Doc bg mental down

Hi mommies.. sye cuma nk luah disini.. sye ingt sye da ok tp smlm sye mengalir lg air mata tentang ni.. Sye tgh pregnant ank ke-5, semuanya lahir secara normal tp doc kata ank sye semuanya rapat2.. Ank 1st, oct 2015 Ank 2nd, jan 2018 Ank 3rd, oct 2019 Ank 4th, oct 2022 Skrg pregnant 26w Wktu buka buku di kk, sye 12w n doc bgtau risk yg sye akn hadapi.. selain tu dia jugak tekankn sye tentang perancang keluarga.. baik sye faham itu mmg tugas doc untuk bg kita alert tentang skrg n akn dtg.. tp doc ni lain sikit.. kesimpulan kpd panjg lebar yg dia ckp tu menuju kpd "OK SEKARANG NI AWAK NAK BUAT MACAM MANA?".. sye mmg tergamam sgt.. nk buat mcm mna ap? Xkan nk sye gugurkn baby ni? Ayat dia mcm bg keputusan yg sye mungkin akn berakhir di katil Labor room.. Mesti ad yg tertanya kan kenapa ayt mcm tu bg affect besar pd sye sedangkn ramai je mak2 yg bersalin rapat n ramai.. Ayat tu semua bg rewind memories mak sye yg hampir meninggal wktu bersalin ank ke5, anak rapat, dgn anemia.. semua sama mcm sye.. Dan lepas panjg lebar doc tu berckp, dia kata nk scan, sye ikut aje.. dia tekan perut sye kuat sgt2, sakit sgt2.. sye nampak gambar scan dgn jelas di screen, sye pelik ap yg dia cari.. then dia kata "sorry eh kena tekan kuat sikit sbb lemak di perut menebal bila bersalin ank ramai" Agaknya sbb sye bnyak diam sbb tu dia pikir yg sye b*d*h agaknya.. Sye x plan untuk pregnant lg, loss weight 10kg dlm sebulan lebih, sye cut sugar, exercise & pergi ke dorra slimming center untuk check lemak keseluruhan dlm bdn.. jd sye tau visceral fat area perut sye mmg da menipis.. wktu buka buku pink pun BMI sye normal.. jd sye xtau ap masalah dia.. Maafkn sye sbb meluah pnjg lebar.. sye cuma takut sgt.. sye taknak mati lagi.. sye da scan baby di klinik swasta, doc kata baby girl.. selepas 4 boys, akhirnya sye blh dpt girl.. sye nk tgk baby girl sye Ya Allah..

58 Balas

x yah layan doc mcm tu..Dia bkn Tuhan nk tentukan.klau Allah nk bg rezeki kot celah mana pun ttp jadi.sy pun rancang tp Allah bg rezeki ank baru ni Selamat lahir ank ke 7.Sampai Suh pkai implan klau cara lain x menjadi..sy tolak.kalau sis xde penyakit..cukup bg mkn ank2..pelajaran dan agama knp x blh.tp sy mmg x kisah org nk pandang serong ke..nk hentam ke bkn sy mintak duit nk bg mkn ngn pelajaran ank2 sy.klau bab kesihatan alhamdulillah sy amalkan mkn sihat mmg xde nk mkn fastfood n lbh suka ambik vit.Dan alhamdulillah sepanjang perjalanan 7 Kali sy peknen Allah bg kesihatan pd sy tnpa ada penyakit..bkn sy nk riak.tp sy cukup marah bile org pandang serong walhal segalanya baik2 saja.N sis tau x masa sy bersalin ank no 6 dulu..Doc pakar y dtg melawat sy blh Kate baru 6 n blh lg tu..sis jg pemakanan..mkn vit..lantak la dieorg

2d ago

tak yah layan kan sgt , tapi time pregnant mmg sgt sensitive.. anggap jer Dr tu tgh stress tu, tapi betul , Ada Dr stress kdg2 Lepas kat patient.. pernah tgok time check up sorg ni , Dr tu mcm tgh badmood, after check up sorg patient tu tiba2 dia menangis depan saya, saya tgh scan perut time tu.. terkejut tgok dia menangis, rupanya dia tgh ada masalah tak dpt cuti, anak tgh sakit kat hospital.. terus husnuzon jer n doakan urusan Dr tu dipermudahkan..

