rumah di tingkat 4

Salam. Sy nak tanya , sy skrg preggy .. Bakal melahirkan bulan 8 , in shaa allah .. (due sbnrnya 1/9) . awal buln 8 ni sy akan berpindah rumah ke tingkat 4 .. Sya nak tanya mommies sekalian yg ada pngalaman .. Ok tak ibu hamil/ ibu berpantang tinggal di tingkat 4 ? Bahaya tak utk kesihatan dalaman dan luaran ?? Terima kasih kpd yg sudi reply ?

12 Balas

Salam..hye sis..klu bersalin czer agak sush nk naik tgga ke tingkt 4 unles umh ada lif xpe...... Tu yg sy alami sebulan lepas..pas bersalin emrgncy pd usia.kandungan 34mggu..sy tggl n brpantang d rumah mak mertua...selepas dh msuk 48hri sy bersalin... Br sy balik ke rumah sndri ...tu pn ms nk naik tgga ke tngkt 4 tu sy awl2 dh pkai bengkung...tkut nti terlebih trlngkah or trs sakit dkt bwh perut tmpt kne czer...alhmdulillah ok ..klu xpkai bengkung mau rs sakit serta trs allingmnt kaki lari ms berjln..nk2 br sgt pas bersalin😅😅😅✌...tp makesure dh naik xde nk trun g memne dh...klu x nti tkut bentan..sy pn balik umh sndri lepas tgk appointmnt tuk bby prem sy dh setel dgn hsptl dan juge kk xprlu tuk kluar n turun kerap kali... Tp next mnth dh msuk 2 bln bby ni.. in shaa Allah ok kut turun.naik tgga..😅..sbb nk kne g hntr kk.cucuk 2 bln😉✌anyway take care mommies..may Allah ease evrythng..aamiin..

salam sis..sy prnah tinggal kt tingkat 3 xde lif dlu..msa preggy mmg xde mslah..dkt2 nk bsalin tu mmg sngaja trun naik tngga krap sbb nk bg snang jln tbuka 😅😅 tp bla lpas bsalin tu mmg perit ckit..tiap ari kna naik trun tngga msa pntang sbb bwk bby check kuning..tmpt luka bentan dk rsa bdenyut2..mmg nangis jgk la tnggung sakit..nsib baik lpas bgtau nurse diaorg pn bg bwk bby check kuning selang 2 hari..huhu

E, ehhh.. Same la due kite... 1/9...😊 ermm.... Klu utk sblm bsalin ni blh kate okla ckit utk jalan buka tu kan.. Tp slps bsalin tu, xelok jgk benarnye.. Klu xg mne2 xpe, tkot nk g checkup bby hri2 nnt, seriau jgk dgn jahitan kite tu... Apepon, smga dipermudahkan ye sis...

5y ago

Smog dipermudahkan sis 😊

Ok je sebab saya pun duduk tingkat 5 tak ada lift. Doc pun cakap no problem. Cumanya kalau letih tu stop sekejap then baru bergerak. Ikut kemampuan masing2.

Boleh je sis.. sb sis dah biasa sblm bersalin, naik trun tgkat 4. Tp, lepas bersalin, trun naik bila perlu saja sis. Tp, kena pelan2. Jangan laju2 cm sebelum bersalin..

saya pun pernah duduk tgkt 4 (tiada lift) dr awal preggy - brpantang...bagus utk pgerakkan ibu ...alhmdulillah mudah pulak nk bsalin 😅

klu sblum bersalin ok kali,but kalau after bersalin i think not ok tgl tpt tggi bgitu..takut koyak lagi jahitan..

mmg jln kne slow mcm sloth klu nk jga tkt koyak. naik tngga pun hati2. u know mcm sloth..😌😌😌😌

Bila pantang and kena gi hospital utk checkup mungkin lebih baik dielakkan turun tangga 4 tingkat

Jika ada lif xpa. Jika naik tangga mau bentan nanti. Kecuali suami kendong sis. Hehe.