Awal Kehamilan

Please share experience mommy2 apa step by step yg perlu kita buat selepas check dirumah positif pregnant. Pergi klinik mana? Buku pink? Makanan 1st trimester? Etc.. Terima kasih

10 Balas

1) klinik jmp doc 2) tggu date janji utk scan dan buka buku pink . Ikut arahan dr pihak klinik. Bawa sijil nikah , ic suami isteri 3) makan asid folic, mnta dekat klinik atau beli di farmasi 4) jgn stress dan byk kan berehat 5) kurgkan aktiviti lasak 6) makan wlupun x da selera. Mkn mknan yg fresh, x pedas dan x mentah. Elak makanan mentah, sayur mentah, nanas, dll 7) mula minum susu. Elakkan minum kopi dan ber'gas' 8) amalkan byk membaca ayat2 suci al quran 9) jika melakukan hbgn dgn suami, pastikan position yg sesuai dan lakukan dgn perlahan. 10) jika ada pendarahan direct ke klinik rujuk doktor.

Beli acid folic smentara xbuat buku nnti dh buat buku nurse akan bg vitamin , ubat tambah darah dan acid folic . Lg pn awl lg . Tggu 10weeks sis bleh g buat buku dh . Pastikan buat buku sbelom 12weeks. Klw 4weeks . Mmg xkan napak kantung or baby . Better g scan masa 12weeks nnti . Baby pn dh gerak² siap lompat² lg dlm tu . Comel je npak .

Sy terus g buat buku. Even nurse gelakkan sbb awal lagi. Balik terus g pharmacy beli folic acid. Sy bnyk google utk tau makanan ape yg boleh n tak boleh. Dlm apps ni pun bagus sis follow. Kena jaga diri. Kawal stress n makan. InShaaAllah baby n mummy selamat. InShaaAllah Aamiiin. Sy pun baru first baby ni

Check upt positif Pergi ke klinik scan utk confrmkn Pergi kk ckp nk buku pink (nnti nurse bg tarikh oppoitment dan akn tergkn detail) Makann pulk elkkn mknn yg peds, tajam.. jeruk2 jgn mkn dlu, air tebu, nenas, durian elakkn. Mkn acid folic sehingga nurse di kk da bg vit.

Mse sy g kk dpt tahu pregy kandungan dlm 5week.. Trus buka buku pink scan ada nampk heart beat je... Doc bg obimin tp dlm mse yg sma sy mmg amalkn dri awal pekawinan mkn asid folic Yg penting jgn angkt berat2...bykkn bed rest..jgn trlmpau lasak..mknan jgn mkn yg tajam2

Pergi klinik yg ada ultrasound untuk scan. Boleh pergi masa minggu ke 7 or 8. Then boleh pergi kk untuk bukak bku pink. Bwk sekalu result scan td. Makanan first trimester. Elakkan makan telur separuh masak, air gas, durian, nenas, maggi, sushi separuh masak

4y ago

Oh lg satu. Blh terus beli folic acid di farmasi. Rm1 je untuk 10tablet. Folic acid kena mkn awal

first dpt taw pregnant g farmasi beli folic acid call kk buat oppoiment g klinik swasta scan baby tengok da bpe weeks bila tiba oppoiment kk bawakla scan tu skli senang nurse nk tulis due nnti kt buku 😊😊❤

Akk buat buku 10w..sebelum buat buku tu akk beli di frmasi acid folic..bila dh dpt ubat doc..akk mkn yg kk bg jer.. Jgn buat kerja berat..blh cek dlm aplikasini maknan apa x boleh & boleh mkn..

Klu mknan 1smster makan Ja apa2.. hihi tp elak makan makanan begas.. 3in1... bgus p klinik swasta.. tp klu xmampu byr p klinik kerajaan.. tp swasta dia bgus cek btul2

Nurse kat KK suruh sy pergi klinik swasta untuk buat 1st scan, leaps tu buka buku pink pada minggu 8-12. Makanan 1st trimester biasa je. Jangan banyak makan pedas