Pregnant tapi tinggal perumahan flat pakai tangga

Salam mommies semua, saya mau tanya. Ada ka siapa2 yang semasa pregnant or tengah pregnant tapi rumah dia tingkat 4 rumah flat. Cuma mau tanya, kalau suda trimester ke 3 tu, digalakkan kah naik tangga sampai ke tingkat 4? Sebab rumah saya tingkat 4. Saya masih tirmester pertama skrg. 😅#ingintahu #firstmom

28 Balas

mcm sy dlu awl kwen husben sewa rumah apartment tngkt 4 paling last level yg ada la kalau duk apartment dan tiada lif .. hari2 turun naik tangga wlaupun sy ada mslh uri bwh pp type 3... tp spnjng pregnant sy pakai maternity belt..tuk ampu perut .jd bila nk gerak turun naik tngga tu tak rs sakit bg tampung berat dan beban yg ada pd kaki kita sbb mkin bsr perut kita akan rs cpt sakit kaki bila naik tangga😅....mg dpmudahkan segalanya amiin nota kaki : sy guna maternity belt mcm dlm gambar ni

1y ago

dekat shopee ada..taip maternity belt..nnti dia akan keluar pic mcm2 jnis..mcm sy dlu pakai yg kain jnis mcm dlm gmbar ni..sgt2 selesa..doc pakar pun kata bgus pkai ni..tak ramai yg tahu ttg ni bgus pakai ms pregnant

okaay je awk , sma mcm sy dduk kuaters tingkat 3 , dari awal pregnant sy memang suka nk kluar rumah jdi memang naik trun tgga alhamdulillah tkdepape sbb kita bukan berlari , trun naik secara prlahan je , dah tgh trimester nti mmg akn semput skitla . Dah trimester 3 ni lagi bagus exercise naik trun tgga utk mudahkn brsalin akn dtg tu nnti tpi dh tklarat skrg ni perut mkin bsar 🤣

saya dlu pon tingkat 4 sis.. okay jee smpai trimester ke 2.. dok hurung perut ..yg penting jaga step je sis.. sbb saya dlu bnyk kali jatuh tangga masa mengandung 😂 trimester ke 3 saya duduk tingkat 2 .. bagus senanya naik tangga nii lelagi bila dh nk bersalin😂 nasihat saya, jgn kluar waktu hujan sbb takut tangga licin.. risiko sgt.. semoga dipermudahkn segala urusan sis ❤️

sy dri awal pregnant smpai ke skg dh msuk trimester 3 still duk umah tingkat 3 . dlu sebelum pregnant mmg tk suka keluar rumah . sejak tau pregnant mmg kje nk kua je tk kisah lah rumah tingkt 3 ke apa ke yg penting dpt keluar . tp alhamdulillah masih larat lagi . hehe tp mmg trimester 3 yg hujung2 tu kena bnyk berjln walaupun turun naik tnga utk snng kn laluan bukaan cm tu .

syukur alhamdulillah saya tak sangka soalan saya banyak balasan daripada mommies yang sporting. terima kasih semua mommies, inshaAllah dipermudahkan utk kita semua yang tengah pregnant & berpantang. saya doakan buat semua yang membalas soalan saya, selamat menyambut bulan ramadhan & semoga dipermudahkan segala urusan & dimurahkan rezeki selalu aamin 🤲🏻

Tak ada masalah apa pun sis kalau turun naik tangga. Saya masa pregnant mmg kerja jns naik turun tangga. Then rumah sewa masa tu pulak mmg townhouse. So turun naik tangga tu dah jadi rutin harian. Lagipun time pregnant digalakkan byk bergerak & exercise supaya mudah bersalin. Alhamdulillah masa saya bersalin pun mudah even bersalin secara induce sbb GDM.

Trimester ke 3 lagi byk bergerak lg cepat bersalin 😬 sya turun naik tangga berkali kali utk pastikan baby cepat turun. Masuk jak trimester ke 3, mmg target 5km jalan sehari. Tp nak kena ada teman lh ya, sbb time trimester ke 3 tu, jalan mmg dah mcm itik 😂 klau semput, berhenti kejap tp lepas tu, buat lagi & lagi.

kita serupa mumy. duduk di tingkat 3 juga. hari2 naik tangga. now sy dah masuk 3rd trimester. exercise turun naik tangga ni lagi digalakkan untuk memudahkan bukaan waktu bersalin. naik tangga slow2 ajerlah. yup cuma maybe part lecehnya waktu berpantang nti

pda pengalaman sy,pnh duduk flat tingkt 7,ad pernah bpa hari lift rosak trpksa la naik tangga turun tangga msa tu kndungan 7 bln,trpksa yg lain ikut beratur blakang sy untuk naik tangga😂,tp mcm awk klu bru lg elakkn dri lasak sgt bhys untuk kndungan

Wassalam.. InShaaAllah xdapa sis.. sy mengandung dulu sblm tau preggy, siap p main atv, masuk hutan semua..dh mengandung pun siap berkebun, exercise lg.. doa yg baik² ya sis.. elok jgk tu naik turun tangga, nt senang nak beranak.