Pengalaman first time bagitahu parents yang kita pregnant? Macam mana & bila????

Salam semua, Alhamdulillah saya dah pregnant 4minggu 💪 Baru je tahu semalam & jumpa doc. Cuma nak tanya bila masa sesuai untuk kita cerita/bagitahu parents the good news??? Sebab awal lagi kan, tak nak letak harapan sangat, since saya sulung, ini kiranya cucu sulung parents. Macam suami saya suggest tunggu bila dah scan first time nanti, baru bagitahu parents. Boleh share tips atau pengalaman semua? #seriusnanya #firstmom #firstbaby #ingintahu

38 Balas

Kadang nak berahsia dgn org tua ni susah sbb mereka sendiri boleh "tahu" especially mak kita sendiri. 1st pregnancy sy gugur at 6w lepas both side of the family tahu. Skrg kali kedua, sy cuma beritahu mak sy dulu bila dah 8w & ada scan with heartbeats. Then, bila mertua sendiri dah perasan baru sy beritahu. Utk adik beradik sy pula, sy umumkan masa kami buat family day masa cuti sekolah yg lepas, masa ambil gambar keluarga sy dan suami pegang gambar scan baby. Bila abg sendiri belek gambar tu dia terus tanya direct apa yg sy pegang tu. Dgn family sendiri kadang susah nak sembunyi, sbb mak sy kata abg sy masa sy awal² lg mengandung & tak beritahu dia lagi, dia dah tanya dulu kat mak "adik mengandung" ke? 😅Ni utk family sy lah sbb keluarga sy kecil je. Anak sy ni insyaAllah cucu ke 3 setelah sekian lama dari anak perempuan tunggal. Utk adik beradik suami pula, sy tak kisah kalau mertua sy nak beritahu mereka tapi excited mereka kurang sikit sbb ada biras & ipar yg lain saing² mengandung juga dan due date selang minggu je. Asalkan sy tahu keluarga sy sendiri excited & sokong sy tidak kira apa jadi sy dah bersyukur dan tak peduli tentang org lain. 1st baby masa gugur tu sy masih trauma & makan hati dgn mulut² org, so bila sy mengandung yg seterusnya sy pilih utk tenang dan hanya bahagia serta rapat utk org yg menyokong sy & bukan hanya utk yg happy bila mengandung bersalin tapi mengata bila mengandung gugur.

2y ago

🥺🥺🥺 wahhh thank you share pengalaman, takut pon ada lah bila baca. Tulah, saya pon ingat nak bagitahu mak duku, tapi mungkin tunggu first scan