Kesan menjerit kat baby 4 bulan

Rasa bersalah sangat terjerkah anak sebab nangis bila nak tidur. Tiap kali nak tidur menangis sampai x da suara. Siang malam macam ni. Suami pun terjerit jugak kat anak. Nampak la anak terkejut lepas tu menangis. Apa ye kesannya? Kesian kat anak 😭. Mak ayah jenis baran kenapa entah kami x boleh sabar sikit. Menyesal sangat tapi susah nak control marah. #firstmom #firstbaby

11 Balas

sis baby yg emotional damage nanti dia akan lost trust dgn adult. then communication pn akan damage nanti besar akan masalh dgn emotional dia. depression n etc. I faham my baby time newborn I tk dpt tidur pn dlm sebuln dua. but then baby boleh rasa ye bila parents marah. u kene pujuk dia. bgi Tau dia.. kenapa sayang, sakit ke, urut la perut dia mugkin masuk angin, susu tk sesuai or dia perlukn pelukan. baby i pn sampai masuk 6 bulan tk boleh tidur sendiri, tiap hari Sy kene tidur dgn dia sampai satu kerja pn tk boleh buat kt rumah. angkt pn dia tknk tidur time kita angt, nk juga baring kt katil. kadng kt ayunan n kadang kene angt guna tgn. bnyk Sy belajar sabar dgn ank sendiri, kdg marah ada juga. instead of marah Sy akan letak dia kt bilik bir dia nagis, tinggakn dia dulu untk tenang kn diri. Sy dh tenang dtg balik kt dia cium dia ckp dgn dia it's okey, sorry semua. dia akan tenang Bila dia Tau mak dia tenang. awk kene Tau la ye kenapa dia nagis, mugkin dia tknk baring dia nk main dulu. dh penat tidur la. mmg kita penat tapi Bila ada anak, anak bukn patung, baby pn ada emotional. dia boleh terasa, dia boleh bosan, dia boleh marah and etc. dia tk Tau mcm mna nk luah so dia nagis. bnykkn berckp dgn baby. tarik nafas Bila marah, ambil masa.

ank sya blum smpi dua bulan , kdg mlm mmg x sempat nak tidur.. siang pula uruskan abg kakak nya ke sekolah.. mmg penat dan stress , baby plak mlm meragam asyik nak melekat xnak tido.. rasa nak marah tp bila fikir2 balik , baby mcm tue mana paham lg kalo di marah. kalo di marah pun dorg tmbh2 meragam dan menangis. bila penat mendodoi sambil berdiri plak tue, sya tgk muka ank sya.. dia tenung je sya sambil senyum2 kdg.. sayu je hati x jadi nak marah.. 🥹 ank ni setahun je rasa masa2 ‘baby’ nya , lps tue dh x rasa mcm baby dh.. so , hargailaa masa2 dia masih baby.. nnt kejap je dh besar x merasa dh..

2y ago

xpa , dipahami kalo kta kurg rehat mmg akn stress sgt2 . silap2 bp pun bole naik 🥲 . baby sya ni pun sya harap2 hya sbb nak peralihan bulan. sbb tue byk meragam dan merengek.

sy faham sis.. sb sy pun pernah mcm tu marah tanpa sengaja.. sb kita dalam keadaan stress xcukup tido.. padahal ank tu xsalah apa2 pun.. dia xfaham pun kita ni marah.. lama2 sy cuba tenangkan diri ni.. sy sediakan rutin utk ank ptg je sy akan pastikan dia dimandikan, susukan bagi kenyang, pastikan dia bersih pampersnya sapu baby oil bagi baby pun tenang, buat massage supaya dia tido lena.. cukup masa masukkan dia dalam baby cot tidurkan dia. mula2 mcm susah lama2 dia mcm terbiasa dgn rutin yg sy sediakan utk dia.. sampai la sekarang malam adalah waktu rehat sy.. sy dah tak stress tido cukup, ank happy, ibu happy.

