sakit

salam... sye nak tanye.. ade x ibu2 yg mengalami buasir yg teruk mase mengandung... boleh bg tau x cane nak buat...

79 Balas

Sy.. Sy kurgkn mkn karbo, lebihkan sayur, mkn buah betik je sbb betik je bagi i mudah membuang. Buasir mmg dah teruk tp at least tak berdarah bila membuang.. Kalau teruk sgt buasir tu, inform doktor.. Sy plan nk minta buat operation/procedure utk buasir lepas bersalin 6bulan.

5y ago

yeee... mcm susahh je nak baik.. nak membuang pon tkutt.. terase jee pedih2😭😭

Kalau sis rs was2 sis try bli ubt enema yg tiub ada air tu..insert dkt tmpt buang air bsr press air tu smpai abis msuk ke dlm....yg tu xde effect pape ubtnye...atau mkn..mknn lembut2 mcm bubur..lebihkn buahan dgn sayuran..in shaa Allah ok nti tu..t8 care mommies😉✌

ibu mgandung mmg rmai yg ada prob sembelit n buasir esp bila prut dh mkin mbesar sbb kdudukan bby tu tekan saluran usus..klu blh time nk mbuang tu sis jgn teran kuat sgt..n better pg check doc utk kpastian..klu btul buasir doc blh bg ubat utk kurangkn rsa skit tu sis

Buasir ada 4 stage..kalau stage 1 @ 2..masih boleh di treat with ubat (perlu refer doc ye)..kalau dh stage 3 @ 4 ni slalu beserta darah..ni lagi kene refer doc..sy few months ago..stage 2..buasir semasa hamil adalah benda yg common terjadi..tp perlu refer doc sis..

saya baru kena buasir lpas bsalin..byk mkn vitmin c buah oren nti dia kecut balik masuk dalam..beli ubt cair najis kalau takut sembelit...2 mnggu pertama seksa nk mbuang sampai berdarah buasir asik keluar je..lepas tu ok dah..skang nak abis pantang.

5y ago

Terima kasih sis.. Huhu sy cube ye

Sy dlu wktu preggy anak 1st, ada buasir wktu 34weeks preggy tpi xla teruk sngat.. tpi mmg x selesa bila dduk atau berjalan, kebetulan hjung2 preggy tu sy mkn VCO sebotol tujuan utk mudah bersalin. Buasir sy terus sembuh dan x sakit dh.

Sy gi klnik swasta sbb jahitan terbukak. Then dr nampak buasir besar jgk. Dia bagi tab dafflon utk mkn sminggu dgn cream himalaya nama pilex. Alhamdulillah kecut dh. Ada skit je lg kt luar. Haritu lepas bersalin seketul terkeluar

5y ago

Ye saya pon.. Setiap kali pg toilet rase takut sb sakit sangat.. Tq for info boleh cari nanti.. Tq sis

Klu takut nak mkn ubat.. better sis byk kan makan sayur2an dan buah2an.. byk kan juga minum air ya. Buat msa ne if masih sakit bla membuang jgn mkn daging dlu .. kalau nak makan nasi pla btter makan bubur dlu.. hingga baik .

5y ago

Oh yeke.. Ok sis nanti sy tanye ubat utk masuk dlm dubur

Same sy sis, sembelit n buasir pd mse yg same.. klua besar jgk buasir tu, pegi farmasi die suruh minum fiber khas utk pregnancy n bf punye, skrg bleh kate da kecut buasir.. nk berak pon senang...

Sama la kite.. Doc bg ubat makan Daflon y tu selamat utk preggy utk kecutkan buasir tu.. Tp klu boleh doc xbg trlalu bergantung dgn ubat.. Pastikan minum air 3liter sehari sayuran dan buahan kne cukup juga