Tak ikot sgt berpantang

Salam ibu2 semua. Nk tny la...ade tak ibu2 kt sini yang TAK ikot sgt berpantang ni? Cth tak ikot sgt menu berpantang, pilis param ikot mood, berurut tapi tak kerap, berbengkung tp tak konsisten. Ade tak? Nk baca komen drp golongan yg TAK ikot ...nk tau ape reason and pndpt nye...ok ke tak ke.

33 Balas

hi sis , saya bersalin awal 32w, unprepared dan masa tu lockdown. anak di NICU saya kena ulang alik , takde masa mngurut (2 kali je sempat) pastu kena masuk ward semula jaga baby , masa tu org luar takleh masuk even hantar makanan, so kena mkn apa yg hosp bg (gulai ayam , ayam masak kicap , sambal ikan , sup2 sejuk ) tawakal dan mkn je laa. masa kat rumah org tua takde takleh rentas negeri , saya down kejap 😂 pastu baca article Dr.Imelda Bachin terus jadi lega ☺️ lepas sebulan bersalin saya start smooth workout , pastu baby eczema plak sampai umur setahun tak sempat nk jaga diri. lps umur setahun saya active workout balik , tgk2 zumba kat youtube and workout coach di youtube sampai turun berat anak dara balik ☺️☺️ tp masa tmpoh pantang tu mmg saya sgt2 active kesana sini dgn baby / nicu / kk . Sis boleh laa tgk FB Dr.Imelda Bachin utk knowledge ❤️❤️ fav sgt bak kata Dr lmelda , kalau nk jaga pantang mkn bukan tunggu pregnant je , dr muda anak dara zaman nenek2 kita mmg dh mkn healthy sbb tu dh tua masih kuat , zaman kita dgn segala boba , cheese leleh , masa pregnant kemain craving kfc , mcD , sebab tu laa dh tua nnti bdn sakit2 , bukan sebab tak pantang je. certain benda logik tu kita boleh laa pantang dan jaga , tp sampai tahap ada yg tak bg minum byk air (tkut rahim kembang) tu silap sgt , sebab kita minum tak sampai ke rahim pun tp ke buah pinggang , kurang air boleh dehydrated / kurng process susu badan / sembelit.

2y ago

sorry sis , 11 hari NICU 8 hari di SCN(warded dgn baby)