Anak susah tidur

Mommies semua help, anak saya jenis susah sangat nak tidur/lelap sendiri. Kalau letak dkt tilam asyik nangis je. Last2 saya bg buaian baru boleh tidur lena. Sbb kesian tgk mata merah2 nangis susah tidur tp ngantuk. Sbb tu bg buaian terus. Tapi… saya ada masalah. Saya takut nak bawak dia keluar/berjalan takut nak tidur nanti dia mengamuk minta buai. Macam mana mommies lain handle? Ada masalah yg sama dgn saya tk? Tolong #firsttimemom #firstbaby

7 Balas

nak training anak tu mental kena kuat sya skrg bby sy dh nak msuk 3bulan bru senang tdur sndri atas tilam tp kena ada puting 😅 lama2 dia lelap pastu cbut je puting..masa training anak untuk tdur sndri sngat2 mencabar bagi saya smpai rasa nak give up tpi sya tahan je ..siang bgi buai mlm dodoi guna tgn pastu letak klau dh tdo ..kalau nngis lagi dodoi lagi tak akan amik msa sngt ..mngkin 2 3 kali prlu ddoi pastu bby akan lena tdur ..tapi tu lah mommy sangat2 mncabar bagi sy smpai nak menangis,😅 tp syukur skrg bby dh bleh tdo sndri guna puting utk tenangkan diri ..bby start senang skit msa msuk 2bulan 6hari esok dah msuk 3bulan.. siang letak mcm tu je juga bleh tp sbb sy nk buat keja jd letak buai spya bby tak tkjut dngr bising

Saya train baby saya tidur sendiri waktu malam masa dia 3 bulan macam tu. Now dah almost 4 months. Mula2 dulu tidur mesti nak tidur kat bouncer bila dah lelap baru letak atas katil. Now tidur siang je guna bouncer. Sis cuba ni. Masa baby dah lali2 or hampir2 nak tidur dalam buaian tu kan sis angkat dia pelan2 sambil shhh shhh kan dia and letak je dalam cot atas tilam/katil lepas tu tepuk2 sikit sampai dia tidur. If gagal, repeat balik dari mula. Memang ambil masa. Kena tahan sikit. Baby saya pun mula2 struggling sangat nak tidur tapi lama2 dia dah pandai, dia dah tahu dah waktu malam tidur mesti atas katil bukan bouncer dah. Good luck mommy. You can do this 😊

anak sye gne tdo buai & klu dodoi2 pn bley tdo.. cuma lme sikit la mte nk pejam.. stakat nie ble peg bjln, asal msuk kete je lelap.. ktorg x penah jln jauh lg.. stakat peg mall.. dlm mall klu x nak duduk stroller, ktorg dukung dodoi2 bg tdo.. sumbat puting gak

1y ago

betul. kena fahamkan fungsi buai. baby nak sensasi hayunan tu sahaja. mcm dlm rahim, dia kan ddk dlm air ketuban & berenang2. dia nak rasa mcmtu juga di luar. sbb tu kalau berbuai, dia seronok senang tidur. bila kita tak bg dia meragam. tp sebenarnya byk cara nk bg sensasi hayunan tu selain buai, mcm sis Sya ckp tu lah. bawak jalan dodoi, tepuk2, mcm dlm kereta, kereta bergerak. tu semua adalah pengganti buai & kita takkan susah hati pasal buai dah bila faham semua ni.

Dlm fasa sleep training atau bkn? Klau dlm fasa sleep training ngis tu biasa tp cuba tgk cue baby. Hati mk kne kuat sikit bila sleep training for sure akn mngis for a couple of weeks.

1y ago

3 bulan ke atas. Wktu tu baby cues dh bnyk. Bwh 3 bulan boleh cuba klau dlm prut dh ajr routine siang n mlm.

boleh folo fb/ig: baby language. kt sana dia ada ajar ttg fungsi buai & sbgnya.

cube tdo tiarap,kdg perut dia x selesa

1y ago

maaf puan tp baby tak boleh tidur meniarap ya. tinggi risiko utk sesak nafas/lemas. kalau baby kembung/tak sedap perut, buat urutan ILU & pakaikan minyak baby.

bby umur berapa?

1y ago

2 bulan awak.