Wajib gunting ke anak sulung ?

Salam selamat petang mommies yg baik hati semua .. maaf nak tanya memang wajib gunting ke kalau beranak anak first .. sebab nurse kat kk tadi ada bagitau dia akan gunting .. kita dengar jadi takottt la jugak kan 😌😌and ada ke kat sini beranak anak sulung xkoyak , xkena jahit ? Boleh kongsi x pengalaman , any tips ke untuk mudah bersalin .. dalam teruja dan taksabar nak jumpa anak , berdebar jugak rasanya .. hihii 😁

36 Balas

hai sis sy share pgalaman sy ye... sy x kena gunting pun msa anak sulung dlu... alhamdulillah la... anak kecik 2.26kg je mudah kluar skali teran je trus kluar... rezeki Sy jugak la kot sbb deorg tolak dri ward ke LR dh 8cm so mcm kelam kabut skit ..msa tu Lak beranak musim raya, x rmai nurse & doctor .. mmg sy beranak atas katil yg ditolak tu jugak....xsmpat merasa katil LR pun 🤣 beranak dgn nurse bidan dlm labour room je .. doktor pun x smpat dtg... ketuban pecah trus Sy rsa nk teran je .. alhamdulillah mudah xde sangkut apa2...cuma Luka koyakan ttp ada 1st degree tear..Sy kena jhit skit je.. jgn takut sgt Bab koyak gunting ni sbb bila skit sgt2 tu awak akan sanggup mintak nk C-section Tau ..mcm Sy 🤣🤣🤣 jdi level x waras ha... mmg nak anak cepat kluar je... jnji jgn angkat punggung ye... skit mcm mna pun jgn angkat punggung, jgn jerit...eloknya belajar cara amik nafas & praktis skrg...

2y ago

kannnn doctor faham dh Mai dah ibu2 jdi x waras ni 😆😆😆😆 dia pun iyekan jeee amik hati sy... tgh prep bilik bedah hahahahahaa