SCAN di KKIA

Nak tanya laa. Ada tak kat sini bila checkup dengan doktor kat KK bila waktu scan, dia just scan and bagitahu mana kepala baby, jantung baby, kaki baby. WITHOUT DENGAR degupan? Takpe ke tak dengar degupan tapi doktor tunjuk yg kelip ² tu jantung baby ?

16 Balas

Terima kasih yang reply semua 😘 Ni posting lama ni. Hehehe sekarang dah 37weeks. Betul, masa scan ngan doctor memang scan gitu je. Tp bila appointment dengan nurse baru dapat dengan degupan jantung baby. Doakan sy selamat bersalin ye. Tak lama lagi ni. Hehehe sy doakan ibu² yang reply ni dipermudahkan bersalin. Dan kalau dah bersalin, sy doakan ibu dan anak sentiasa sihat 😘

Biasa tu Puan. Mesin di KK ni old school sikit. Jadi bila doc tunjuk berkelip tu jantung, mmg betul. Nanti usia 17 weeks ke atas nurse akan check degupan jantung baby guna fetal dopler. Kalau nak dgr sekali tengok scan, seeloknya buat di swasta. Sbb tak semua KK canggih dan ada pakar fetal utk check baby. ❤️ Enjoy your pregnancy.

Mungkin pregnancy masih awal tu yg ada kelip2. Nnt scan selepas 9w insya allah dpt degup jantung baby sis. Sis boleh tanya doc klu tak jelas dgn screen monitor scanner tu ya. al maklumlah bukan bidang kita kan sis tu yg kita kurang arif...hmmmm😊

Klu ada rezeki, buat scan kt swasta lepas 20 minggu boleh tgk muka baby, dengar degupan baby dll.. sy dlu kmpul duit setiap bulan sbb tringin nak buat detail scan.. kat poliklinik ken rimba shah alam detail scan rm150..

Bukan ke kalau check dgn nurse kk dia akan check dengupan jantung baby?..kat kk tempat sy setiap kali appointment dgn nurse,dia akan check dengupan jantung baby.kalau dgn dokter dia just scan je

5y ago

kk kat sini kita kna request bru depa nk buat..

Scan kat kkia xboleh dngar dgupan jantung macam swasta punya.Nanti jumpa nurse baru nurse yg cek degupan jantung baby.sya pun macam sis juga awal2,dokter cakap kat kerajaan x sma macam swasta.😃

Biase tu.sbb dkt tmpt sy pn doc ckp kite tak leh nak dengar bunyi jantung mase scan ni ye sbb mesin KK kebanyakkn jenis lame.kelip2 je nmpk.sy dga heartbeat bby pn dkt swasta 😊

Sy nk Tanya masalah gula sebelum dan selapas Sama je oral Glucose tolerance test (75g) glucose fasting 4.0 mmol 3.5.5.5 glucose 2hr 6.7 mmol (7.8 Sama selum selepas hasil sama

mcm kk tmpat sya , misi check degupan jantung bby then bru refer doc utk scan .. time doc scan mmg x dngar pon cuma tunjuk jantung bby tu je sbb awal tdi kan dah jmpa misi ..

Degupan jantung boleh nampak dalam monitor mesin scan..bila temu janji nurse baru kita akan dengar degupan jantung baby

5y ago

Kan... Heheh