Tak ikot sgt berpantang

Salam ibu2 semua. Nk tny la...ade tak ibu2 kt sini yang TAK ikot sgt berpantang ni? Cth tak ikot sgt menu berpantang, pilis param ikot mood, berurut tapi tak kerap, berbengkung tp tak konsisten. Ade tak? Nk baca komen drp golongan yg TAK ikot ...nk tau ape reason and pndpt nye...ok ke tak ke.

33 Balas

sy pn sama,sy bersalin czer,tak semua pantang sy ikut,mkn cuma elak mkn pedas,sejuk2 dgn yg gatal2 je,,bengkung segala mmg x pki la,berurut pn tak,cuma ada ayah buat air mandian akar kayu je,berat cpt je turun wlupn tak jaga mkn,19 hari dah turun 11kg,cuma tulah masa pantang ni kena jaga emosi je klu pantang sangat pun kdg2 blh buat stress,blh meroyan,sy yg x berapa pantang pun hmpir meroyan sbb stress dgn sikap mertua n kak ipar,bg sy yg penting emosi n perasaan terjaga pantang tak pantang jgn smpi stress

Saya pon tk ikot sangat pantang .. stress 😅 saya makan je mcm biasa telur , udang , ayam , sotong semua saya bedal je cuma sy elak makan makanan sejuk , air sejuk , makanan yg boleh triggered badan .. tak larat nk ngikot makanan org pantang yg sama mcm makanan diet .. selagi talde alahan makan je .. tapi param & bengkung memang sy pakai everyday .. berurut pon sy amek 3 hari je bagi badan sedap balik .. sbb lepas bersalin badan sakit2 .: pstu tkde da

Saya la tu hehehe. Upah CL untuk 10 hari tapi selang seli hari berurut sebab anak kena ulang alik hospital. Hari CL tak datang saya jaga makan dengan suami tungku kan perut je. Pakai bengkung waktu CL datang je, baki hari pantang pakai firming butter cocoa palmer's. Mungkin sebab saya memang jenis badan kurus jadi tak sampai sebulan perut dah kempis. Berjalan tak berkepit pun sebab memang fikir anak sakit je waktu tu, cuma berjaga takut jahitan terbuka.

Saya pun pantang ikut kemampuan sendiri je.. sebab pantang sorang2. Harini dah hari ke 26 pantang, urut brapa kali je. Bengkung pun pkai kejap2 je sbb susah nak bergerak urus baby lagi, pilis ke apa semua takde pkai. Socks pun pkai time tidur tu pun bukak kalau panas. Makan mmg eat clean je.. tapi strict tu tak sgt. Hari 25 dah back to normal weight before pregnant ☺️ yg penting happy2 je pantang, kalau ikut org lagi stress nanti susu pun drop

pilis param x pernah buat. sy pun xpasti apa kelebihan atau kekurangan jika x buat. berurut pun 2-3 kali je sepanjang berpantang. pada sy berurut ni ikut badan dan poket masing2. yela, skrg sekali urut pun rm30-50, kalau hari2 mmg pokai la. tp mmg best pun urut. hehe. bengkung awal2 bersalin je pakai sbb nak support perut yg menggelebeh. ini membantu awal2 tu, kurang sikit rasa sakit. lepas dah ok, mmg x pakai pun, panas+rimas+ketat.

sy la tu. tp sy berurut 3hari je. pastu,bengkung kne selalu pkai dlm masa 2 minggu pertama. sbb sakit kt perut dgn pingul. bila pkai bengkung,kurang rasa skit pinggul. dia rasa mcm nk tercabut pinggang. yela sbb 9bln bwk baby dlm perut,tulang2 bhgian bwh sume rasa mcm longgar. param pilis sy xpkai pon yg 2nd ni. just sapu minyak angin je kt tpk kaki,perut. sbb dlm pantang,tapak kaki paling sakit selain betis

sy tak mkn jamu , tak tungku , tak bengkung tak berparam pilis dan mandi kdg2 je air suam dgn minum air masak je tak sempat nk minum air suam sgt pun sb pantang sendiri . anak pertama . alhamdulillah bdn balik je semula sebab menyusu bdn kerap jadik rahim cepat kecut , skrg anak dah nak 3 bln alhamdulillah takde ape2 pun cuma mkn je pantang mse dulu hari2 mkn sup sawi je utk bg susu bdn byk .

sy tak ikut sebab sy berpantang sendiri. xda masa urus diri sebab suami berkerja. 100% urus ank. masa rehat hanya utk tidur ja. mkn pun masak sendiri tpi still masakan rebus2. ni hari bersalin bsok dah pegang air utk mandikan ank. kena hujan sebab p klinik. syukur bdn xda apa2.

Ya saya, yg penting sis kena mandi air suam & jgn minum air sejuk. Pakai stokin bila kaki sejuk. Masa ni badan masih trauma jd tak boleh sejuk nanti badan terkejut/sangat tak selesa. Sy jenis kurus jd mmg tak gemuk pun. Lps habis pantang berat turun.

Salam. Saya tak ikut sangat bab makan jamu. Makan juga tapi tak sampai habis. Anak kena jaundice lama. Bila dah habis pantang badan cepat mengembang hehe. Tak pasti la kalau semua tu orang lain pun alami juga