tula..sy baca sy pun sakit hati..x sepatutnya seorg doc buat mcm tu..tugas dia hanya boleh bagi nasihat..beri khidmat pd patient.. dia xboleh nak paksa² kita utk dgr kata² dia.. sy pun ada pengalaman nurse la tapi.. asik² suruh sy ambil perancang.. sy kata sy xnk dan itu hak sy la nk ambil perancang ke x.. mentang² kita diam dia ingt boleh hentam kita sesuka hati.. sy diam dan sy masih hormat nurse tu ..klu ikutkan hati nk sound je dia dkt situ, tp mikirkan adab.. sabarkan aje la.. skrg ni dah pindah dah xjumpa dah la nurse tu..Alhamdulillah skrg dpt nurse yg baik..utk sis..sis sabar jela.. bkn dia yg tentukan hidup mati seseorg..dia hnya boleh bg nasihat.. klu Allah dah kata rezeki..kita xboleh menidakkan.. yg penting jaga diri sis..jgn stress ye..semoga Allah permudahkan..

sis bertabah yea. semoga dipermudah segala urusan. sya pun pernah kena jg. doc srh sya merancang sb sy bru kehilangan anak pd usia kandungan 6 bln pd tahun 2020.. klu menurut doc dr o&g sya dah boleh merancg utk hamil kembali lps pantang setahun (sb sya ada fibroid).. tp klu doc kat kkia pla dia srh sya bpantang 4 tahun guna IUCD tp sya menolak sb blm ada anak l pun usia masa tu 30 tahun.. doc tu ckp "terserahlah puan.. nti memgandung, anak tu mati lagi puan pny tau la. isteri sya pun on IUCD ok je kmu pla xmau." masa tu mix feeling sgt marah sedih semua ada. boleh pula dia sama kn sya dgn isteri dia huh!! dah tu ayat seolah2 dia Tuhan tau anak tu akan slmt atau x. skg alhamdulillah anak 2nd dah 10 bln. anak pertama anak syurga. klu ikut cakap doktor tu skg blm lg ada ank.

7d ago

rude nya doc tu. takde adab langsung 😭😭😭😭

mcm saya nurse bg tekanan kat saya..masa anak no 4...baru berapa minggu ja hamil...saya nak g buka buku mcm2 dia bg alasan..keja bg tarikh lain ja...sampai la 10minggu x buka buku lagi...tetiba saya turun darah..p cek nurse kata normal...saya x puas hati saya g swasta...saya keguguran..2bulan lepas tu ngandung plak baby girl lepas 3boy.. Alhamdulillah rezeki...skg baby girl dah 2tahun dah...ngandung plak..saya serik dah g gov...saya cek kat swasta...saya simpan duit untuk rutin jumpa dokter bulanan... Alhamdulillah skg dah 27week baby sihat ja...moga saya mudah besalin baby sihat insyaallah amin....awak pun jng fikir bnyak...moga awak pun dimudahkan segala urusan amin

tak rapat2 pun anak2 sis, biasa je? yang 2nd-3rd je lah rapat sikit, tapi tu pun dah lama. sis pun jaga badan, kesihatan kan. teruskan je mcm biasa. mak2 dulu elok je beranak anak2 selang setahun 2 tahun, sampai anak 10-11 orang, tak ada masalah pun. lagi lah sekarang kita dah lagi educated, banyak kesedaran tentang kepentingan pemakanan, exercises etc, cara jaga badan yg betul etc, inshaAllah tak ada apa. doktor gov ni kadang memang bitter lebih. sis boleh report je kat SISPAA tentang apa yg dia buat/cakap tu.

1w ago

setuju. sispaa je.

kesimpulannya , dalam hal ni sis x salah . anak tu rezeki mana boleh tolak . dah Tuhan nak bagi rezeki . doktor tu maybe cara dia explain dn cakap or perbuatan dia tu tk kena dgn penerimaan kita . so , walaupun doktor ni yg merawat kita , x semestinya kita kena diam je . kita kena juga cerewet sikit bab anak . sy yg anak satu pun sy hormat doktor tp bila keadaan memaksa macam situasi sis , sy x nk dikira boleh doktor cakap itu ini je . sy jadi cerewet ikut pada cara doktor tu layan kita . dia layan kasar , kita kasar juga . dia baik dgn kita , kita pun baik dgn dia . bkn sbb x hormat doktor tp hak kita sbg pesakit @ ibu .

