Baby tiada degupan jantung

Salam. Saya bru lepas hbis checkup. Doktor scan n kandungan usia 8week tapi baby tiada degupan jantung 😢 sedih sngt masa bgitau husband tu rasa sebak nk nangis. Doktor suruh refer pakar. Belum pegi lagi. Rasa2 ada harapan ke baby masih hidup. Siapa ada pengalaman mcm saya boleh share tak 😭

25 Balas

ada ada dua pengalaman..first pregnant dlm 8 week check swasta dr x npk jantung baby..dia suruh repeat masa 12 week..sy pon orgnya perut tebal..tp dlm nk ke 12 week tu...sy ada berendam di air terjun..pd masa yg sama suami positif covid..lps hari sy berendam di air terjun,mlmnya saya npk ada darah sikit di seluar dlm..esok nya sy check up swasta,dr ckp mmg x ada jantung.. dia scan dr bawah pun dia ckp mmg x ada..then dia suh refer gov hosp..masa tu sy da redha dia da x ada..sbb sy rasa mungkin sbb sy berendam,maybe baby sejuk kita x tahu kn..esok nya sy g kerja mcm biasa..pastu keluar ketulan2 darah..lps dah kluar semua baru sy ke hosp..kira brp byk pad kita pakai dlm brp jam tu..lps tu trus emergency..dorg check jln,dapt keluarkan janin..naik atas doktor check nk cuci ke x..tp x perlu cuci...lps 3 bulan sy pregnant lagi...sy pergi klinik swasta biasa2..sama juga dia ckp x npk...masa tu da 8 week..sy da fobia da...ada masalah ke..doktor tu suruh check air kencing,positif..tp scan kantung xde jantung xde..dia ckp mungkin awak pregnant luar rahim...allah..blik uma sy nngis ...laki sy kluar keje..sy trus start kereta g klinik swasta yg khas ibu dan anak..nekad je g scan.. scan atas x npk... scan dari bawah alhamdulilah dgr bunyi jantung baby..doktor ckp baby okay..jantung okay.. jgn takut..mungkin perut awak tebal,sbb tu x npk kantung dan jantung masa scan perut..sy scan situ dekat rm 350.. tp berbaloi dpt tau baby okay...alhamdulilah sy skrg da pregnant 8 bulan..doakan sy ya selamat semuanya... nasihat saya,jgn pergi klinik swasta yg bukan bidang dia..mcm2 dia ckp luar rahim la..lg buat kita risau..klu risau,pergi je yg klinik khas ibu dan anak..semoga ibu2 semua dieprmudahkan urusan...

sye 7w scan sbb demam n bgtau doc sye pregnant.. lepas scan,doc ckp mcm ni,"awak dh 7week kn..sye nampak kantung ni mcm kosong je...bawa bersabar ya mommy" aq lah time tu dh overthinking je...sekali doc pakar masuk,scan lg skli,"okey kita dh nmpk kantung dia..." sye pun tnye la, " saya dikira gugur ke doc?", doc pakar tanya balik kenapa? sye bgtau la apa yg doc first scan tu ckp,terus doc pakar panggil doctor tu,kena marah depan saya..huhu cian dia kena marah tapi salah dia jgk🤧

jgn sedih dlu sis...doktor mmg kbykn akan assume mcmtu terus pdhal awal lg.lg2 doc klinik swasta.8w tu still baru lg..sy dlu Mase tawu pregnant sy cll kk,n kk check pstive then book tarikh bukak buku pink then blik.lpstu dtg bukak buku pink Mase tu da 10w.alhamdulillah cek sume ok jntung pun kuat dengar.jgn stress2 sis.not good for the baby.just relax,sbr tgu lg 2-3 mggu Bru g scan lg.for now jgn skip folic acid.tawakal n serahkan pd Allah.in shaa Allah💕

Sy buat scan kandungan 9 weeks time tu.. dah ade heartbeat. Sbb before tu, staff clinic tu cakap dgn sy minggu sekian2 utk scan , makna nya dia tahu mnggu ke berape sesuai utk tgk heartbeat. Kalau ke kk pulak, dia akan bagi temujanji buat buku pink kandungan kita 10 weeks above utk senang cari heartbeat. Kalo awl lagi, mereka suruh balik n dtg lagi ..Awk jgn risau, bykkan doa.. as long takde sakit perut, turun darah ke ape, jgn stress2 ok..

Sebenarnya bukan semua kehamilan tu kena sama je setiap org. Xblh operator dependend sgt sis.. normal kalau dlm 8w tu still xda heartbeat.. ada yg lambat. As long as sis mmg xda turun darah, xda sakit perut melampau mcm sakit senggugut tu, xda jatuh ke apa ke.. nt repeat scan lg ya.. jgn difikirkan sgt dan jgn stress2.. xbaik utk kesihatan diri dan baby. In shaaAllah xda apa2 tu sis..

waalaikumsalam, hmm bnyak dengar kes macam ni.. doc pun bukan nk explain betul², sy pun 8weeks nmpk kantung je xde hearts beat lagi.. doc pun bagus siap suh kol kk buka buku pink pdhal xnmpk apa lagi tu, suh dtg lagi 2week, 10weeks tu Alhamdullilah dah nmpk janin & dngar jantung dia.. lagi 2weeks scan lagi sis, tukar klinik lain pun ok juga 😅 doa yg baik², pikir yg baik² tau, jaga diri..

Ada keluar spotting x? kalau xde in shaa-Allah try scan lagi...kalau sy dlu mula ada heart beat tp xcantik...n ada spotting...check lps spotting bru xde heart beat n size pun xmcm mggu sepatutnya...beberapa bulan lps Dnc sy pregnant semula alhamdulillah dh 6bulan alhamdulillah...doa byk² ya..semoga dipermudahkan segala urusan...

sya pon baru balik ni 😭😭😭 dari pakar ni saya pasitiv mangandung 11/11/22 ada ke diurang kira kandungan saya sudh 11 minggu sudah doktor sudh sis yang lain kalau 11(11/22 tolng ba barapa minggu kalau 11/11/22 baru 5 minggu baitu diurang kira 11 minggu paning saya susa hati ni 💔💔

Pergi je pakar sis, mmg gitu procder dia, Insyallah repeat scan nnti nampak la tuu. Selalu refer pakar amik apptmen dlu, sllu 2 weeks after kita amik apptment, mgkin time tu dah ada heartbeat, Insyallah😊, Doa banyak2 sis.

8week kadang2 tak tepat bila ikut date period tu sis sy dulu dah 11 weeks baru scan nampak degup jantung baby. rupanya bila scan jadi lewat 3weeks. doa banyak2 n banyak bedrest okey. positif tauuu