Cat issues 😸

Di sini ada tak yang bela kucing di rumah? Saya sblm preggy mmg ada kucing-kucing di rumah. Kandungan baru 6W. Kucing-kucing saya Indoor/Outdoor cats. Siang keluar, malam di dalam. Sy tidak tidur bersama kucing. Kucing semua tidur di ruang tamu. Ada 3 ekor semuanya. Litter box mmg ada. Setiap hari sy bersihkan litter box dan pakai mask. Dan cuci tangan dgn kerap. Nak suruh suami tak dapat juga sbb kerja setiap pagi, balik petang. Takkan lah kan biarkan litter box berbau the whole day 😅 Ada tak mummy di sini yang bela kucing di rumah? Ada tipsnya utk keselamatan baby sy dan bela kucing pada masa yang sama?

Cat issues 😸
24 Balas

Comell nya kucing2 awak 😍😍 kite pn ade bela kucing sis, ade 3 ekor. 1 ekor tu je outdoor n indoor sbb dye kucing kampung mmg xbley nk kurung sgt. Lg dua tu kucing parsi mmg fully indoor. Mcm kite litter box tu ade kt kawasan blkg uma, mmg stiap hari bersih kan jugak. Mse awal2 preggy kite mmg mntk husb tlg bersih kan, sbb najis kucing ni gas dye kuat n risau kn parasit tu. Bahaya utk preggy mom yg baru2. Now da 20w, kite bersih kan sndiri litter box tu tp sama jugak mcm sis mmg pakai mask pakai sarung tgn n cuci tgn n vacuum stiap hari sbb kucing kite longhair. Insha allah bela kucing ni xde masalah pn sbnrnya asal kan kite sntiasa jaga kebersihan sama2, kebersihan kite n kucing. Lg satu bley hilang kan stress kite yg tgh preggy ni mood xbape menentu kan 😆

sy ade 9 eko y seko y beli y lain semua y org buang y buta y bisu sy rawat.. n org sekeliling bising sbb sy preg tk bg sy rapat gn kucing2 sy.. kalau bkn sy sape lg y nk urus dorg tkn sbb sy preg sy nk buang dorg.. sy syg mcm ank2 sy tk kisah dorg mcm mane asal dari mana.. tp sy rasa berkat dorg Jgk sy preg sbb sy sllu ckp gn kucing doa kn sy preg jugak.. skrg sy dah masuk 7 bulan.. sama mcm sis sy tk tido gn dorg cuma y seko tu subuh2 dye naik katil tenung muka sy dri 4 pagi sampai sy bangun sbb dye bisu dye nk mkn tgk Muke sy hahaha.. fmly sy cuma abg sy je suka kucing tp dye duk umh lain.. so ape2 tetap sy lah y urus najis dorg.. sy tawakal jela buat baik moge bby tetap sihat.. sy doa kn sis pon sama

Hi sis, sy tak bela kucing tapi ibu sy jaga banyak kucing. Jadi bila setiap kali balik ke kampung sy akn pastikan sy pakai selipar dalam rumah, atau stoking yang panjang untuk elak habuk atau bulu kucing di kaki, sebab sy ada elergik & pregnant. Vacuum tilam sebelum tidur sebab anak sulung sy pun kalah dengan bulu kucing ☺️. Sy bakal berpantang di rumah mak sy untuk 2nd baby, harap baby okay saje takde alahan habuk kucing. Sy dah prepare air purifier untuk berpantang nanti.

sya pun ada kucing dua ekor , semasa hamil sya jaga dorg spt biasa . tp kucing2 sya x memburu / x mkn makanan mentah & fully indoor. masa mengandung sya tido sma2 kucing jg kadang2 tp sejak bersalin kucing2 sya dh x berani masuk bilik, dorg tgk dr luar je. kalo dipanggil masuk bru masuk, itupun d lantai dan x naik tilam . dorg mcm paham ada baby kecik. skg baby sya pun dh nak masuk 7m , sihat alhamdulillah. btw, comeynyaa kucing2 awk. especially yg mata juling tue.. 😍

Saya bela kucing jugak. Dari tahu mengandung mmg suami yang buat semua. Dia pun kerja pagi balik petang so selalunya dia kemas lepas subuh & sebelum tidur. Cuma sis kena cari litter box besar sikit & tertutup supaya tak bau sangat. Saya ada 2 ekor. dorg pun dah faham bila waktu ayahnya nak kemas bekas litter tu. bila terdesak sangat saya mmg pakai glove semua sampai 2 lapis kkdg lepastu cuci tangan kuku semua elok2. then pakai lagi hand sanitizer. lepastu mandi.

takde masalah pon sis.. sye bela 5ekor slame 6thn.. dh anggap ank sendiri dh.. fully indoor..bebas dlm rmh xpenah kurung.. cme ade kdang2 beberapa ekor terlepas ikot sye sidai bju/siram pokok kat luar..lpas tuu pndai ikot msok dlm rmh blk.. hampir hari2 jgk sye dukung & gomol2 diorg.. hilang stress smuer.. skrg sye dh 39weeks tggu mse nk meletop je nie.. stakat nie alhamdulillah xde pape masalah..

ada parasit dlm najis kucing yg boleh bahayakan baby dlm kandungan....tapiii klau kucing tu diberi makan makanan mentah contoh dging mentah ayam mentah ikan mentah. klau kucing indoor yg sihat & diberi makan kibble + wetfood should be no problem. tapi tetap kna brhati2 ye sis. pkai mask & sarung tgn plastik + kerap basuh tgn dgn sabun lepas belai kucing.

2y ago

Ya, ada parasit. Namanya Toxoplasmosis. Ada di najis2 kucing. Kucing-kucing saya Indoor dan outdoor. Siang keluar, malam tidur dlm. tapi sy tak tidur bersama kucing sy. Kucing tidur di ruang tamu. Makanan, sy bagi ayam/ikan rebus & wet food. Dah cut off kibbles sbb kucing pernah kena batu karang 🥺. Ya sis, sy dah pakai mask dah. Cuci tangan pun dah kerap. Tadi baru beli sarung tangan plastik utk extra protection. Terima kasih ya.

saya ada 3 ekor kucing indoor n seekor outdoor,time preggy ok ja tdur sama2,yg seekor siap tdur kt bwh ketiak lg,litter box kadang2 sy yg bersihkn,kadang2 suami,tak ada masalah apa pun,mmg lpas bersihkn pasir tu kena la basuh tangan,kaki kucing tu sy lap dgn tisu basah,sy mandikn sendiri kucing2 tu tp awal2 je start 7 bulan gitu dah tak larat

sy ada 5 ekor kucing kat rumah, indoor semua, siap tido sekali tiap² malam, dri awal pregnant smpai skrg 31w, sy mcm awk jugak, cuci litter box setiap hari cuma pakai mask dan cuci tgn je🤗 yg penting kita yakin baby baik2 je.. insya allah, kita dijaga oleh-Nya

kalau ada penapis udara dirmh bgs lagi .. sbb bulu kucing ni x elok utk kandungan dan bayi .. time cuci tu pastikan bersarung tgn , pakai mask .. comel kucing , sampaikan slm sya utk kucing sis ya 😂 sya x dpt bela kucing sbb anak ada asma .. sya suka sgt dgn kucing tpi tulaa x leh bela 😅

2y ago

blh sja kalau buka tingkap .. ada vacuum bgs lagi senang sedut segala sofa2 kalau ada kucing naik sofa ke apa kan