1w ago

terima kasih 🌷 ♥️

kᥕᥲᥒ sᥲᥡᥲ ᥲᥒᥲk ძіᥲ ᥣgі rᥲ⍴ᥲ𝗍².. ᑲᥲძᥲᥒ kᥱᥴіk ȷᥱ ᥲᥒᥲk ძᥲ 4.. sᥲᥡᥲ ⍴᥆ᥒ ᑲᥲrᥙ ᥒᥲk ms᥆k 3.. ⍴rᥱgᥒᥲᥒᥴᥡ sᥲᥡᥲ sᥱᥣᥲᥣᥙ һᑲ ᥣ᥆ᥕ ძᥲᥒ ᥲძ sᥱȷᥲrᥲһ gძm.. ᥒ᥆ᥕ ᑲᥲrᥙ 18ᥕ ძ᥆ᥴ ძᥲ ⍴ᥱsᥲᥒ ȷᥲgᥲ ȷᥲrᥲk ᥣᥱ⍴ᥲs ᑲᥱrᥲᥒᥲk ᥒᥒ𝗍ᥡ.. ⍴ᥲs𝗍ᥙ sᥲᥡᥲ ᥴk⍴ ᑲᥲᥣіk, ძᥲ ȷᥲrᥲk 3 𝗍ᥲһᥙᥒ ძᥲ ᥒіһ.. ᥒᥲk ȷᥲrᥲk ᑲᥲ⍴ᥱ 𝗍ᥲһᥙᥒ ⍴ᥣᥲk?.. ძіᥲm ძ᥆ᥴ 𝗍ᥙ 🤣

layan iya2 gitu je sis. kita sebagai tuan badan yg buat keputusan. saya pun anemia hb low dari awal sampai bersalin. ugut tu dah mcm2 depa ckp kita akan mati la, kena paksa operate la, premature,tekan perut bnyak kali jd bahan uji kaji student praktikal. last skali saya dpt bersalin normal sendiri luar expectation semua org. kena paksa amek perancang jngn cita la. kepala kita ni mcm nak kena telan la baran depa. plan sendiri ok je yg penting yakin dengan diri n berserah semua pada allah. da lama jd nurse n doc ni kadang2 depa dah lupa yg depa pun manusia biasa. ckp tu dah xde sensitiviti langsung.

sya ada alfa talasemia.. ank sya : 29/2/2020 14/8/2021 13/11/2022 ~2024 now pregnant lgi bkn kt klinik je sya kena sound .. lps bersalin kt hosp pun sya kena sound.. tp apa blh buat rezeki Allah bgi .. sya mkn pil perancang X jln , cucuk perancang pun x jln.. so bila doc toce sya mcm² sya sengeh + ketawa shj laa ... yelh , kesihatan mental kita ni lbih penting utk ank² & husb.. jd anggap shj laa depa tu jahil .. sukati kita lah nk pregnant ke X kan ? budak² ni ada bapak.. bkn Xde bapak.. haa gitu❤️‍🔥

6d ago

sama, sy pula ada beta thaleassemia tak kesah pon apa doc nk ckp, Allah dh bg rezeki siapalah kita utk menolaknya kan 😊

sy aslnya tk ada pun drah tggi tp bila dgr je suara nurse sy tk okay auto bp sy naik then mula lah dia membebel smpai ke dctor bebel2 jgk banyak kli dctor remaind bleh mati lah apa lah . tk psal2 kena on ubat drh tggi . kdg nurse dngn dctor ni lupa kot ibu prgnt hati dia jnis snsitif. check bp dngn nurse lain okay je . pning kpla dngn patient lain skli sy kena tepias . betul2 tk professional . sy tk hntr urine test sbb emergency atuk mninggal trus dctor ckp hal tu tk pnting pun jgn bg alsan mcm tu . astaghfirullahazim. nsb sy ni bleh diam lagi klau sy ni baran mmng sy blas balik .