Tak ikot sgt berpantang

Salam ibu2 semua. Nk tny la...ade tak ibu2 kt sini yang TAK ikot sgt berpantang ni? Cth tak ikot sgt menu berpantang, pilis param ikot mood, berurut tapi tak kerap, berbengkung tp tak konsisten. Ade tak? Nk baca komen drp golongan yg TAK ikot ...nk tau ape reason and pndpt nye...ok ke tak ke.

33 Balas

hi sis , saya bersalin awal 32w, unprepared dan masa tu lockdown. anak di NICU saya kena ulang alik , takde masa mngurut (2 kali je sempat) pastu kena masuk ward semula jaga baby , masa tu org luar takleh masuk even hantar makanan, so kena mkn apa yg hosp bg (gulai ayam , ayam masak kicap , sambal ikan , sup2 sejuk ) tawakal dan mkn je laa. masa kat rumah org tua takde takleh rentas negeri , saya down kejap 😂 pastu baca article Dr.Imelda Bachin terus jadi lega ☺️ lepas sebulan bersalin saya start smooth workout , pastu baby eczema plak sampai umur setahun tak sempat nk jaga diri. lps umur setahun saya active workout balik , tgk2 zumba kat youtube and workout coach di youtube sampai turun berat anak dara balik ☺️☺️ tp masa tmpoh pantang tu mmg saya sgt2 active kesana sini dgn baby / nicu / kk . Sis boleh laa tgk FB Dr.Imelda Bachin utk knowledge ❤️❤️ fav sgt bak kata Dr lmelda , kalau nk jaga pantang mkn bukan tunggu pregnant je , dr muda anak dara zaman nenek2 kita mmg dh mkn healthy sbb tu dh tua masih kuat , zaman kita dgn segala boba , cheese leleh , masa pregnant kemain craving kfc , mcD , sebab tu laa dh tua nnti bdn sakit2 , bukan sebab tak pantang je. certain benda logik tu kita boleh laa pantang dan jaga , tp sampai tahap ada yg tak bg minum byk air (tkut rahim kembang) tu silap sgt , sebab kita minum tak sampai ke rahim pun tp ke buah pinggang , kurang air boleh dehydrated / kurng process susu badan / sembelit.

2y ago

sorry sis , 11 hari NICU 8 hari di SCN(warded dgn baby)

Sy pn x ikut sngt sbb berpantang sndiri tu hri 3 hri je panggil org urut, mndikn bby, pakai bengkung dng pakai pilis & param hri sabtu, ahad & jumaat..sbb org tu dia part time je menguruskn org pantang krj 1 kilang dng suami sy.. Tu pn byr ansur2,3 kali nasib akk tu baik alhamdulillah. Sy sebulan je mkn x pantang sngt klu minum pantang, hri ke 15 dh buat krj rumah, cuci tandas, sapu rumah semua lh kecuali masak, masak kadang2 je... Ank no 1 umr 2 thun masa pantang tu ada mkcik sy jaga tpi tu pn 40 hri ank no dua ni x de spe nk jaga sy pantang sndiri mk mertua ddk dng sy & suami tpi sy dlm pantang ni yg jaga mk mertua bkn mk mertua jaga sy sbb mk mertua x blh jln sngt jln pn guna tongkat.. Lagi 1 sy emosi bnyk lps berslin ni dlm pantang pn sy ada gaduh dng suami jd stress smpai tu hri sy ada ambil pisau nk bunuh diri sy sndiri tpi suami call mama sy..Nasib mama sy tenangkn sy suruh bnykkn mengucap,selawat & jng fikir bnyk.. Skg sy dh sebulan 5 hri berpantang doakn sy kuat ye ibu2, mama2, mak2, mummy2,umi2, 🥰

