Pengalaman first time bagitahu parents yang kita pregnant? Macam mana & bila????

Salam semua, Alhamdulillah saya dah pregnant 4minggu 💪 Baru je tahu semalam & jumpa doc. Cuma nak tanya bila masa sesuai untuk kita cerita/bagitahu parents the good news??? Sebab awal lagi kan, tak nak letak harapan sangat, since saya sulung, ini kiranya cucu sulung parents. Macam suami saya suggest tunggu bila dah scan first time nanti, baru bagitahu parents. Boleh share tips atau pengalaman semua? #seriusnanya #firstmom #firstbaby #ingintahu

38 Balas

Kadang nak berahsia dgn org tua ni susah sbb mereka sendiri boleh "tahu" especially mak kita sendiri. 1st pregnancy sy gugur at 6w lepas both side of the family tahu. Skrg kali kedua, sy cuma beritahu mak sy dulu bila dah 8w & ada scan with heartbeats. Then, bila mertua sendiri dah perasan baru sy beritahu. Utk adik beradik sy pula, sy umumkan masa kami buat family day masa cuti sekolah yg lepas, masa ambil gambar keluarga sy dan suami pegang gambar scan baby. Bila abg sendiri belek gambar tu dia terus tanya direct apa yg sy pegang tu. Dgn family sendiri kadang susah nak sembunyi, sbb mak sy kata abg sy masa sy awal² lg mengandung & tak beritahu dia lagi, dia dah tanya dulu kat mak "adik mengandung" ke? 😅Ni utk family sy lah sbb keluarga sy kecil je. Anak sy ni insyaAllah cucu ke 3 setelah sekian lama dari anak perempuan tunggal. Utk adik beradik suami pula, sy tak kisah kalau mertua sy nak beritahu mereka tapi excited mereka kurang sikit sbb ada biras & ipar yg lain saing² mengandung juga dan due date selang minggu je. Asalkan sy tahu keluarga sy sendiri excited & sokong sy tidak kira apa jadi sy dah bersyukur dan tak peduli tentang org lain. 1st baby masa gugur tu sy masih trauma & makan hati dgn mulut² org, so bila sy mengandung yg seterusnya sy pilih utk tenang dan hanya bahagia serta rapat utk org yg menyokong sy & bukan hanya utk yg happy bila mengandung bersalin tapi mengata bila mengandung gugur.

2y ago

🥺🥺🥺 wahhh thank you share pengalaman, takut pon ada lah bila baca. Tulah, saya pon ingat nak bagitahu mak duku, tapi mungkin tunggu first scan

Sy lepas tengok upt dua line terus bgytau mak sendiri sbb sy duduk dgn dia. Tapi expectation jadi lain 😂 dia mcm tak suka n risau takde sape nak urus rumah kalau sy mabuk. Sbb mmg sy bnyak urus hal rumah dari hal pakaian, dapur, semua. Clearblue tuh tulis 3 . Sy angkat bakul baju sapu sampah mop lantai mcm biasa. Mmbe semua ckap jngan buat. Pastuh sy bgytau mak mertua. Excited dia taktau lah nk ckap camne. Dia bgytau siap siap jaga elok elok jangan buat kerja berat jangan sapu sampah mop lantai jangan lasak lasak. Malangnye sy mmg duduk dgn mak sendiri n dia tak bagi sy balik rumah mak mertua 😂 hari hari sakit bahagian bawah perut belah kiri. Bgytau mak sy tapi no response. Suami ada tegas nak bawak sy balik rumah mertua tapi mak sy lain sikit 😂 dia ckap dia yg lahirkan sy besarkan sy dia ada hak. Lama2 hati jadi kering. Smpi sy ckap kalau sy gugur mmg kena redha jelah. Sape yg baca ni mohon doakan sy n kandungan sihat n kuat tauu 🫶🏻

2y ago

Suami takut nak melawan mak sy. Mak sy dah tinggi suara pd dia. Adik sy cikgu. Dduk luar. Dia mmg bising sy kluar tanpa masak n kemas rumah. Sbb mmg sy je yg diharapkan jaga makan pakai mak ayah kat sini 😁 Cuma mampu nangis jelah tiap malam pada suami. Dia balik kerja cepat2 balik tolong sy settlekan dapur. In shaa Allah, Aamiin. Selalu ckap dgn perut wlaupun sy tau baru 3mnggu tuh takde ape lagi 😁 selalu ckap kita kuat sama sama. Bila sakit tuh mmg cakap bnyak kali jangan macam ni. Kita kan kuat. Takpe, mungkin ni bahagian sy. Semoga kandungan n sy kuat. Sy okey uruskan rumah cuma risau kesihatan je. Tapi in shaa Allah, sy boleh tempuh. Masih mencari cara lagi nak balik sana dapat rehat 2/3 hari pun takpe tapi masih tak kesampaian. Kalau kami kluar smpi tgh malam pun nnti mak sy call suruh balik. Mak mertua boleh call jelah tanya sy mcm mana. Suruh sy balik sana rehat kt sana. Terima kasih doakan sy. Terima kasih juga doakan supaya mak sy lembut hati bagi sy balik rumah menantu dia 🫶🏻

Setuju dgn suggestion suami awak. Sy pun bila dah scan baru lega dan yakin nak bagitau org. 1st pregnancy sy whatsapp gambar upt dengan mak. Belum scan dah bagitau sebab excited. Tak lama tu semua tahu, biasalah mak2 😂 2nd pregnancy sebelum nak buka buku sy bagitau mak sebab tak nak dia dengar dari org lain. Sebab dekat kk tu ada family kitorg juga 😅 Untuk family mertua husband yg sampaikan. Mentua duduk jauh so bila ada gathering masa tu lah husband buat pengumuman. Cuma yg 2nd ni bagitau mak mentua ja dulu sebab nak hormat biras yg tgh ttc anak kedua.

