg sis bole g check kt hospital trus . nt doc bg ubt yg sesuai . ad sesetgh org ilang . ad sesetgh xilang sis . batter rujuk je kt doc lebih bgos supye sis slesa .

Sy dri sblum kawin mmg dah ade buasir..mcm2 cara dah sy ikhtiar bg hilangkn buasir tp xjmpe jln..cume sy control pmakanan n bykkn minum air kosong..dokter pn pelik knp blum kawin dah ade buasir😅 ni dah kawin pregnant mmg kna jaga btul2 tkut sembelit dtg confirm jd perit .asalkn buasir tu kecut n xberak brdarah still ok lg

5y ago

Sedang mengalami jg 😂😂

Sy dua kali kena buasir 2nd n 3rd trimester..mmg tak selesa nk duduk n bjalan ... Sy takde ubat pun.. Kawan2 ajar letak olive oil pstu masukkan sndiri .. Klu xberani buat sndiri suh hsband buatkan .. Haha yg penting jaga mkn .. Klu sembelit jgn teran..ketuk2 sikit pinggang biar dia kuar helok je