Awal Kehamilan

Please share experience mommy2 apa step by step yg perlu kita buat selepas check dirumah positif pregnant. Pergi klinik mana? Buku pink? Makanan 1st trimester? Etc.. Terima kasih

10 Balas

1) klinik jmp doc 2) tggu date janji utk scan dan buka buku pink . Ikut arahan dr pihak klinik. Bawa sijil nikah , ic suami isteri 3) makan asid folic, mnta dekat klinik atau beli di farmasi 4) jgn stress dan byk kan berehat 5) kurgkan aktiviti lasak 6) makan wlupun x da selera. Mkn mknan yg fresh, x pedas dan x mentah. Elak makanan mentah, sayur mentah, nanas, dll 7) mula minum susu. Elakkan minum kopi dan ber'gas' 8) amalkan byk membaca ayat2 suci al quran 9) jika melakukan hbgn dgn suami, pastikan position yg sesuai dan lakukan dgn perlahan. 10) jika ada pendarahan direct ke klinik rujuk doktor.