mak jaga sy berpantang 18hari je lps tu terus out. sy mkn apa aja dh lps pada tu. masa berpantang dgn mak sy mkn nasi putih, ikan bakar atau ayam dan sayur air. tapi disebabkan berpantang sdri pulak, sy bedal semua. tapi tgk jgk atas mknn yg nk dimakan. masa preg ada benda sy x boleh mkn nanti masuk angin jd sy praktik sdri even tak berpantang sy xkan mkn benda tu. tapi sy perasan bila tak berpantang elok je susu dada sy makin byk sebelum ni. ipar duai duk pertikai sy x berpantang eleh dia masa tua ni pun sy nampak asyik sakit urat jd apa beza berpantang masa muda ke tak. sakit tetap sakit. saya percaya dgn senaman juga mempengaruhi gaya hidup yg sihat buka setakat jga mkn shj. husb sebelum ni percaya kata² akak dia ttg ilmu berpantang slps tgk sdri cara sy handle cara pemakanan terus dia support sy. dia dah tak larang sy mkn apa yg sy suka asalkan sy ada tenaga utk uruskan anak dan keluarga.

hi mommy. dah bersalin 3x tp tak pernah berpantang. masa first pregnancy mak mentua yg jaga,so bila mak mentua dah siapkan tungku dengan param saya just pakai depan dia je. belakang dia saya tak pakai pun. bukan nak belakangkan petua orang lama tp sy tau badan sy mcm mana. selepas bersalin memang badan rasa segar dan kuat tambah² masa second & third born sbb berpantang sendiri. pakai seluar jeans. bawak anak ke klinik pun takde nak berkain batik bagai tambahan anak² sy prolonged jaundice sampai tahap kene warded, jd sy takde masalah bab ngurus & 'berpantang' dekat hospital. tp ada cerita best tau, masa pantang anak ke2 sy kene influenza A tp before ke klinik tu ramai perli katanya sebab tk berpantang yg jd mcm tu 🤣 masa anak ke 3 nak masuk setahun sy kene denggi tp before ke hospital depa kata sy sakit badan sebab tak berpantang dan rahim sy jatuh 🤣 sabo je la 🤣🤣🤣🤣🤣

sy pon jenis x ikut sgt bpntang ni. cuma lps bersalin ritu sy slgi luka xsmbuh sy xmkn ayam ikan yg gatal seafood smua tu. tp lepas je nurse check jahitan smua ok. sy start terus makan ayam dgg ikan semua. klau x sblom tu saya hari2 makn ikan tengiri n sayur sawi carrot je. utk btungku pon btungku slps sy dah sembuh luka bawah tu. itupon boleh kira je brpa kali sy btungku. tp sbnarnya rahim mmg dah kecut sbb kita kn mnyusu kn anak. so akn kecut dgn sndiri. bkn sbb btungku kecutkn rahim sbnrnya doctor tmpat sy check haritu bagitahu. utk bengkung sy xpkai lgsung. rasa mcm rimas. n mnyak2 sapu herba ke apa. langsung sy xpkai. sy ade beli tp xpkai lgsung smpai skrg. 1 sebab anak sy g6pd. so sbb tu la sy xpkai n sapu sbb anak sy kan myusu n dekat dgn sy kan. alhamdulillah ok je. berat 50kg je skrg. kmbali berat mcm sblom prgnnt balik je.

Saya lahirkan baby secara czer, langsung x berpantang. Makanan yg dilarang makan semua saya bedal as long saya tahu makanan tu berkhasiat untuk saya. Sampai rumah siap turun naik tangga, steady je sebab x sakit langsung bahagian czer saya tu. Saya ambil CL untuk jagakan baby dan sediakan makanan saya je. Yg lain2 sauna, pilis, bla2 bila saya nak buat, baru saya buat. Saya x suka ikut semua sebab badan akan jadi lebih penat bila semua benda nak habiskan dlm satu hari. Memang masa pantang saya pentingkan kualiti tidur. Alhamdulillah saya happy dengan cara saya. Skrg sihat, siap boleh buat workout jumping rope mcm hidup saya sebelum ada anak. Anyway saya lebih banyak ikut nasihat doctor imelda. Stress free waktu berpantang. As long ada ilmu dan yakin dengan diri sendiri, ok je nak berpantang cara modern. U know yourself better kan.

