Tidur buaian

Salam. Hi mommies, nak tanya ok tk kalau baby tidur buai? Ke better tidur bawah je?

28 Balas

Br dgr talk td kt kk..tmpt tido baby yg selamat..doc ckp td klu bole jgn ajar tido dlm buai..n lg 1 antara tulang n otak baby tu ada ruang x mcm kita yg dewasa ni lg rapat kan..jd tkt nnt bgetar or bgegar la lbh krg cmtu..tmpt tido plg selamat dlm katil baby la tp tu pun tilam kena make sure ngam saiznya jgn kecik nnt tkt baby trselit kt bwh katanya sbb dh ada kes cmtu. Xpun sis letak bwh pun ok kot kt tilam kan..

Wsalam. Baby sy meragam bila nak tido. So sy masuk buai je. Masa tu umur dlm 1bulan lebih. Sampai skg dh 9bulan mmg tido buai. Tp ikut pada baby jugak. Kdg2 dia nak tido buai, kdg tido bawah. Pada saya, tak de masalah klu nk pegi mana2, sbb baby tak minta buai bila nak tido. Yg penting bila dia ngantuk, dia akan tido je walaupun saya pegang. Terpulang pada baby masing2 sbb baby ni semua tak sama ragamnye.

Dulu mmng anti buai.. yela kita dok sbuk pikir nnti nk berjalan tdo umh org payah.. Tapi bila anak sndri bila tgh hri susah nk tdur.. tdur pun x smpai satu jam kne la bli buai jgk.. akhirnya boleh buat kje mndi klau x satu bunyi pun xleh dgr mesti terjaga😣tapi klau malam alhamdulilah tdo lena dkt bwah ajar siang jela tdo buai 😊

waalaikumussalam..dedua okay mommy..ikot pd keselesaan mommy n baby..kdg2 bila tido bwh ni, anak tido skejap2, tak lena..smpai mommy tak boleh nk buat keje lgsg..so better tido buai..kdg2 kt umah sendiri, anak tido lena kt bwh..tp kt umah pengasuh tak..so kena ajar tido buai jugak..at last, depends on mommy n baby jugak 😊

Ikut selesa anak2.Macam anak saya,konon nak ajar buai.Siap beli yg eletrik.Tp anak langsung xnak tidur buai.Cuba letak bila dia dah tido,pon dia jaga dan nangis.Letak bawah baru tido lena.Buai pon simpan je.Macam anak akak saya 5 orang.semua jenis lena dan suka tidur buai.Letak bawah jaga..😁

Depends . Kalau anak tak meragam baik jgn ajar buai . Mcm sy anak 2bulan menangis ada masalah tidur so terpaksa ajar buai . Sampai jalan kemana mana mesti bawak buai sbb taknboleh tidur bawah . Alhamdulillah lepas setahun baru boleh tidur tanpa buai . Jenuh la nak angkut buai

4y ago

Huhuu..insyallah

Thanks utk semua replies ❤️ Pakai buai la kot. Sbb sekarang ni dia sensitive betul dgn bunyi. Bunyi sikit terus terjaga. Tk sempat nak buat apa apa. Lg pun takut kepala flat asyik baring je kat bawah 🙂

Better tdo bawah... Tpi tgk bby gak sis... Anak sy dlu dari umur 1 bulan smpai 5 bulan xleh tdo kalau x masuk buai, dah tertido dlm buai sy turun bawah tpi tdo dia x lena asyik terbangun2 jer...

tido bawah better.. kalau ajar buai nanti payah sis nak travel mana2 dia x nak tdo selain buai.sy ajar anak sy tdo dlm katil dia terus sejak dlm pantang sampai skrg 8 bulan.

saya memang prefer tido buai la sebb memudahkan kita nk menjaga kaka dan abgnya selain masak kemas ruma basuh baju buat kerja harian klau malam baru tido bawah ..

4y ago

Setuju sgt, klu tdo bwh seharian lah kita dgn baby...jwbnya dapur x brasap, mndi pun lebih kurang lah