Pengalaman first time bagitahu parents yang kita pregnant? Macam mana & bila????

Salam semua, Alhamdulillah saya dah pregnant 4minggu 💪 Baru je tahu semalam & jumpa doc. Cuma nak tanya bila masa sesuai untuk kita cerita/bagitahu parents the good news??? Sebab awal lagi kan, tak nak letak harapan sangat, since saya sulung, ini kiranya cucu sulung parents. Macam suami saya suggest tunggu bila dah scan first time nanti, baru bagitahu parents. Boleh share tips atau pengalaman semua? #seriusnanya #firstmom #firstbaby #ingintahu

38 Balas

dr pengalaman 2x gugur sblm ni, takot nk bgtau awal2.. mase 1st tu biase la excited kan.. bru tau da bgtau family huhu.. tp kli ke3 ni, sy tggu da ade heartbeat (7w5d) bru sy bgtau family inlaws.. tp mak sendiri sy bgtau mse da nmpk kantung lg sy cite hahaha.. sbb nk mntk mak doakan..

2y ago

tahniah sis.. inshaAllah xde pape.. semoga dipermudah 🤗

Saya pula mak dengan nenek yang tanya mengandung ke sebab dorg punya sense tu kuat dapat rasa haha kita yang blur2 masa ditanya tu. Check result positive bgtahu suami, mak, family side saya dulu sebab mmg dh tak boleh nak sorok masing2 dok perhati kita. Dah scan baru bgtahu family mertua 😆

Macam pengalaman saya . Saya akan bagitahu mak sendiri sebab anak first taktahu nak buat apa dulu 😂 kalau mertua nak masuk 2/3 bulan baru kasi tahu😅 sebab anak saya ni kalau belah mertua , cucu ke 22 so takla suprise sgt 😂 kalau belah saya cucu & cicit pertama ☺️🫶🏼

sy masa anak sulung tahu 6w..masa anak 2nd 5w..terus gtau mak ayah..fmily belum lg tp dekat mak ayah mmg akan gtau dulu supaya diorg doa yg baik2 utk anak dan cucu..then gtau mak ayah mertua..dkt kwn2 pn blm gtau lg..diorg tau sendiri2 je bila tgk perut dh besar

saya lepas test 2 kali then tunjuk kat somi, malam tu juga kami balik tunjuk berita gembira. mujur rumah keluarga masing2 dekat ja.. kenangan terindah saat tu. lepas ni kalau kita balik kg, xda la mak2 masak mknn yg kita xboleh makan

Saya tiada pengalaman beritahu parents sbb keduanya dah kembali ke rahmatullah. Sebab ada yg bertanya pada keluarga mertua, kenalah suami beritahu dan mengesahkan. Kalau ikutkan kami nak beritahu mertua bila kandungan cukup sifat.

sy brthu msa dh masuk 2nd trimester dlam 14mnggu .. sya thu diri pregnant msa kndungan 5w haha 4w tak thu wlaupun ada alahan sbb ingt biasa2 skli check upt positive 😂 suami je tahu msa tu ..parent tak thu smpai lahhh 14w

saya plak lepas check utp 4 kali terus bagi tau mak abah. sebab excited sgt cucu sulung. lagi pon parent boleh guide kita apa yg baik apa yg tidak. tpi saya x bg tau umum lg. just ahli keluarga. sbb awal lg kan...

Lepas je check upt positif, terus call mak bagitau. Sbb cucu sulung. Anak kedua pun sama buat mcm tu jugak. Sebab memang rapat sangat dengan mak. Kalau mak tau, mmg confirm lepas tu ayah & adik beradik lain tau ☺️

wsalam. saya tak sempat bagitau famili, diorang dah tau sendiri. pusat tetiba terbonjol😅. suami pulak bila doktor bagitau saya mengandung 5 minggu, terus minta tukar kasut dari kasut tinggi ke sandal mengandung.