Wajib gunting ke anak sulung ?

Salam selamat petang mommies yg baik hati semua .. maaf nak tanya memang wajib gunting ke kalau beranak anak first .. sebab nurse kat kk tadi ada bagitau dia akan gunting .. kita dengar jadi takottt la jugak kan ๐Ÿ˜Œ๐Ÿ˜Œand ada ke kat sini beranak anak sulung xkoyak , xkena jahit ? Boleh kongsi x pengalaman , any tips ke untuk mudah bersalin .. dalam teruja dan taksabar nak jumpa anak , berdebar jugak rasanya .. hihii ๐Ÿ˜

36 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

xpe doa baik2 je sis lagi2 mgndung bln puasa lain mcm Rasa rahmatnya tu....rsa kuat semangat kuat berdoa lagi2 Duk kejar mlm2 lailatul Qadr... InsyaAllah ok je sis jgn risau sgt ye.... ๐Ÿ˜Š sy Bersyukur je beranak kalut2 mcm tu...sbb suami dpt teman tgk sy sakit mcm apa, dpt bantu buang apa yg patut ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜† xde la malu sgt dgn nurse or doktor hahahaha

Baca lagi

kena gunting awk. misi pesan siap2 dlm LR tu. kita gunting ya ibu. sbb anak 1st ni xde laluan lg. so redha je la๐Ÿ˜Œ mmg jahit bhgian dlm. lama tu nk baik. ni tgh pntang no 2,xkne gunting dh. cuma terkoyak sendiri. bila koyak sendiri ni,xbestnya kita punya jahit teruk. sbb koyak dh merata. xmcm gunting. elok je. so tabahlah momi2 kne gunting huhh

Baca lagi

Sy msa brsalin hritu kne gunting . Baby 2.7kg je . Tapi msa gunting x sakit pun . Sbb perut dh mmg sakit sgt jd dia gunting pn dh x rsa . Tpi msa jahit tu ngilu nye . Dia main jahit gitu je x bius . Sy ckp dgn doc bru lh dia bius . Terasa gila msa jahit tu . Smpai dh balik rmh pun termimpi2 rsa kene jahit tu . Trauma

Baca lagi

Sy baru lahirkan anak pertama 14/7 hari tu. Memang kena gunting sebab Dr tak nak bg koyakan yg lebih teruk. Berat anak sy 3.56kg mungkin agak besar utk bersalin tanpa gunting. Tp, ikut condition ibu & baby. Lain org lain pulak kan. Semoga dipermudahkan segala urusan melahirkan yeโ˜บ๏ธ

anak yg ke berapa pun tak mempengaruhi bab koyak2 ni.. awat nurse duk cakap lagu tu ๐Ÿ˜‘ masih sempat lagi nak belajar bab meneran tu, urutan perineum pun salah satu tips jugak.. banyak tips org share, sis cari jee... paling penting jgn angkat punggung & dgr arahan tukang sambut baby.

Wslm. kalau sy bersalin dulu,kena gunting tak rasa apa pun. trust me sis. bole dengar je bunyi kena gunting,mcm gunting kain bunyinya. sakit sikit pun tak rasa. yg paling sakit sekali rasanya bila contraction tu dtg. tp lain org lain pengalaman,kan.

tu semua nasib2 sis. kalau takde keperluan utk gunting, nurse takkan gunting. boleh cuba ikhtiar cara utk kurangkan risiko digunting. boleh buat perinium massage. kat tiktok youtube banyak tutorial nye. boleh start massage tu 37w keatas setiap hari selama 15 minit

kalau anak besar, rasanya susah kalau taknak kena gunting. yang duk flex tak kena gunting, tak koyak banyak tu maybe anak kecik. tapi tak payah risau la, kena gunting tak sakit. contraction berganda menyengat.

wassalam...pengalaman bersalin anak 1st saya kena gunting, walaupun baby dah Selamat keluar Dan takdak sebarang koyakkan. Nurse mintak izin gunting sikit untuk mudahkan laluan anak kedua nanti.

klau x nk koyak jgn angkat punggung... then urut bhgian permukaan serviks, kerap kn bersama suami, cepat bukaan selalu buat sujud, punggung naik ke atas..