SHARE PENGALAMAN CZER

Salam mommies...boleh share tak pengalaman czer mommies...berapa hari kat hospital yer..sbb ni first time nk kena czer..3 anak sblom ni semua normal..so perasaan takut tu agak kuat..susah tak nk jaga pantang czer..

7 Balas

I think depends la juga you bersalin di hospital mana sis. I bersalin di private hospital. Sepatutnya normal delivery, tapi push2 baby tdk dapat keluar jg so my gynae suruh emergency c-sec. 🙃 Painkiller hospital saya bersalin tu kuat. So after operation usually kena rest 6 hours dlu baru can sit up. Luckily i Dapat berdiri and jalan normal speed after that la. Pandai pedih2 sikit tu luka c-sec especially kalau bersin. but overall ok jgla kalau saya. Tapi gynae sudah pesan awal2 jangan angkat anything yang berat2 gitu or bend too much kalau mo sembuh cepat. Ada kawan saya yang bersalin c-sec di hospital kerajaan mostly recovery ada lambat sikit. Ada yang tidak dpt bangun or berjalan lurus sebab sakit lukanya. Saya rasa tengok orang juga dan cara penjagaan. But dont worry too much sis, banyak kan rehat saja nnt after operation.

3y ago

Lupa, Standard stay di ward 2 malam for observation after c-sec unless ada complication.

Sy baru czer bulan 5/2020.. lepas czer dalam 2 malam.. sebab lepas habis ubat kebas kena jalan gi kencing sendiri.. Doktor dtg tnya ada kentut ke berak.. kalau ada maybe boleh balik kot.. tak susah sgt cuba jangan byk sgt gerak.. digalakkan bergerak sikit utk elakkan darah beku.. doktor lah kata... Lepas mandi lap bersih..lap dengan kapas bulat tu.. sekali lap terus buang.. jangan pakai kapas yg sama ye.. And biarkan kena angin/udara sampai kering.. And jangan jangan angkat benda berat.. setakat nyusu bby tu boleh tapi mintak org angkatkan baby.. sebab nk bongkok ambik bby takut pressure kat perut.. Byk byk makan oren sunkist..

Sy bru je czer 12/11 ank no 3 sblum nie norml.. bgi sy mcm sush jgk nk jg.. lps operation sy nk bgun dri ktil dye pnya azab mcm sy nk mnjerit.. smpai kn mitk tlong gn sister kt sne.. nsib bby ms tu xde dgn sy.. sy cba bljr bgun dri ktil cma nk gerk sne sni xbole sb sy msih prlu kn ubt epidural dan msih pkai kntung kncing..bila dh xperlu kn tu smua sy bljr jln slow2 gi toilet.. lau x nti misi bsing adyk baring je.. sy sty sne 3 hri jew.. rsa cm serik je nk mngdung lgi silp sy x ikt.. so psni dh xnk fkir kwin lgi or bernk🤣fkir besr kn ank2 jew✌🏻hdup kna trus kn demi ank2.. 😆

sy czer thn 2012, ank 1st... dah lah over due 11 hari, bby hampir lemas so tpaksa czer.... kena admit 2 hr lps czer, depends jugak pd luka czer n ibu tu ada buang air besar ke x... sbb doc nk tau keadaan ibu lps czer bimbang ada masalah yg x di jangka... jaga luka czer bg bersih insyAllah xda apa². klu sy lbh suka pantang cara czer sbb mudah🤭. klu normal mak iiiii, serik rasa. kul5 pg dah kena btungku, mandi, b'urut semua, bekung lah...

Depends masing² punya keadaan after czer..ank 1st, lg xde penglmn apa², sy 1 mlm je kat govt hosp, sbb dh ok after start jln 6jam lepas czer & doc kata keadaan i ok pagi esoknya sbb i xde problem-pastikn boleh ke tandas & gerak mcm biasa ya. Sakit after czer mmg ada tapi ada ubat tahan sakit..

Saya Kene tahan wad 2hari . Tak susah pun nk jaga pantang.. kene ikut apa yg org tua bgithu.. ni tak boleh makan..jgn mkn.. yg bole makan, makan.. cuma kalau nk bangun dari tempat tido je la.. mencabar sikit .

saya dlu 3 hari di hsptl..cuma lepas dschrge kena ulang alik hsptl tuk tgk ank dkt nicu sbb lahir prem 😉✌ mg dpmudahkan segalanya..aamiin #TAPSupermoms