Bersalin Normal

Nak tanya ade tak ibu2 yang bersalin normal tapi tak gunting and jahit ? Ade tips ? Dah masuk 37 weeks ni rasa makin berdebar

1 Balas

Hi👋 Saya bersalin normal secara vacuum. 2nd tear degree. Itu pun gynae decide untuk gunting dan vacuum after 1 hour of poor progress. Apa yang saya nak share ke awak, make sure sebelum bersalin kena makan. Bila tak makan nanti tak larat nak meneran sebab penat takde tenaga. Kes saya poor progress sebab saya tak makan sebelum tu hahaha. Itu yang tak larat nak meneran. Doktor dah nampak dahi baby. Tapi saya betul2 tak larat dengan sedut gasnya lagi. Haha so I have learned my lesson. Dan belajar juga teknik pernafasan. Boleh minta tolong nurse untuk guide masa meneran nanti.