Buaian untuk tidur

Mommies nak tanya lepas baby tidur dlm buai selalunya kita kena transfer dia ke katil cot dia ke? Boleh ke kita biar baby tidur nyenyak dlm buai? Anak saya 1bulan lebih dia tidur 3jam dlm buai. Kalau atas cot dia 1jam je. #SeriusTanya #bantusharing #bantujawab #newmom

7 Balas

anak sy dulu jenis high demand tp sy tk pernah guna buai. jd sy tk pasti cara nk alih tu. kalau nk ikutkan mmg tak boleh la. buai bkn tempat tidur. tempat tidur yg selamat hanya kt tempat yg flat & firm.. faktor berkaitan pernafasan tulang semua tu. tp mcm biasa kita ada je alasan kan.. hehe so you do you mommy

4w ago

its normal ada harii mmg serba salah semua tak kena, tp ada hari happy2 je kita. mommy can do it 🫂

kalau saya, saya biarkan dalam buai sekejap...sebab nanti bila dia ngis nak nyusu saya angkat n tido sebelah saya sepanjang malam tu. mula2 je letak dlm buai sebab nak nyenyakkan tido dia. tapi lain ibu lain cara hehe

Saya ikut pesanan Baby Language di FB shj sebab pernah pergi kelas Baby sleep & cry dgn Baby Language. Dia dah mamai, transfer ke katil sebelum fasa deep sleep supaya dia biasa tak tidur dalam buai.

1mo ago

Better follow dan tgk apa diajar di FB Baby Language. Sebab ada juga risiko biarkan baby tidur dalam buaian. Boleh juga baca ini: https://www.facebook.com/share/p/JS6F5wSb7ohXeY44/?mibextid=oFDknk

klu siang, sye bia je tdo dlm buai smpi tbgn sendri.. klu mlm, lps baby tdo agak2 da nyenyak trus transfer ke katil.. klu baby tjaga pun just bg susu & dodoi2 mcm tu je.. xde msuk buai blek..

1mo ago

ye..

Terpulang pada cara baby tdo.. sy angkat lps anak dah lena. Tp klau dia lpr ke pampers penuh ke dia merengek sikit2 la.. lps dah settel, dia tdo balik

Baby sy high demand, kalau transfer baby cot,alamatnya berhuhu la kami sampai pagi.. jadi sy biarkn dlm buai..cuma speed tu sy slowkn sikit…

1mo ago

Saya lepas 3 bulan anak hilang high need. Since hantar rumah pengasuh dia terus okay tak banyak nangis. Buai paci semua taknak tp okay la dia dah pandai main2 sendiri. Saya kerja hari2 tidur malam cukup sbb baby malam tidur lena sampai ke pagi, bangun sekali je susu dlm jam 3 4 pagi. Tp kakak saya sampai resign sbb anak dia meragam teruk. Pengasuh tak sanggup jaga. Harap2 anak awak tak mcm tu. Saya dlm pantang time bf hari2 belai kepala dia suruh dia jgn meragam sbb nanti mommy nk kerja. Hari2 pujuk walau dia tak paham. Tak sangka lepastu teruk elok sgt perangai dia. Kalau tak time 3 bulan pertama tu saya mmg tak tidur malam langsung 😮‍💨

Terpulang pada awak. Kalau tanya saya, lepas baby dah masuk fasa deep sleep saya angkat letak atas katil.

1mo ago

Awak ada follow FB/IG babylanguage tak? Kalau belum cuba follow. Puan Uswatun ada ajar cara/teknik untuk alih baby ke tempat tidur. Saya nak explain dalam ayat tak pandai. Takut tak sampai penjelasan.