Kesan menjerit kat baby 4 bulan

Rasa bersalah sangat terjerkah anak sebab nangis bila nak tidur. Tiap kali nak tidur menangis sampai x da suara. Siang malam macam ni. Suami pun terjerit jugak kat anak. Nampak la anak terkejut lepas tu menangis. Apa ye kesannya? Kesian kat anak 😭. Mak ayah jenis baran kenapa entah kami x boleh sabar sikit. Menyesal sangat tapi susah nak control marah. #firstmom #firstbaby

11 Balas

sis baby yg emotional damage nanti dia akan lost trust dgn adult. then communication pn akan damage nanti besar akan masalh dgn emotional dia. depression n etc. I faham my baby time newborn I tk dpt tidur pn dlm sebuln dua. but then baby boleh rasa ye bila parents marah. u kene pujuk dia. bgi Tau dia.. kenapa sayang, sakit ke, urut la perut dia mugkin masuk angin, susu tk sesuai or dia perlukn pelukan. baby i pn sampai masuk 6 bulan tk boleh tidur sendiri, tiap hari Sy kene tidur dgn dia sampai satu kerja pn tk boleh buat kt rumah. angkt pn dia tknk tidur time kita angt, nk juga baring kt katil. kadng kt ayunan n kadang kene angt guna tgn. bnyk Sy belajar sabar dgn ank sendiri, kdg marah ada juga. instead of marah Sy akan letak dia kt bilik bir dia nagis, tinggakn dia dulu untk tenang kn diri. Sy dh tenang dtg balik kt dia cium dia ckp dgn dia it's okey, sorry semua. dia akan tenang Bila dia Tau mak dia tenang. awk kene Tau la ye kenapa dia nagis, mugkin dia tknk baring dia nk main dulu. dh penat tidur la. mmg kita penat tapi Bila ada anak, anak bukn patung, baby pn ada emotional. dia boleh terasa, dia boleh bosan, dia boleh marah and etc. dia tk Tau mcm mna nk luah so dia nagis. bnykkn berckp dgn baby. tarik nafas Bila marah, ambil masa.