Pengalaman first time bagitahu parents yang kita pregnant? Macam mana & bila????

Salam semua, Alhamdulillah saya dah pregnant 4minggu 💪 Baru je tahu semalam & jumpa doc. Cuma nak tanya bila masa sesuai untuk kita cerita/bagitahu parents the good news??? Sebab awal lagi kan, tak nak letak harapan sangat, since saya sulung, ini kiranya cucu sulung parents. Macam suami saya suggest tunggu bila dah scan first time nanti, baru bagitahu parents. Boleh share tips atau pengalaman semua? #seriusnanya #firstmom #firstbaby #ingintahu

38 Balas

Sy lepas tengok upt dua line terus bgytau mak sendiri sbb sy duduk dgn dia. Tapi expectation jadi lain 😂 dia mcm tak suka n risau takde sape nak urus rumah kalau sy mabuk. Sbb mmg sy bnyak urus hal rumah dari hal pakaian, dapur, semua. Clearblue tuh tulis 3 . Sy angkat bakul baju sapu sampah mop lantai mcm biasa. Mmbe semua ckap jngan buat. Pastuh sy bgytau mak mertua. Excited dia taktau lah nk ckap camne. Dia bgytau siap siap jaga elok elok jangan buat kerja berat jangan sapu sampah mop lantai jangan lasak lasak. Malangnye sy mmg duduk dgn mak sendiri n dia tak bagi sy balik rumah mak mertua 😂 hari hari sakit bahagian bawah perut belah kiri. Bgytau mak sy tapi no response. Suami ada tegas nak bawak sy balik rumah mertua tapi mak sy lain sikit 😂 dia ckap dia yg lahirkan sy besarkan sy dia ada hak. Lama2 hati jadi kering. Smpi sy ckap kalau sy gugur mmg kena redha jelah. Sape yg baca ni mohon doakan sy n kandungan sihat n kuat tauu 🫶🏻

2y ago

Suami takut nak melawan mak sy. Mak sy dah tinggi suara pd dia. Adik sy cikgu. Dduk luar. Dia mmg bising sy kluar tanpa masak n kemas rumah. Sbb mmg sy je yg diharapkan jaga makan pakai mak ayah kat sini 😁 Cuma mampu nangis jelah tiap malam pada suami. Dia balik kerja cepat2 balik tolong sy settlekan dapur. In shaa Allah, Aamiin. Selalu ckap dgn perut wlaupun sy tau baru 3mnggu tuh takde ape lagi 😁 selalu ckap kita kuat sama sama. Bila sakit tuh mmg cakap bnyak kali jangan macam ni. Kita kan kuat. Takpe, mungkin ni bahagian sy. Semoga kandungan n sy kuat. Sy okey uruskan rumah cuma risau kesihatan je. Tapi in shaa Allah, sy boleh tempuh. Masih mencari cara lagi nak balik sana dapat rehat 2/3 hari pun takpe tapi masih tak kesampaian. Kalau kami kluar smpi tgh malam pun nnti mak sy call suruh balik. Mak mertua boleh call jelah tanya sy mcm mana. Suruh sy balik sana rehat kt sana. Terima kasih doakan sy. Terima kasih juga doakan supaya mak sy lembut hati bagi sy balik rumah menantu dia 🫶🏻