saya xpatang sangat. urut to biasalah nak hilang lengguh badan masa kite prengnant dulu to pun 3 Kali selang seli. bertungku Sy buat pasal badan Sy lepas mandi Sy rasa sejuk Sy sapu minyak Mestika minyak to bagus sbb xpanas sgt. bertungku pun sbb nak lancarkan peredaran darah Dan dpt hilangkan sakit2 kat badan nak darah keluar dgn mudah. sbb badan kita mengalami perubahan lepas bersalin. mandi mcm biasa ikutlah kalo xtahan sejuk mandi air suam. pantang ikut keselesaan masing2..jgn sampai stress. byk minum air makan buah Dan sayur sbb kita akan sembelit dlm tempuh pantang lagi2 susukan anak. byk tenaga nak guna. stokin pun jarang pakai sbb cuaca panas. kene gak tegur pasal xpakai stoking Sy buat xtahu je pasal Sy yg panas bukan org 🤣

2y ago

love this sis. pantang ikut keselesaan masing2. betul sangat sangat setuju. 😍👍🏻

sya berpantang sndri dan x ikut sgt pun rutin berpantang yg strict tue. sya beli set jamu berpantang tp mkn x hbs sbb ank kena jaundis . pakai bengkung kadang2 je sbb rimas kalo nak bf/df baby . makan hasben masakkan tp sbb sya berpantang kena bulan puasa haritue jd sya kesian tgk hasben , lps bersalin dua minggu sya masak sndri. kadang beli je dr luar sbb sya mmg xpantang makan jg , masa ank masi jaundis saja sya pantang mkn skjp . ank dh masuk 6bulan masi xprnh berurut lg setakat ni. badan ok je xda mslh. ank pun membesar sihat , alhamdulillah. berat sblm bersalin 70.3kg , 3bulan lps bersalin balik ke berat asal 57kg. sya kuat mkn tp perut cpt kempis sbb ank bf sepenuhnya.

Last year Bersalin musim PKP, pantang dgn mertua sbb cucu sulung. Bidan semua Takut Nak dtg Sbb Takut covid and bnyk xboleh nk kluar masuk Sbb limit 10km. Ulang alik klinik 30hari Sbb Anak jaundice, g klinik je Pakai stokin, Kat Uma xda pun Pakai slipar ja,Malam pun selimut Sbb panas sgt.Bengkung lgi la. Ada Tapi xpakai Sbb semua tak reti nak ikat kan Tapi. Minyak2 Mmg xda prepare pun. Urut sekali je konon ada ckp boleh urut Tapi xsdap,sekejap 30min n mahal(100/menyesal pun Ada). Cuma mandi herba je. Yg lain xdoooo. Hari ke 20 Siap boleh shopping Kt Giant Sbb duit kwsp masuk 😂😂😂 . So far xda apa2 la. Sihat alhamdulilah. Ni Tgu Anak ke2 keluar je

Pengalaman sy pntg 4 org ank xde la ikut sngt, sy cuma jga mkn, urut n tungku je, buat y pnting2 je...bngkung ke, param ke pilis sume tu xde....org ckp dlm pntng kena minum air suam, tu pn sy xbleh, sy kena minum air masak y betul2 sejuk jgk, klau x sy mkin dahaga...tp alhamdulillah ok je, klau ikut org dlu2 pntg memg x bleh, jd letih sbb diorg bg mkn nasi ikan kering je 44 hri, sy x bleh cm tu, sbb tu Dr ank 1 sampai 4 sy pntg sendiri je, snang nk buat pe n mkn sy buat sndri je... Tp klau bnda y x tau n x biasa sy akn refer jgk org brpnglaman...