Salam semua.. sy pregnant 8minggu.. semalam pegi cek doc dah nmpk heartbeat bby.. Alhamdulillah.. yg tak best nye bile doc ckp sy ade cyst ovary dan size nye 3.78cm.. and doc ckp kalo makin besar hingga 6cm mgkin kene operate.. spe ade pengalaman mcm sy blh x share something.. sy rasa down la bile dpt tau ade cyst2 plak.

9 Balas

Sy awal pregnant haritu pun ade cyst 2cm. Then mengecut dan hilang, alhamdulillah. Cuma mcm kwn sy haritu cyst dia makin besar smpai lebih 5cm so dia kena operate. Tp xde ape pun sis. Lagi baik operate kalau dia makin besar sbb kalau biarkan lagi membahayakan ibu dan baby. Skrg kwn sy tu dh slmt pun lahirkan baby girl minggu lepas. Take care sis 🌻

Saya 16 thn khawin tak ada anak tiba tiba dari faraj keluar byk darah doktor scan ckp saya mengandung 2 week then dia kasi 2week jmpa doktor scen ckp ada tiga cyst 12cm , 9cm'2cm minggu ke 16 operte buang buat lprscop Anak pun sihat tak ada masalah i bersalin pun normal now anak saya 1 thn 8bln Skrg i mengandung 9bln

4y ago

Operation tu jenis mcm mana ye.. Sbb sy dah 15 weeks sekarang. Masa 12 weeks last scan ngn pakar o&g cyst dah besar 8cm..tp doc kata x kacau baby.. Saya risau dekat baby je sekarang ni.. Next week jumpa balik O&G, risau je sekarang ni..

Cyst kalo membesar mmg kena operate. Sy pernah warded dgn org yg cyst dia x mengecut, diorang masing2 13w ke 15w pregnant. Cyst biasanya normal je masa awal2 hamil sbb dia jadi sumber makanan baby, x normal tu bila dia membesar x kecut2.

cyst saya dh sampi 4cm dan doktor kata cyst sbenarnya membantu hormon kita juga jdi jgn risau.. just monitor time to time die akan mengecut sendiri. selagi tak ganggu bby jgn buat apa2.. itu pengalamn sy dr cyst 0.2cm sampi 4cm

lain plak kes sy...sy pregnant 8w...scan nmpk heartbeat... alhamdulillah... cume dokte ckp sy ade fibrod... tros sy down.. ni 1st baby... sy pnh gugur sekali tahun lepas.. 😢😢

4y ago

ye awk... 2minggu lg doc suruh dtg scan lg... pastu baru bincang pasal fibrod... hrp2 sume ok la... same2 kite doa ye awk..

My cousin mse prgnt tibee ada cyst . Kalau cyst tu x membesar doc xkacau and blh bslin normal klu membesar tu yg awk ptut risau . semoga awk dipermudahkn

insha'Allah cyst akn mngecut akn stay mcm tu je . biras sy pun pregnnt with cyst

Sye duly mse pregnant pon de cyst cuma x membesar la

Try sapu furmon sis