Baby tiada degupan jantung

Salam. Saya bru lepas hbis checkup. Doktor scan n kandungan usia 8week tapi baby tiada degupan jantung 😢 sedih sngt masa bgitau husband tu rasa sebak nk nangis. Doktor suruh refer pakar. Belum pegi lagi. Rasa2 ada harapan ke baby masih hidup. Siapa ada pengalaman mcm saya boleh share tak 😭

25 Balas

ada ada dua pengalaman..first pregnant dlm 8 week check swasta dr x npk jantung baby..dia suruh repeat masa 12 week..sy pon orgnya perut tebal..tp dlm nk ke 12 week tu...sy ada berendam di air terjun..pd masa yg sama suami positif covid..lps hari sy berendam di air terjun,mlmnya saya npk ada darah sikit di seluar dlm..esok nya sy check up swasta,dr ckp mmg x ada jantung.. dia scan dr bawah pun dia ckp mmg x ada..then dia suh refer gov hosp..masa tu sy da redha dia da x ada..sbb sy rasa mungkin sbb sy berendam,maybe baby sejuk kita x tahu kn..esok nya sy g kerja mcm biasa..pastu keluar ketulan2 darah..lps dah kluar semua baru sy ke hosp..kira brp byk pad kita pakai dlm brp jam tu..lps tu trus emergency..dorg check jln,dapt keluarkan janin..naik atas doktor check nk cuci ke x..tp x perlu cuci...lps 3 bulan sy pregnant lagi...sy pergi klinik swasta biasa2..sama juga dia ckp x npk...masa tu da 8 week..sy da fobia da...ada masalah ke..doktor tu suruh check air kencing,positif..tp scan kantung xde jantung xde..dia ckp mungkin awak pregnant luar rahim...allah..blik uma sy nngis ...laki sy kluar keje..sy trus start kereta g klinik swasta yg khas ibu dan anak..nekad je g scan.. scan atas x npk... scan dari bawah alhamdulilah dgr bunyi jantung baby..doktor ckp baby okay..jantung okay.. jgn takut..mungkin perut awak tebal,sbb tu x npk kantung dan jantung masa scan perut..sy scan situ dekat rm 350.. tp berbaloi dpt tau baby okay...alhamdulilah sy skrg da pregnant 8 bulan..doakan sy ya selamat semuanya... nasihat saya,jgn pergi klinik swasta yg bukan bidang dia..mcm2 dia ckp luar rahim la..lg buat kita risau..klu risau,pergi je yg klinik khas ibu dan anak..semoga ibu2 semua dieprmudahkan urusan...