Kayywawa Kerol profile icon
GoldGold

Kayywawa Kerol, Malaysia

Kontributor

About Kayywawa Kerol

Mum of 2 sunny son

Posts(6)
Replies(260)
Articles(0)

selamat bersalin tanpa induce

Alhamdulillah.. hari ke-12 berpantang.. due baby spttnye 31/1/20 tp checkup hosp kena bersalin awl 38minggu 6hari (baby kecik). Baby perempuan berat 2.4kg selamat dilahirkan pada 22/1/20 11.03pg. pengalaman bersalin kedua tanpa induce ingt kn x sakit sangt rupanya sakitnya sama malah lg sakit.. ? bukaan 4-5cm bukaan da rasa sakit sangt, doc check 5cm sis dah menangis sbb sakit contraction + sakit diseluk.. terus masuk LR.. Alhamdulilah kt LR nurse doctor semua ok, bg galakan sokongan semangat berbanding masa first bersalin dlu lnsg x bagi asyik kena tegur secara kasar. ? Kt LR beberapa kali la kena seluk dgn 2 org doctor, doctor dh check nurse praktikal dgn pengajarnya pulak belajar seluk2 Allahu.. sis dah menangis2 menahan sakit. Sekali dtg sorang pegawai, dia suruh panggil suami masuk supaya suami bg semangat dan supaya boleh elakkn isteri ambil ubat thn sakit. Suami masuk awal sbb pegawai tu yang suruh kalau tak masa nak teran baru suami boleh masuk, suami masuk xde da adegan main seluk2 (dh mcm bahan experiment dibuat nye dgn tak minta kebenaran kita, sabar jela). Doctor kata sakit contraction sis kuat sangat, sis masa ni da rasa sekejap panas sekejap sejuk (rasa mcm nk pitam tapi tahan diri) suami sis kata sejuk je ni ?, doctor dan nurse berulang kali suggest ubat tahan sakit dan sis menolak takut ambil ad komplikasi kt baby (baby kck risiko tinggi) lg pon dgr pegawai td kata ubat tu buat ibu lalok dan ad effect kt baby jadi sis menolak walaupun Nauzubillah sakitnya. Bukaa 7 ke 8cm doctor seluk lagi, doctor tanya nk meneran da ke? Masa ni mmg sis da meneran (jari doctor masih kt dalam), sis angguk smbil meneran dan doctor suruh jangan meneran (kelam kabut juga la semua buang tilam bawah buat persediaan utk baby keluar) ? sis tercengang kejap disuruh jgn teran ? .. Alhamdulilah tak lama selepas tu keluarlah bidadari sis yg kedua. Walaupun bersalin kali kedua tapi ini pengalaman pertama lepas bersalin baby letk kt bdan, first time ayahnya iqamat dpn sis. Kalau sblm ni dibawa lari trus bby tu ditanya pasal jantina je..

Read more
 profile icon
Write a reply