saya anak 3bulan dah nak melompat,dah lasak..tidur sekejap je..malam x tido..siang pon x tido..dengan kita kurang darah..always rasa berpinar mata..saya pon baran sis..pernah geram sngat saya cmpak anak..atas tilam..sbb terlampau penat..dengan suami langsung x bagi kerjasama..tapi lepas tu rasa memyesal..sebb bebudak x paham apa2..lepas dari tu..saya bnyak2 peluk cium dia..rasa nak marah cepat2 peluk cium dia.. alhamdulillah skang anak dah 1tahun 6bulan..dia pulak yg rajin peluk cium kita..😢😢jap rasa sedih pulak

2y ago

anak saya bila nak tidur je mengamuk x tahu la nak apa lagi. tu kadang tertinggi suara. kesian tengok dia terkebil-kebil. memang kena bawa bersabar la sambil control marah ni. terima kasih sis.

Better awak dan suami belajar untuk control cepat marah nie. Nnt baby akan membesar di dalam suasana marah. Die akan cepat tantrum @ tantrum die x terkawal. Dan die juga akan belajar untuk cakap tinggi suara @ jerkah2 kepada ma bapa die. Sama ada die akan ckp marah2 kepada ma bapa die @ kepada strangers juga. Kena kawal emosi juga sbb awak dan suami boleh berfikir dlm situasi nie. Normal la baby susah nk tido. Mgkn die nk attention lebih drpd suami @ awak.

2y ago

tu yang saya risau nanti dia lagi cepat ngamuk. saya cuba ubah sikap sebab kesian tengok muka dia x tau pape. terima kasih sis.

sis kalau rasa nak jerit/marah..Tinggalkan bby sekejap dalam 5minit..Sis keluar dari tempat tuu & tarik nafas panjang2 sambil istighfar ataupun mintak tolong sape2 untuk pegang bby sementara..Saya selalu buat macamnie kalau saya rasa nak hilang kawalan..Ambik masa tapi bila kita masuk semula,tengok muka anak InShaAllah xsampai hati jadi nak jerkah..

2y ago

Terima kasih puan. Nanti saya buat cara ni. Pernah buat sekali dulu. Balik tengok dia atas katil duduk diam je. Saya pulak sedih.

Dlu saya pernah marah kat baby sebab keja nangis ja tp tak tau sebab and suara baby nangis mmg kuat..pastu saya perasan, lagi tinggi suara kita lagi kuat baby nangis..lepas tu saya cuba keep calm and kontrol emosi saya. Saya pgg konsep Allah bg anak mcm ni sbb nak ajar saya lebih lebih banyak sabar..saya time bujang masyaAllah mmg kurg sabarnya 😭

2y ago

ye betul saya pun masa bujang kurang sabar. memang cepat naik angin. agaknya sebab tu dapat anak camni untuk ajar saya suami isteri kot.

kena kawal marah tu. Tak ok jika anak membesar dgn suasana marah. ibu bapa kena belajar bertenang dlm menjaga anak2. Didik dari awal suasana tidak marah2. Bila ibu bapa tenang, anak pun tenang. Elakkan risau stress bagai. belajar untuk bertenang.. Join group keibubapaan.. kat situ banyak blh belajar

sy pun mcm tu kdg prnh jgk marah kt anak sy baru umur 1bln lebih bkn apa sbb kita penat kn tu yg jd marah tu lpstu bila sy susukan dia sy nangis gosok ubun kepala dia sy minta maaf kt dia sy peluk erat bila sy minta maaf dia tgok je sy mcm dia dgr je apa sy ckp hmm 😔maafkan umi syg😔

2y ago

saya lepas marah pun peluk & minta maaf dengan saya pun nangis jugak. dia gelak je tengok. sucinya hati baby mak marah pun dia gelak 😭.

mff mencelah Tt..nak tanye marah dengan tegas tu same x ye..cam sy selalu buat suare keras sikit kalau ank nak ambik sesuatu brg tu..contoh selongkar beg ke..memg anak takut xambik..camtu boleh ke ibu2..??

2y ago

oh ok paham..time kasih sis..