2y ago

macam tu hehe 🥺 kalau macam tu saya tunggu dulu 🤭 thank you share 💘

klu sya tu hri. b4 pernah gugur. tp lps gugur rezeki ade lg. sy pregnant lg. sy bg tau dkt mak sya sndri. wlupon awl kehamilan. tp mak mertua sya dan adik beradik dia. sya dan suami x bg tau dl. dh btl2 sah sya pregnant scan dh 2,3x. baby pon nmpk sehat. wlupon masih 1st trimester. bru sy bg tau family mertua. tu pon family mertua xbg tau pon dkt saudara mara. family dia je. adik beradik husband yg tahu. dia org fhm. xnk hebah2 kn dl. 1st mmg sy akn bg tau mak sya sndiri dl. mak sya nasihat sy jgn lasak2.. jaga mkn..jgn bt kje berat. sbb b4 pernah gugur.

2y ago

macam tuuu 🥺saya jaga dulu and scan, nantilah baru bagitahu

Saya sebelum ni pernah gugur, jadi tak nak bagitau awal2. Belah suami , kami bagitau waktu kandungan dah 2 bulan sebab dah tak boleh sorok alahan + tak larat 😂 . Bukan tak nak bagitau awal2, tapi tiba2 malu pulak nak share berita ni 🤣 + takut awal sangat, takut apa2 jadi Dekat mak sendiri pun waktu kandungan dah 2 bulan jugak, bagitau waktu tengah gosip berdua tengah2 malam pastu tunjuk gambar scan ☺

2y ago

itulah, takut memberi harapan awal hehe, okayyy thank you share awak 🤭

Salam. Saya pun sama mcm sis, kalau belah suami ni cucu & cicit sulung. awal2 tu saya ada spotting sikit, jadi kami scan masa 6 minggu, alhmdulillah dh nampak kantung. lepas tu baru bgtau mertua, dan minta doakan moga semuanya dipermudahkan. tp mak sendiri, saya bgtau lg awal hehe, sbb belah saya dah cucu ke-6 insha Allah. biasalah dgn mak sendiri mmg tak boleh nak rahsia🤭

saya pun dh lewat 4 hari. Dari 18 Sept cek double line.. suami cakap beli utp mahal skit. so 23 Sept cek utp mahal skit pun double line.. kami pun agak lama tunggu, suami pesan jangan happy2 sgt. buat biasa je. jadi sy bagi tahu mak Dan mak mertua saja untuk minta doa agar dipermudahkan.. dua2 mak cakap jangan cerita2 sangat. jangan terlalu happy sangat. buat biasa2

Pengalaman saya sebaik sahaja check upt positif, terus call mak, ayah & mertua bagi taw pregnant. Waktu tu dah 5 minggu. Kongsi berita gembira (cucu sulung) dan waktu call tu boleh la minta tips dengan mak apa perlu buat untuk jaga kandungan. First time to be mom banyak benda tak tahu. Lagi pun mak2 kan lagi banyak pengalaman daripada kita.

2y ago

Itu la..😳maybe excited, setahun lebih ttc. Alhamdulillah..sekarang kandungan dah masuk 14 minggu. Hanya keluarga & adik beradik sahaja yg tahu. Btw tahniah ye awak & jaga diri ❤️

sy bgtau ble dh 1 bulan lebih. tkt nk bgtau awl2 sbb mk sy sllu mrh kalau sy bg dy hrpn 😆 sbb sy kerap mengandung x menjadi. so dy cm ssh nk prcye . tp alhamdulillah kndungan sy brthn smpai ke trimster ke 3. skrg dh 35w. skrg sume xsbr nk tggu ank sy kua trutamw mk sy😆.. smpai nk duduk kl dari tganu . nk jge sy n ank sy kt rmh sy n suami.

2y ago

Alhamdulillah, semoga segala urusan dipermudahkan hehe, saya tunggulah scan dulu nanti hehe

bila dpt tahu upt positif,sy dan suami bagitahu je mak sy...sbb kami tnggal dengan mak..Dan suruh rahsiakan dr family lain...bila dh 9minggu g buka buku jumpa pula spupu sepapat,kwn2 dkt klinik...dh tak boleh nak rahsia dh..mak mertua pun kami bagitahu bila dh buka buku.. alhamdulillah semua mendoakan sy yg baik2..

2y ago

🥺🥺🥺 thank you share awak 🤭