just ask

Prefer hospital gov or private?

28 Balas

Sy pernah rasa private dgn government. Klu nk selesa, husband sentiasa disisi. Waktu melawat bila2 masa. Doc perempuan. Baby, nurse tlg jagakan lepas bersalin. Berkemampuan boleh pilih private. Hospital goverment ada yg OK, ada yg tak berapa OK. Waktu melawat terhad, suami tak boleh tunggu. Baby jaga sendiri walau penat sangat lepas bersalin. Doktor laki atau perempuan atas nasib. Dpt ward cepat atau lmbt pun atas nasib.. Apa2 pun selagi baby and ibu selamat bersalin. Semuanya OK je ✌️

5y ago

Hehehe tq

2 minggu lepas sy selamat bersalin di hospital gov melalui pakej FPP. Best sangat layanan macam di private. Sy pilih doc perempuan. So dari kena seluk sampai la sambut baby hanya doc tu sahaja yang boleh pegang/sentuh kita.Nurse pelatih atau doc pelatih mmg takkan kacau patient FPP. Sy pilih bilik single sebab husband boleh tidur sekali. Sy bersalin secara czer rm4500 😉

4y ago

Thank u mommy..

Govt. Sbb dr awal checkup mmg buat kat govt. Cuma sesekali je buat scan di private. Lgpun facilities kat hosp govt area sy dah upgrade baru. Ward selesa. Cantik. Hehehe. Kalau nk ke private boleh je tp terasa mcm membazir. Byk lg kegunaan duit tu nanti lepas bersalin. Mana2 pun ok sis asalkan bby sihat selamat.

Mula nk pergi swasta.. Sbb check up semua dekat sana.. Kk pun pergi jugak... Tp since dah detect ada.. Sikit problem.. Ke gov je la.. Cuma bagi yg xdak masalah dan ada lebih $ boleh je ke swasta.. Sbb asal doctor pakar di swasta pun dari gov jugak.. + selesa pon lebih la.. 🤭🤭🤭

5y ago

😃

Ikut kemampuan jgk sis..klu ikutkan sy sentiasa nk pegi private..cuma kekadang luar kemampuan...hosp kerajaan ni staff dia kkadang ckp mcm tak hirau perasaan org..sy ni dah la hati tisu..penah nangis sb layanan kasar..myb tak biasa org ckp kasar atau style perli2 ni...

5y ago

Kat cheras..tp myb nasib sy tak baik hari tu kot..dpt yg x ok..hopefully sumenya ok utk sis...

Klu ada budget lebih private la selesa tp sakit bersalin sama je kata org cuma yg berbezanya layanan je la.. klu budget kurang pilih gov je la.. mcm saya la.. suami ada cdgkan private tp bila pkir budget n kgunaan duit lepas bersalin Takpe la..gov je la..

5y ago

Ya itu betul.juga

Klu sy lg suke gov,sbb lg jimat,bnyk lg nk guna duit tuk baby,beli kambing,nk belikan 916 klu girl😅😅..sbb sakit besalin sama je,perbezaan dye layanan & suasana je,klu gov mmg nyata ramai tp klu private mmg bukan kaleng2😂😂

5y ago

Hahahahaa

Government... De jgak trasa nk try private... Tp ble ukur baju di bdn sndri... 😅 🤭 So g hospital government & ambk 1st class... Best jgak... Trasa privasi & selesa... Cuma xde la bleh bwa camera msa bersalin... 😅 🤭

4y ago

Kalau first class cas berapa ye sis ?

Prefer gov sbb kalau swasta, if ada complikasi depa akn tolak ke hospital gov gk sbb depa x mau ambik risiko..tp kalau awak prefer selesa, nk doc pompuan plus awak mampu boleh ja x dak masalah...

5y ago

Ok sis tq share pengalaman n pendapat 😘

Private or gov sakit sama je sis . Tp kalau berkemampuan tak salah nak bersalin dkt private mungkin layanan lagi elok n cepat 😊

5y ago

Stju..skrg hsptal kerajaan pun byk yg servis mcm private🤩